De Gelukvinder

De Gelukvinder
Edward van de Vendel

Het verhaal speelt zich af in Afghanistan waar Hamayun met zijn familie woont in Mazar-e-sharif waar de Taliban heerst. Hij woont daar met zijn vader, moeder, broer Bashir, broertje, zusje en ook nog zijn oma.
Dan wordt het verboden om televisie te kijken, vrij te denken en je moet je aan alle andere regels houden van de Taliban. Het wordt ook steeds gevaarlijker buiten. Op een dag wordt zijn vader gevangengenomen, omdat hij een zogenaamde vrijdenker is. Ze weten vader vrij te kopen en dan vluchten ze naar Kandahar door middel van Bottendragers, mensensmokkelaars.
Later gaan ze naar de hoofdstad, dat de hoofdstad is. Ze maken daar een paspoort aan dat ook door de bottendrager wordt geleverd. Dan vertrekken ze naar Europa. Na een lange reis komen ze aan in Nederland. Daar worden ze in een AZC geplaatst.
Hun eerste aanvraag om te blijven wordt afgewezen. Ze blijven zoeken een nieuwe advocaat, maar hun tweede verzoek wordt ook afgewezen. Hamayun doet ondertussen aan toneel en de toneel juf vind het maar raar dat hij afgewezen werd en gaat actie voeren. Dan ontvangen ze een brief van hun oma uit Afghanistan dat vader gelijk opgepakt zal worden als ze terugkomen. Ze doen een laatste aanvraag en die wordt geaccepteerd.

Ik vond het een mooi boek om te lezen, je leest het bijna in een keer uit.
Het is ook zeer interessant dat het een waargebeurd verhaal is. Dan voelt het toch veel dichterbij en zit je je af te vragen hoe sommige dingen nog kunnen gebeuren in de wereld van nu.
Sommige dingen kunnen wij ons echt niet voorstellen, bijvoorbeeld dat de Taliban zo streng zijn. En als je zingt op straat dat je dan wordt opgepakt. Dat is voor ons onbekend. Daarom bleef het boek ook zo spannend, omdat je dingen leest waarvan je denkt wat is dat voor iets absurds. Daarom raad ik het boek ook aan, aan iedereen, jongen of meisje, zelfs een volwassene. Want men weet niet hoe het gaat als je hier komt als vluchteling, en in dit boek maak je ieder detail mee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>