Erik of het klein insectenboek

Algemene informatie

Auteur: Godfried Bomans
Uitgeverij: Het Spectrum
Genre: dierenverhaal, satire
Uitgavejaar: 1941

Samenvatting

Erik Pinksterblom is negen jaar en kan niet slapen. Hij heeft het gevoel dat er iets staat te gebeuren. Hij besluit nog even te leren voor een proefwerk dat hij morgen heeft. Het gaat over insecten.
Er hangt in schilderij boven het bed van Erik waarop alle insecten staan. Hij droomt ervan om daar te zijn. Op dat moment komt zijn droom uit. Hij is piepklein geworden en zit in het schilderij. Hij beleeft hier allerlei avonturen. Maar de insecten beginnen door te krijgen dat er iets anders is aan Erik. Op een gegeven moment ontmoet Erik een mierenkolonie en hij besluit zijn ware aard aan hen te onthullen. Dan vraagt hij hun hulp om terug te keren naar de mensenwereld.

Mening

Toen ik net begon met lezen was het een beetje lastig om erin te komen. Het was in een oude manier van schrijven geschreven. Verder lijkt het verhaal in eerste instantie heel simpel en makkelijk. Maar het was wel nodig om de tijd te nemen of goed na te denken over de diepe, achterliggende gedachte. Verder was alles duidelijk en gedetailleerd beschreven, waardoor het redelijk makkelijk was om je in te leven in het verhaal. Het boek eindigde met een gesloten einde. Over het algemeen vindt ik een open einde interessanter, maar bij dit verhaal vond ik het wel fijn dat er een gesloten einde was. Toch raad ik dit boek niet aan. Het was niet erg spannend en naar mijn mening vaak ook niet zo interessant.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>