Recensie Bint

Algemene informatie

Auteur: Ferdinand Bordewijk
Uitgever: De Gemeenschap
Genre: Ideeënroman, toekomstroman
Jaar uitgave: 1931

Samenvatting

De Bree komt als leraar bij de school van Bint werken. Hij valt een jaar in voor een andere leraar die is weggepest. Bint is een vastberaden man en zet altijd zijn wil door. Vanwege de vele ruzies met ouders over Bints strenge regiem, had de school besloten geen nieuwe leerlingen meer aan te nemen. Hierdoor zitten er alleen nog maar vierde en vijfde klassers op de school.

De Bree moet les geven aan de door Bint samengestelde klas, 4D. Al snel noemt De Bree deze klas ‘de hel’ en de leerlingen beschrijft hij als monsterlijke dieren. De Bree ziet dit als een uitdaging en ‘verklaart de oorlog’ aan klas 4D. Hij pakt de klas streng aan en laat zien wie de baas is. Ondanks dat zijn manier van lesgeven goed lijkt te werken, vinden de leerlingen zijn lessen niet fijn. Ze vinden hem te boos, te afstandelijk en te streng. De klas wilt vrede met hem sluiten, maar De Bree gaat hier niet mee akkoord.

Vanwege een slecht rapport, pleegt een leerling zelfmoord. Er ontstaat een hoop oproer en zelfs een opstand, maar Bint slaat deze neer met de klas 4D, de hel. Aan het eind van het jaar besluit De Bree dat hij nog een jaar wilt blijven, ondanks dat hij in eerste instantie maar van plan was om één jaar te blijven. Als hij het volgende schooljaar weer naar school komt, is Bint weg. De Bree probeert hem nog te bereiken en op te zoeken, maar Bint laat niets van zich weten.

Mening

Ik vond het verhaal erg aangrijpend en dat maakte het leuk om te lezen. Het was erg interessant om te lezen hoe er om werd gegaan met de dood van Van Beek en hoe zelfs Bint het niet meer aankon. Het was voorspelbaar dat er iets mis zou gaan, maar ik had niet verwacht dat Van Beek echt zelfmoord zou plegen. Ook het einde zag ik niet aankomen. Doordat het niet zo voorspelbaar was, vond ik het boek leuk om te lezen. Ik denk dat dit verhaal wel redelijk realistisch is en dat er in 1934 zulke scholen hebben bestaan.

De chronologische opbouw maakte het verhaal gemakkelijk te volgen. Er werd veel gebruik gemaakt van beeldspraak, maar dat was over het algemeen wel te begrijpen. De schrijver laat je zien hoe De Bree denkt en hoe hij zich ontwikkeld. Ik kom me niet inleven in De Bree, maar ik vond het wel interessant hoe hij over bepaalde dingen dacht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>