Het bittere kruid

Algemene informatie

Auteur: Marga Minco
Uitgever: Uitgeverij Prometheus Bert Bakker
Genre: Autobiografisch proza, oorlogsroman
Jaar uitgave: 1957

Samenvatting

Marga Minco komt uit een Joodse familie. Ze woont samen met haar familie in Breda tijdens de Duitse bezetting in Nederland. Het gezin doet heel makkelijk over de situatie, maar komen er al snel achter hoe ernstig het eigenlijk is. Als eerst wordt de zus van Marga, Bettie, meegenomen. Een tijdje later worden de ouders van Marga naar een slechte wijk in Amsterdam gestuurd. Marga en Dave moeten thuis blijven vanwege een doktersadvies. Dave heeft een vriendin, Lotte, en ze wonen met z’n drieën samen.

Marga besluit om bij haar ouders in Amsterdam te gaan wonen. Maar hier is de oorlog veel dichterbij dan in Breda. Rond deze tijd worden er veel joden gearresteerd, dus ze hebben een schuilplaats. Echter komen de soldaten onverwachts en worden Marga’s ouders opgepakt. Marga weet te ontsnappen en gaat weer naar Dave en Lotte, die nu ergens in Amsterdam ondergedoken zitten. Maar ook hier gaat het fout. Iemand komt erachter dat ze joods zijn, dus vluchten ze naar Utrecht. Als Lotte wordt aangehouden op het station, besluit Dave met haar mee te gaan. Marga gaat in haar eentje naar Utrecht. Het aanvankelijke adres heeft geen plaats meer, dus wordt ze naar een boerderij gestuurd. Een kennis van haar familie, Wout, helpt haar aan een nieuwe identiteit. Ook brengt hij haar naar een huis waar ze veilig is en een nieuw leven kan opbouwen. Dave, Bettie, Lotte en haar ouders ziet ze nooit meer terug.

Mening

Ik heb inmiddels al wel wat verhalen gelezen over de Tweede Wereldoorlog, maar dit verhaal beschrijft weer een ander persoon met een andere visie op de situatie en daardoor is het toch wel interessant. Ik had namelijk niet eerder een boek gelezen waar de angsten die de Joden hadden zo goed naar voren kwamen. Ook het feit dat het vanuit het ik-perspectief is geschreven, maakt het nog iets echter en kun je je beter inleven in de hoofdpersoon. Verder was het boek gemakkelijk te lezen, wat ik persoonlijk wel fijn vind. Als je dus geïnteresseerd bent in een boek over de Tweede Wereldoorlog vanuit het perspectief van een Jood, dan raad ik het aan. Maar los daarvan is het voor een groot hetzelfde als andere oorlogsverhalen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>