Alleen maar nette mensen

Algemene informatie

Auteur: Robert Vuijsje
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Genre: Psychologische roman
Jaar uitgave: 2008

Samenvatting

In Amsterdam Oud-Zuid wonen alleen maar nette mensen, ook woont de Joodse maar Marokkaans uitziende David daar. David heeft zijn diploma gehaald op het gymnasium waar ook zijn vrienden Daan en Bas de opleiding hebben afgerond. Op het gymnasium heeft hij ook Naomi leren kennen met wie hij al een tijdje verkering heeft maar dat staat op een laag pitje. Zoals gebruikelijk in Oud-Zuid gaan zijn vrienden studeren, David echter niet. David is op zoek naar zichzelf, naar wat hij nou eigenlijk is: gewoon een Nederlander of een allochtoon? Hij gaat het zoeken buiten Oud-Zuid waar hij hoopt zwarte ronde dames met grote borsten en dikke billen te vinden die ook intellectueel zijn. David ontmoet Rowanda, een zwarte dame die aan zijn idealen voldoet, maar zij is niet intellectueel. Ze krijgen verkering en David ontmoet Rowanda’s neef Ryan. Ryan verteld aan David dat het normaal is om ‘bijvrouwen’ te hebben, dus gaan ze samen op stap om te laten zien hoe dat werkt. Als ze in een bar zijn ziet David een mooie zwarte dame waar hij op afstapt en mee gaat dansen, maar dan komt Rowanda opeens binnen met haar nichtjes. Rowanda houdt niet van liegmannen, David was wel een liegman, hij ging vreemd dus ze maakte het uit. David kan in Amsterdam geen intellectuele zwarte dame vinden en heeft gehoord dat die wel rondlopen in Memphis, Amerika. Hij besluit om daar voor onbepaalde tijd naartoe te gaan. Daar ontdekt hij dat de intellectuele zwarte dames niet echt zwart zijn, het zijn bounty’s: zwart van buiten wit van binnen. Weer terug in Nederland krijgt hij te horen dat zijn ‘vriendin’ Naomi gaat met één van zijn beste vrienden Daan. David ontmoet een Marokkaans meisje Naima, zij is wel intellectueel. Hij geeft het een kans.

Mening

Ik vond het een interessant verhaal. De opbouw was logisch en het zat niet ingewikkeld in elkaar. Het open einde sprak mij persoonlijk erg aan, omdat het laat zien dat alles wel verveeld en de hoofdpersoon blijft zoeken naar nieuwe spanning. Ook komt in het verhaal goed naar voren hoe ver leefwerelden uit elkaar liggen. Daarnaast is er ook wat humor in het boek verwerkt in de vorm van typerende en herkenbare situaties. Ik raad dit boek aan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>