Warenar recensie

Algemene informatie

Auteur: P.C. Hooft
Uitgever: Cornelis Lodowijcksen vander Plassen
Genre: Blijspel
Eerste druk: 1617

Samenvatting

Warenar heeft een pot met goud en is geobsedeerd door de angst dat zijn pot gestolen kan worden. Hierdoor wantrouwt hij iedereen. Ook durft hij niets van zijn pot goud uit te geven, want hij is bang dat hij wordt aangezien als een rijke man.

Rijckert, de buurman van Warenar, wilt trouwen met Warenars dochter, Klaertje. Warenar gaat hiermee akkoord, maar ondertussen is Klaertje al zwanger van Ritsert. Lecker, de knecht van Rijckert, steelt de pot met goud.

Ritsert besluit aan Warenar te vertellen dat Klaertje zwanger van hem is en vraagt of hij mag trouwen met Klaertje. Warenar overlegt eerst met Rijckert en ze vinden het allebei goed. Ritsert ontdekt dat Lecker de pot met goud heeft gestolen en dwingt Lecker deze terug te geven aan Warenar. Alle gebeurtenissen hebben Warenar geleerd niet zo gierig te zijn en hij geneest van zijn obsessie. Warenar besluit dan de pot met goud als huwelijkscadeau aan Ritsert en Klaertje te geven.

Mening

Ik las natuurlijk de ‘vertaalde’ versie, maar ze hadden nog steeds de rijm uit het oorspronkelijke verhaal behouden. Dat is natuurlijk mooi gedaan, maar ik vond het een beetje onnodig. Bovendien las het niet zo fijn, zeker het feit dat elke regel met een hoofdletter begon ik me ook een beetje aan te ergeren.

Het verhaal zelf vond ik niet verkeerd, maar ook niet leuk. Het gaat de hele tijd om Warenar met zijn pot goud waar hij zo geobsedeerd mee is. Dit maakt de boodschap of les die de schrijver wilt overbrengen erg duidelijk, maar ik vond het verhaal daardoor een beetje saai.

Het karakter van Warenar is overdreven, maar de rest van het verhaal is redelijk realistisch. Dit geeft een beetje een beeld van hoe mensen toen leefden en met elkaar omgingen, wat ik dan soms wel interessant vond om te lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>