De jongen in de gestreepte pyjama

Algemene informatie

Auteur: John Boyne
Uitgeverij: Arena
Genre: Oorlogsroman
Jaar uitgave: 2006

Samenvatting

Bruno woont met zijn familie in Duitsland. Het verhaal begint in 1943. Hij gaat met zijn familie verhuizen vanwege het werk van zijn vader. Zijn vader is namelijk een hoge Duitse militair. Een stukje van zijn huis vandaan is een gebied omringt door een hoog hek. Binnen het hacken lopen mannen en jongens met gestreepte pyjama’s. Bruno bezoekt de plek regelmatig en raakt bevriend met een jongen aan de andere kant van het hek. Als Bruno te horen krijgt dat hij weer gaat verhuizen, maakt hij een plan met de jongen. Ze graven een gat onder het hek en Bruno gaat met de jongen mee. Diezelfde dag moeten ze een speciaal gebouw in. Nadat ze hun kleding uit hebben gedaan, worden ze naar een ruimte geleid waar dodelijk gas in wordt gepompt. Bruno en de jongen overlijden. De volgende dag, als de familie op zoek is naar Bruno, komen ze het gat tegen met Bruno’s kleding ernaast.

Mening

Ik had de film van dit boek al eerder gezien en ik vond dat wel een mooie film. Echter vond ik dat het verhaal beter tot zijn recht kwam in het boek. In het boek lees je het echt vanuit het perspectief van Bruno. Doordat je het leest uit de ogen van een onschuldig jongetje, komt erg goed naar voren hoe gruwelijk de tweede wereldoorlog eigenlijk was. Verder is het verhaal eigenlijk heel simpel en in het boek is het ook niet onnodig moeilijk uitgewerkt. Omdat dit boek een uniek zicht op de tweede wereldoorlog biedt, raad ik dit boek zeker aan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>