Fabriekskinderen

Algemene informatie

Auteur: Jacob Jan Cremer
Uitgeverij: Thieme
Genre: Novelle, pamflet
Jaar uitgave: 1863

Samenvatting

Op een koude, vroege winterochtend moeten de kinderen Saartje, Evert en Sander, zoals elke ochtend, vertrekken naar de wolspinnerij, waar ze hard moeten werken in vreselijke omstandigheden. Saartje heeft een tikkend gevoel in haar hoofd en krijgt door het werken koorts. Sander wordt achtergelaten door zijn grote broer Evert op straat omdat hij niet meer verder wil en valt in slaap op de stoep. Willem van Hoogstadt vindt Sander en neemt hem mee naar huis: hij geeft hem wat te eten en kleren en laat hem vertellen over het slechte leven dat hij leidt. Daarna neemt Willem Sander in huis, zodat hij niet meer arm hoeft te zijn. Intussen is Saartje weer thuis en zo ernstig ziek dat ze ‘s nachts in haar bed overlijdt.

Mening

De hoofdlijn van het verhaal was goed te volgen, maar die stelde ook niet zo heel veel voor om eerlijk te zijn. Wel is het de auteur gelukt om er veel emotie in te leggen. Hierdoor voel ik me als lezer erg betrokken bij de kinderen uit het verhaal en hierdoor waardeer ik wel beter hoe goed ik het eigenlijk heb. Ik raad dit boek daarom zeker aan leeftijdsgenoten aan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>