De tweeling

De tweeling                                                                                                                     Tessa de Loo

Twee bejaarde vrouwen komen elkaar tegen in het Thermaal Instituut. Ze raken aan de praat en ontdekken dat ze op 6 jarige leeftijd gescheiden een tweeling zijn. Ze vertellen elkaar over hun leven na het sterven van hun ouders.
Lotte’s verhalen gaan over haar leven bij haar pleeggezin in Nederland. Over de Joodse onderduikers bij hen thuis en haar liefde voor muziek.
Anna’s verhalen gaan over haar moeilijke jeugd bij hun oom op de boerderij. Over hoe oom Heinrich haar mishandelde en over hoe ze ontsnapte naar een klooster. Later kon ze een opleiding tot dienstmeisje volgen en kwam ze aan werk bij een rijke familie.
In het begin mogen de 75 jarige vrouwen elkaar niet echt, ze zijn elkaar’s tegenpolen. Maar langzaam aan krijgen ze begrip voor elkaar. Op een ochtend vindt Lotte haar zus dood in het bad. Een medewerkster vraagt aan Lotte of ze Anna’s familie kent, zodat ze die kan inlichten. Dan bekent Lotte dat Anna haar zus was.

Ik vond het een erg ontroerend verhaal. Het feit dat ze op jonge leeftijd gescheiden zijn en elkaar daarna weer tegen komen, maar eigenlijk vreemdelingen van elkaar zijn vind ik erg naar. Maar ook het feit dat aan het eind van het boek een van de hoofdpersonen dood gaat is vreselijk. En daarbij ook dat Lotte Anna niet eerder had erkent als tweeling, pas na haar overlijden wat voor de lezer ook erg jammer is.

Het boek is ook erg spannend. Er wordt namelijk een goed beeld gegeven van de vreselijke Tweede Wereldoorlog.                                                                                       In het boek worden emoties en gebeurtenissen erg goed beschreven. Soms iets gedetailleerd waardoor het wat langdradig wordt. Ook was het een erg dik boek waar ik in eerste instantie niet zo snel naar zou grijpen. Het lezen ging hierdoor ook wat moeilijker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>