Boekrecensie: Hersenschimmen

Hersenschimmen, J. Bernlef

Recensie gemaakt door Lesley C4V3

Algemene informatie

Titel: Hersenschimmen

Schrijver: J. Bernlef

Uitgeverij: Querido

Genre: Psychologische roman

Eerste druk: 1984

Bladzijdes: 179

Het verhaal

Maarten Klein woont met zijn vrouw Vera in Gloucester. Ze zijn vanuit Nederland naar Amerika geëmigreerd. Ze hebben samen twee kinderen, Kitty en Fred, die uit huis zijn. Maarten werkte voor zijn pensionering bij een Vissersbedrijf. Hij begint langzamerhand te dementeren. De gevolgen hiervan, voor hem en zijn omstanders, komen in dit boek aanbod. Maarten is een grote denker en krijgt in de gaten dat hij het verleden en heden niet meer uit elkaar kan halen. Dingen die kort geleden zijn gebeurd kan hij zich steeds minder goed herinneren in tegenstelling tot gebeurtenissen uit het verre verleden. Het vergeten begint met kleine dingen, zoals waar hij iets heeft neergezet. Ook denkt Maarten op een gegeven moment dat hij nog werkt en zijn vader en de hond van kennisen nog leeft. Het wordt uiteindelijk zo erg dat hij er niet meer bewust van is dat de vrouw waarmee hij woont zijn vrouw is, zijn Vera dus.

Mening

Ik vond dit een erg mooi aangrijpend boek.  Dementie is niet zomaar iets, het is iets wat iemands leven en het leven van omstanders op z’n kop kan zetten. Het mooie van dit boek vond ik dat het in de ik-persoon is geschreven. Ik kon mij hierdoor goed inleven in het boek. Je las wat de hoofdpersoon dacht en deed waar ik zelf beelden bij bedacht.

Het boek vond ik duidelijk qua opbouw. De opbouw was duidelijk omdat je steeds goed kon volgen waar en wanneer iets zich afspeelde. Het verhaal verliep in chronologische volgorde wat voor duidelijkheid zorgde. Er werd af en toe wel door de hoofdpersoon naar het verleden verwezen. Dit zorgde juist voor duidelijkheid. Het gaf informatie om de situatie beter te begrijpen.

Het boek had voor mij een goede lengte. Het was de lengte van het boek. Het was naar mijn mening niet een te kort en ook niet een te lang boek. Het verhaal had mij zo aangetrokken dat ik het niet eens zo erg had gevonden als het een langer boek was.

Al met al raad ik dit boek zeker aan, aan mensen die van boeken houden die aangrijpend zijn en waar veel emotie in is verwerkt. Het is een serieus onderwerp waar ook duidelijk over wordt verteld. Het verhaal bevat een duidelijke verhaallijn die vanaf het begin goed te volgen is. Als je van een aangrijpend en realistisch boek houdt, dan raad ik het je aan om dit boek zeker te lezen

 

1 reactie op “Boekrecensie: Hersenschimmen

  1. Hallo,
    Ik vond het ook een heel aangrijpend boek, want dementie is toch zwaarder dan ik had verwacht. De opbouw was voor mij ook duidelijk, maar doordat het hoofdpersonage soms naar het verleden verwees vond ik dit juist verwarrend.
    Ik vond het wel vervelend dat er geen hoofdstukindeling in was omdat ik het zelf nogal gewend ben om per hoofdstuk te lezen. Het paste wel bij het boek, omdat je niet op een bepaald moment kunt stoppen want er is geen stop in zijn ritme waar je even een kleine pauze kunt nemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>