Recensie de morgen loeit weer aan

De morgen loeit weer aan, T. Marugg

Recensie gemaakt door Lesley V5V3

Algemene informatie

Titel: De morgen loeit weer aan

Schrijver: Tip Marugg

Uitgeverij: Bezige Bijl, de

Genre: Psychologische roman

Eerste druk: 1988

Bladzijdes: 138

Het verhaal

Een oude man leeft als een kluizenaar buiten de stad. In het gezelschap van vier honden, een grote drankvoorraad en een pistool op het nachtkastje overpeinst hij tijdens een lange nacht zijn leven, tot de ochtend weer aanbreekt: ‘Buiten hoor ik het gekraai van hanen. De morgen loeit weer aan en is niet te vertrouwen.’

Mening

Ik vond dit een saai boek. In het boek gebeurde niks spannends of iets onverwachts. Het hele boek gaat over het leven van een oude man waarin niks bijzonders gebeurt. Doordat er totaal geen spanning inzat trok het boek mijn aandacht niet. Ondanks dat het een kort verhaal is, leek het verhaal eeuwen te duren. Ik kwam moeilijk door het boek heen en las het ook niet met plezier.

Ik vond het verhaal ook niet duidelijk. Er werd weinig duidelijk over de hoofdpersoon zoals zijn verleden. Het taalgebruik vond ik ook niet makkelijk. Er werden veel moeilijke woorden gebruikt waardoor ik af en toe niet snapte wat er gebeurde.

Al met al raad ik dit boek niet aan. In het verhaal gebeurt weinig. Er zit geen spanning in het boek en het taalgebruik is lastig. Houd je echter van boeken waarin geen spanning zit en het taalgebruik moeilijk is, dan raad ik je het boek wel aan.

Recensie Het behouden huis

Het behouden huis, W.F. Hermans

Recensie gemaakt door Lesley V5V3

Algemene informatie

Titel: Het behouden huis

Schrijver: Willem Frederik Hermans

Uitgeverij: Bezige Bij, de

Genre: Psychologische roman

Eerste druk: 1952

Bladzijdes: 76

Het verhaal

Een Nederlandse soldaat, in gevecht met de Duitsers, betreedt na een vuurgevecht een luxe villa, die wel bewoond schijnt, maar waar niemand is. Hij neemt er zijn intrek, baadt en trekt een schoon pak aan. Dan staat er een Duitse soldaat voor de deur: hij wil het huis confisqueren voor een Duits peloton, en ziet zijn vijand aan voor de rechtmatige bewoner van het huis.

Mening

Ik vond dit een makkelijk boek om te lezen. Het boek was in duidelijk taal geschreven en bevatte weinig pagina’s. Vanwege de korte lengte van het boek las ik het boek snel uit. Het verhaal was duidelijk vanwege het feit dat er een hoofdlijn was. Situaties werden duidelijk beschreven door o.a. beschrijvingen van personen en omgevingen.

Het boek was in chronologische volgorde geschreven waardoor ik de volgorde van de situaties goed onder ogen kon houden. Het boek bevatte ook spanning wat ervoor zorgde dat ik gemotiveerd was om het boek uit te lezen.

Al met al raad ik dit boek zeker aan, aan mensen die van boeken houden die spanning bevatten. Ook raad ik dit boek aan als je iemand bent die van korte duidelijke verhalen houdt.

 

Recensie Sonny Boy

Sonny Boy, A. van der Zijl

Recensie gemaakt door Lesley V5V3

Algemene informatie

Titel: Sonny Boy

Schrijver: Annejet van der Zijl

Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam

Genre: Biografische roman

Eerste druk: 2004

Bladzijdes: 219

Het verhaal

Herfst 1928: een jonge Surinaamse student trekt in Den Haag als kostganger in bij een gescheiden Hollandse vrouw met vier kinderen. Als ze een half jaar later zwanger van hem blijkt, is het schandaal niet te overzien.

Maar ondanks armoede en discriminatie slaagt het stel er in de jaren die volgen in een gelukkig en ook voorspoedig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy, alias Sonny Boy. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit, en besluiten ze joden in huis te nemen – met alle consequenties van dien.

Mening

Ik vond dit een goed boek. Het taalgebruik was makkelijk wat zorgde voor duidelijkheid. Ook werd het verhaal verteld door een verteller en niet vanuit een ik-persoon. Dit vond ik fijn vanwege het feit dat de verteller de hele situatie beschreef. Vaak heb je met verhalen vanuit de ik-persoon geschreven dat er alleen gericht wordt op het perspectief van de ik-persoon. Fragmenten en brieven die in het verhaal gebruikt werden zorgde ervoor dat de verhaallijnen duidelijk waren.

Het verhaal bevat verschillende verhaallijnen wat ik aantrekkelijk vond. Door de verschillende verhaallijnen kwamen verschillende gebeurtenissen vanuit andere personen tot stand. Door meerdere verhaallijnen konden situaties duidelijker worden gemaakt. De ene verhaallijn kon een verklaring voor een gebeurtenis geven uit een andere verhaallijn.

Al met al raad ik dit boek zeker aan, aan mensen die van boeken houden die spanning bevatten. Ook raad ik dit boek aan als je iemand bent die het liefst boeken leest die in een makkelijke taal geschreven zijn.

 

Recensie Hemelvaart

Hemelvaart, Judith Koelemeijer

Recensie gemaakt door Lesley V5V3

Algemene informatie

Titel: Hemelvaart

Schrijver: Judith Koelemeijer

Uitgeverij: Atlas Contact, uitgeverij

Genre: Psychologische roman

Eerste druk: 2013

Bladzijdes: 240

Het verhaal

Zomer 1985. Zes meisjes vieren vakantie op de Griekse eilanden. Ze hebben net eindexamen gedaan en het leven lijkt één grote belofte. Totdat er de laatste nacht een ongeluk gebeurt. Met vijf meiden, zes rugzakken en een doodskist keren ze naar huis terug. Judith Koelemeijer was één van hen. In haar eerste autobiografische boek ontrafelt ze dit dramatische verhaal uit haar jeugd. Hoe kon ze haar vriendin Annette zo plotseling verliezen? De zoektocht voert haar terug naar Paros, naar de ouders van Annette, de vriendinnen van vroeger en de Duitse jongens die bij het ongeluk betrokken waren. Wat deed de dood van Annette met hún leven? En waarom lopen hun herinneringen aan die fatale nacht zo uiteen? Hemelvaart is een aangrijpend verhaal over vriendschap, schuld en de pijn van het volwassen worden.

Mening

Ik vond dit een erg mooi geschreven en aangrijpend verhaal. Het verhaal is waargebeurd en dit maakt het realistischer. Ik vind waargebeurde verhalen vaak mooi om te lezen, omdat ik dan weet dat deze gebeurtenis niet alleen op papier staat, maar zich ook in het echte leven heeft afgespeeld. In waargebeurde verhalen kan ik mij beter in de personages verdiepen, omdat er veel realiteit in is verwerkt.

Door de afwisseling van herinneringen en gedachtes van de hoofdpersoon vond ik het verhaal niet saai. De afwisseling zorgde voor nieuwe situaties. Ik vond het boek ook makkelijk te lezen. Dit kwam mede door het taalgebruik dat niet lastig was. Ook waren er veel emoties in verwerkt wat mijn aandacht trok.

Het boek vond ik duidelijk qua opbouw. Ondanks dat het boek niet in chronologische volgorde geschreven was, was het verhaal goed te volgen. De opbouw was duidelijk omdat je steeds goed kon volgen waar en wanneer iets zich afspeelde en met wie je in de situaties te maken had. Er werd duidelijk verteld wie aan het woord was of over wie het ging.

Al met al raad ik dit boek zeker aan, aan mensen die van boeken houden over waargebeurde verhalen. Ook is dit boek een aanrader als je van boeken houdt waar emotie in is verwerkt.

Recensie Bint

Bint, F. Bordewijk

Recensie gemaakt door Lesley V5V3

Algemene informatie

Titel: Bint

Schrijver: F. Bordewijk

Uitgeverij: Wolters-Noordhoff

Genre: Psychologische school roman

Eerste druk: 1998

Bladzijdes: 78

Het verhaal

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4 d, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Wat volgt is een psychologische oorlog die het hele schooljaar zal duren. Dan pleegt een van de leerlingen zelfmoord en neemt Bint plotseling ontslag. De vraag is of hij wel zo gestaald is als hij altijd heeft doen voorkomen.

Mening

Ik vond dit een redelijk boek. Voordat ik begon aan dit boek leek het mij wel interessant omdat er, volgens recensies, kenmerken van o.a. dictatuur in verwerkt zijn. Ik vond dit achteraf wel kloppen. Er kwamen kenmerken van een dictatuur naar voren. Het boek was kort en bondig geschreven. Het boek bestond maar uit 78 pagina’s en er werden voornamelijk hoofdzaken beschreven en minder details.

Het boek is in chronologische volgorde geschreven wat de verhaallijn goed tot stand bracht. Veder was er amper spanning in het verhaal, dit vond ik persoonlijk wat minder omdat mijn aandacht zonder spanning eerder wegzakt.

Al met al raad ik dit boek zeker aan, aan mensen die van boeken houden die kort zijn en betrekking hebben op dictatuur. Het verhaal bevat een duidelijke verhaallijn die vanaf het begin goed te volgen is.

 

Boekrecensie Bezonken Rood

Bezonken Rood, Jeroen Brouwers

Recensie gemaakt door Lesley V5V3

Algemene informatie

Titel: Bezonken Rood

Schrijver: Jeroen Brouwers

Uitgeverij: Amsterdam, De Arbeiderspers

Genre: Psychologische roman

Eerste druk: 1981

Bladzijdes: 152

Het verhaal

De veertig jarige Jeroen Brouwers krijgt in de ochtend van 28 januari 1981 via telefonisch bericht te horen dat zijn moeder de avond te voren is komen te overlijden. Het contact tussen hem en zijn moeder verloopt al jaren stroef. Jeroen Brouwers begint na het overlijden van zijn moeder na te denken over zijn leven. Hierdoor komen er allerlei herinneringen naar boven, zo ook zijn ervaringen over Jappenkamp Tjideng.

Mening

Ik vond dit geen goed boek. Ik had verwacht dat het Jappenkamp veel meer aan bod zou komen. Het boek bevat veel verschillende gebeurtenissen die niet veel met elkaar te maken hebben. Hierdoor zat er niet echt een bepaalde verhaallijn in.

Ik vond niet een indrukwekkend boek. Dit kwam doordat er weinig gevoelens in het boek verwerkt waren. Ook las je wel veel over vele gebeurtenissen, maar deze hadden bijna niks met elkaar te maken. Er zat geen chronologische volgorde in het boek wat af en toe voor verwarring zorgde. De opbouw vond ik dus niet duidelijk en fijn.

Vanaf de eerste bladzijde trok het boek me al niet aan. Gaandeweg kwam dit ook niet. Ik werd niet gedreven om het boek snel uit te lezen.

Er zat geen spanning in het boek. Ik houd persoonlijk meer van boeken waarin spanning is verwerkt omdat dit mij aanspoort om verder te lezen. Ik lees dan ook sneller een boek uit. Ik raad dit boek niet aan.

 

Boekrecensie: Beatrijs

Beatrijs

Recensie gemaakt door Lesley C4V3

Algemene informatie

Titel: Beatrijs

Schrijver: Onbekend

Genre: Marialegende

Bladzijdes: 59

Het verhaal

Het verhaal gaat over een jonge Non, Beatrijs, die verliefd is op een vriend. Ze besluit het klooster te verlaten voor haar liefde om een gelukkig leven met hem te kunnen leiden. Hij belooft Beatrijs om haar nooit in de steek te laten tot de dood hen scheidt. Na 7 jaar verlaat hij haar dan toch. Beatrijs blijft met haar twee kinderen achter en om die te kunnen voeden verkoopt ze zichzelf als hoer voor zeven jaar. Wat Beatrijs elke dag blijft doen is bidden tot Maria. Beatrijs krijgt met de dag meer spijt van haar zonden en besluit om terug te willen keren naar het klooster. Ze bid hiertoe naar Maria om te vragen of ze haar zonden wilt vergeven en dit gebeurt. Vervolgens krijgt ze op een nacht een stem te horen die haar vertelt dat de deuren van het klooster voor haar open staan. Niemand heeft Beatrijs gemist in het klooster omdat Maria al haar taken had overgenomen. In het klooster biecht ze al haar zonden op en leeft verder als non.

Mening

Ik vond dit een makkelijk te lezen boek. Het verhaal bestond uit weinig bladzijdes en het taalgebruik was niet moeilijk. Er werden niet veel moeilijke woorden gebruikt waardoor ik het verhaal goed te volgen vond.

Het verhaal op zich vond ik oké. Ik vond het niet bepaald een leuk boek maar zeker ook geen stom boek. Het verhaal heeft te maken met God en daar heb ik persoonlijk niet zoveel mee. Ik ben niet gelovig en vind het niet interessant of leuk om daar dingen over te lezen.

Het boek vond ik duidelijk qua opbouw. Het verhaal werd in chronologische volgorde verteld. Hier en daar werden er sprongen gemaakt door de jaren heen maar dit zorgde niet voor verwarring.

Al met al raad ik dit boek wel aan, aan mensen die van korte en duidelijke boeken houden. Het boek is makkelijk en snel te lezen. Als je van Marialegendes houdt, dan raad ik het je aan om dit boek zeker te lezen.

 

Boekrecensie: Hersenschimmen

Hersenschimmen, J. Bernlef

Recensie gemaakt door Lesley C4V3

Algemene informatie

Titel: Hersenschimmen

Schrijver: J. Bernlef

Uitgeverij: Querido

Genre: Psychologische roman

Eerste druk: 1984

Bladzijdes: 179

Het verhaal

Maarten Klein woont met zijn vrouw Vera in Gloucester. Ze zijn vanuit Nederland naar Amerika geëmigreerd. Ze hebben samen twee kinderen, Kitty en Fred, die uit huis zijn. Maarten werkte voor zijn pensionering bij een Vissersbedrijf. Hij begint langzamerhand te dementeren. De gevolgen hiervan, voor hem en zijn omstanders, komen in dit boek aanbod. Maarten is een grote denker en krijgt in de gaten dat hij het verleden en heden niet meer uit elkaar kan halen. Dingen die kort geleden zijn gebeurd kan hij zich steeds minder goed herinneren in tegenstelling tot gebeurtenissen uit het verre verleden. Het vergeten begint met kleine dingen, zoals waar hij iets heeft neergezet. Ook denkt Maarten op een gegeven moment dat hij nog werkt en zijn vader en de hond van kennisen nog leeft. Het wordt uiteindelijk zo erg dat hij er niet meer bewust van is dat de vrouw waarmee hij woont zijn vrouw is, zijn Vera dus.

Mening

Ik vond dit een erg mooi aangrijpend boek.  Dementie is niet zomaar iets, het is iets wat iemands leven en het leven van omstanders op z’n kop kan zetten. Het mooie van dit boek vond ik dat het in de ik-persoon is geschreven. Ik kon mij hierdoor goed inleven in het boek. Je las wat de hoofdpersoon dacht en deed waar ik zelf beelden bij bedacht.

Het boek vond ik duidelijk qua opbouw. De opbouw was duidelijk omdat je steeds goed kon volgen waar en wanneer iets zich afspeelde. Het verhaal verliep in chronologische volgorde wat voor duidelijkheid zorgde. Er werd af en toe wel door de hoofdpersoon naar het verleden verwezen. Dit zorgde juist voor duidelijkheid. Het gaf informatie om de situatie beter te begrijpen.

Het boek had voor mij een goede lengte. Het was de lengte van het boek. Het was naar mijn mening niet een te kort en ook niet een te lang boek. Het verhaal had mij zo aangetrokken dat ik het niet eens zo erg had gevonden als het een langer boek was.

Al met al raad ik dit boek zeker aan, aan mensen die van boeken houden die aangrijpend zijn en waar veel emotie in is verwerkt. Het is een serieus onderwerp waar ook duidelijk over wordt verteld. Het verhaal bevat een duidelijke verhaallijn die vanaf het begin goed te volgen is. Als je van een aangrijpend en realistisch boek houdt, dan raad ik het je aan om dit boek zeker te lezen

 

Boekenlijst

Boeken die ik heb gelezen

-Blauw water, Simone van der Vlugt                              Niveau 4

-Arend, Stefan Brijs                                                          Niveau 4

-Het Gouden Ei, Tim Krabbé                                           Niveau 3

-Het leven uit een dag, A.F.Th. van der Heijden            Niveau 4

-Hersenschimmen, Bernlef                                             Niveau 3

-Het behouden huis, Willem Frederik Hermans            Niveau 4

 

Boeken die ik nog van plan ben te gaan lezen

-Bezonken Rood, Jeroen Brouwers                                Niveau 4

-Hemelvaart,  Judith Koelemeijer                                     Niveau 

-De morgen loeit weer aan, Tip Marugg                         Niveau 5

-Beatrijs  

- Bint, F. Bordewijk                                                                       

-Sonny Boy, Anne-Jet van der Zuil

Boekrecensie: Het leven uit een dag

Het leven uit een dag, A.F.Th. van der Heijden

Recensie gemaakt door Lesley C4V3

Algemene informatie

Titel: Het leven uit een dag

Schrijver: A.F.Th. van der Heijden

Uitgeverij: Querido

Genre: Psychologische roman, ontwikkelingsroman & ideeënroman

Eerste druk: 2008

Bladzijdes: 1988

Het verhaal

Een jongen genaamd Benny Wult wordt geboren in een wereld waarin het leven maar een dag duurt. Niks is herhaalbaar, zo ook de liefde. In een café zit een blinde ,ondanks dat hij alles ‘ziet’, man waar Benny Gini Trades ontmoet. Hij wordt verliefd op haar. Beide willen dat hun liefde herhaalbaar is. Hiervoor is maar een oplossing, zorgen dat je terecht komt in de hel waar herhaling zich afspeelt. Een moord plegen is hiervoor de manier…

Mening

Ik vond het een mooi en indrukwekkend verhaal. De gevoelens van de personages werden duidelijk omschreven met detaills waardoor ik mezelf goed kon inleven in de personages. De hoofdlijn van het verhaal was duidelijk omdat er niet veel bijzaken aan bod kwamen. Doordat het boek toch wat van de werkelijkheid had en ook niet realistische onderdelen bevatte, werd ik nieuwschierig naar het einde.

Het boek bevatte ook spanning. De spanning die in het boek zat zorgde ervoor dat het verhaal aantrekkelijker werd en makkelijker door te lezen was. De spanning werd op verschillende manieren tot stand gebracht waardoor het verhaal niet eentonig werd. De spanning werd onder andere omschreven doormiddel van gebeurtenissen in de natuur zoals onweer, bliksem en donkere lucht.

Ik vond dat het boek niet al te makkelijk door te lezen was. Dit kwam omdat er veel moeilijke woorden werden gebruikt. Ook werd er hier en daar oud nederlands gebruikt. Dit zorgde ervoor dat ik een paar keer wat bladzijdes moest teruglezen om de draad weer op te pakken.

De opbouw van het verhaal werd in chronologische volgorde verteld wat voor een duidelijke verhaallijn zorgde. De gebeurtenissen werden wel duidelijk omschreven doordat er veel over de personen en de tijd waarin de gebeurtenissen zich afspelen verteld werd. Doordat geen enkele gebeurtenis herhaald werd was het belangrijk dat je alles goed snapte.

Al met al raad ik dit boek zeker aan, aan mensen die van aangrijpende, romantische en spannende boeken houden. Het verhaal bevat een mooi verhaal waar je vanaf het begin in wordt mee getrokken.