Het gouden ei

Het gouden ei
Tim Krabbé

Rex Hofman en Saskia Ehlvest kennen elkaar al een tijd en zijn op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk. Onderweg stoppen ze bij een tankstation on even te rusten. Saskia gaat iets te drinken halen maar komt nooit meer terug. Rex zoekt haar nog lang maar ze wordt nooit gevonden.
Raymond Lemorne in een 37 jarige scheikunde leraar. Hij is al zijn hele leven bezig met van alles uit te proberen, en nadat hij een kind heeft gered van de verdrinking vraagt hij zich af of hij ook een moord zou kunnen plegen.

Hij gaat met zijn arm in een mitella voor een tankstation staan, en probeert mensen in zijn auto te krijgen door ze eerst te laten helpen met zijn aanhangwagen. De eerste paar keer lukt het niet maar Saskia ziet een goudkleurige ketting in de vorm van een R in de auto een denk dat het wel een leuk cadeau zou zijn voor Rex. Hij zegt dat hij ze verkoopt en nodigt haar in de auto. Als ze instapt bedwelmt hij haar en neemt haar mee. Saskia wordt niet meer teruggezien.
Acht jaar nadat Saskia is verdwenen komt Rex opnieuw in Frankrijk, met zijn nieuwe vriendin Lieneke. Hij vertelt haar hoe hij zich voelt over Saskia en begint kort daarna een campagne om haar te vinden.
Raymond meld zich aan als getuige en zegt dat Rex erachter zal komen wat er met Saskia gebeurt is als hij bereid is hetzelfde lot te ondergaan. Na veel overwegen neemt Rex het aanbod aan. Hij krijgt koffie aangeboden waarin een slaapmiddel zit en terwijl hij het opdrinkt vertelt Raymond wet er is gebeurd. Als hij weer wakker word ligt hij in een doodskist en hij weet dat hij net als Saskia levend is begraven. Noch van hem of Saskia word ooit weer iets vernomen.

Het is een erg spannend boek. De gebeurtenissen worden snel door elkaar opgevolgd en het verhaal wordt niet-chronologisch verteld. Hierdoor wordt er informatie achter gehouden en ontstaan er open plekken. Dit zorgt voor veel vraagtekens tijdens het lezen. Je weet namelijk tot de laatste pagina toe niet wat er met Saskia gebeurd is. Hierdoor wilde ik ook graag verder lezen.

Maar het verhaal bevat ook ongeloofwaardige situaties. Ik kan het me niet indenken dat iemand zijn leven opoffert, om te weten te komen wat er met zijn of haar echtgenoot is gebeurd. Ik begrijp ook niet waarom Rex, Lenmorne niet heeft aangeven bij de politie, toen Rex met Lenmorne in contact kwam.

Het boek is daarentegen wel mooi geschreven en het taalgebruik is ook niet moeilijk. Ook vind ik het leuk dat bepaalde gebeurtenissen vanuit verschillende ogen worden beschreven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>