Recensie, Het achterhuis, Anne Frank

Het achterhuis is het dagboek dat Anne Frank heeft geschreven in de tweede wereld oorlog in de tijd dat zij moest onderduiken.

Anne Frank woonde samen met haar Vader, Moeder en haar zus in Nederland. Ze waren een joodse familie en met de binnenval van de duitsers in Nederland werden zij net als alle andere joden gediscrimineerd. Joden kregen de schuld van alles en ze werden gezocht hierdoor moest de familie Frank onderduiken.

De plek waar ze onder doken was het achterhuis, dit was een klein soort huis achter een kast waar Anne samen met haar gezin en nog wat andere mensen leefde. Ze hebben daar allemaal 2 jaar lang gewoond totdat ze verraden werden en daardoor dus door de Duitsers naar kampen werden gestuurd. Hier stierf Anne uiteindelijk door uitputting en tyfus.

In de volledige 2 jaar dat Anne in het achterhuis had gewoond hield ze een dagboek bij. Hierdoor kunnen wij nu genieten van dit mooie boek. Het boek is zo interessant omdat het heel uniek is dat dit dagboek bewaard is gebleven en is gevonden. Door het boek krijg je ook een best wel goede kijk op hoe erg de joden het hadden in de tweede wereld oorlog.

Ik vond het vooral een interessant boek om te lezen omdat ik wel redelijk geïnteresseerd ben in hoe het er aan toe ging in de tweede wereld oorlog. Het is een dagboek, daardoor is het anders geschreven  dan een normaal boek maar ik vond het niet erg dat het op zo’n manier geschreven was.

Dit boek is een aanrader als je de tweede wereld oorlog interessant vind en hoe als je wilt weten hoe het leven was als jood in die tijd.

Geplaatst in Geen categorie | 2 Reacties

Recensie, De Renner.

De schrijver van het boek is Tim Krabbe.

Het boek gaat over de schrijver van het boek zelf die meedoet met een amateur wielrenwedstrijd (De ronde van Mont Aigoual).

De wedstrijd word gereden in de bergen van Zuid-Frankrijk, dit is een rit van 137 kilometer. In de rit zitten 4 cols ( berg overgangen ) en het hoogste punt wat ze bereiken is 1567 meter. Tijdens de rit verteld Martijn Krabbe met terug blikken over zijn eigen sportcarriere, in delen verteld hij ook over de wieler sport in het algemeen. Hij is tijdens de wedstrijd net al veel andere renners niet eens bezig met het wielrennen zelf maar meer met de natuur en andere dingen.

Eerst raakt zijn band nog lek op het einde van de race maar zijn verzorger weet dit snel te herstellen waardoor hij snel weer bijkomt. Hij doet het erg goed en maakt zelfs een goede kans de rit te gaan winnen. Helaas word hij in de sprint op 10 centimeter verslagen door Reilhan.

Ik heb dit boek gekozen omdat ik al eerder een boek van Tim Krabbe heb gelezen en dat beviel me goed, daarbij ken ik ook mensen die dit boek hebben gelezen en ook aanraden.

Net als hun raad ik anderen dit boek ook aan. Het is leuk en erg interessant om te lezen, je verwacht dit niet van de schrijver dat hij ook aan wielrennen deed/doet.

Het boek is een autobiografie en Tim Krabbe verteld in het boek ook echt zelf zijn verhaal, hij verteld in het boek niet alleen over die rit waar het verhaal over gaat, maar ook over zijn eigen sportcarriere en over het wielrennen in het algemeen

Er zitten veel terug blikken in het verhaal, dat kan soms vervelend zijn maar dat is in dit geval niet zo.

Ik hou erg van sport en dat is denk ik wel belangrijk bij dit boek. Dit is niet alleen belangrijk omdat het over een sport  gaat  en dus interessanter is maar ook omdat je anders misschien bepaalde woorden in het boek niet snapt.

Geplaatst in Geen categorie | 4 Reacties

Recensie, Een hart van steen.

Het boek, Een hart van Steen, is geschreven door Renate Dorrestein. Dit is de eerste keer dat ik een boek lees van deze schrijfster dus ik wist niet echt wat me te wachten stond.

Het boek gaat over een meisje/vrouw met een hele tragische jeugd. Deze vrouw heet Ellen, in het begin is haar gezin een leuk gezin met 4 kinderen waarbij alles goed gaat. Maar alles veranderd wanneer de moeder zwanger is van haar vijfde kind. Ellen, haar broer, haar broertje, en haar zus vinden dit niet leuk want het huis zit volgens hun al vol genoeg en denken dat ze minder aandacht zullen gaan krijgen.

Vlak na de bevalling begint Margje ( de moeder van Ellen ), zich anders te gedragen. Uit het niets gelooft ze heel erg in God en is ze als de dood dat haar net geboren dochtertje ( Ida ) iets overkomt.

Margje denkt dat de duivel in Ida zit en mishandeld haar omdat ze denkt dat de duivel dan wel uit haar gaat.

Hierna gebeurt er iets heel ergs. Op een dag laat Ellen haar hond uit en ze blijft lang weg, wanneer ze terug komt treft ze haar broertjes en zusje dood aan in de keuken. Een van hen (carlos) leeft nog en ze gaan samen naar de kelder om zich te verschuilen.

Ik vond het een leuk en spannend boek, bij sommige boeken raak ik nog wel eens mijn aandacht kwijt omdat ik het niet spannend of te moeilijk vind maar dat was nu niet het geval. Er waren ook veel onverwachte gebeurtenissen en dat maakt het ook weer aantrekkelijker om te lezen. Het taalgebruik in het boek was ook niet al te moeilijk waardoor het boek makkelijk weg las.

Af en toe is het wel vervelend dat het niet helemaal in de chronologische volgorde is geschreven maar het was alsnog gewoon goed te begrijpen. Al met al dus een aanrader.

Geplaatst in Geen categorie | 1 reactie

Recensie, De derde persoon

Het boek De derde persoon is geschreven door René Appel.

De hoofdpersoon van het boek, De derde persoon, heet Magda. Magda is een vrouw van rond de 30 jaar oud die niet al te veel vrienden heeft en best wel onzeker is. Dit zijn waarschijnlijk ook de redenen dat ze zo snel mensen vertrouwd en de redenen dat ze in het begin van het verhaal niet/amper tegen Freek ( een man waar ze eerst een verhouding mee had ) in durft te gaan.

Freek is zoals ik al zei de ex vriend van Magda, Freek is er in tegenstelling tot Magda heel sterk van overtuigd dat zij de ‘ware’ is voor hem. Omdat hij zo graag wilt dat ze weer terug bij elkaar komen begint hij haar te stalken.

Magda is vegetarisch en ze wilt graag naar een bijeenkomst voor vegetariërs  alleen ze ziet er heel erg tegen op om dan weer langs Freek te moeten. Hierdoor belt ze een ander lid van de vereniging voor vegetariërs. Degene die ze belt is Cees Berkelder.

Tegen Magda haar zin in krijgt ze een relatie met Cees. Eerst denkt ze dat hij wel eens haar redding kan zijn maar het tegendeel blijkt al snel. Hij heeft de moord van Freek later in het verhaal op zijn geweten en probeert veel om Magda te overtuigen van bepaalde dingen.

Ik vind dat ook dit boek, net als bijna alle andere boeken die ik heb gelezen , makkelijk weg leest. Het verhaal word verteld in chronologische volgorde op de terugblikken van de hoofdrolspelers na. Ook word er vaak gebruikt gemaakt van de spanning opbouwingen waardoor je gemotiveerd bent om verder te lezen. Bijvoorbeeld het moment dat Freek en Cees met elkaar gingen praten en dat Cees ervoor gezorgd had dat ‘Freek voorgoed verdwenen was’ je wilt dan doorlezen omdat je niet weet wat Cees heeft gedaan om Freek weg te krijgen. Een klein min puntje vond ik dat het verhaal af en toe een beetje voorspelbaar was maar dat is niet zo heel erg.

Het boek is een detective denk ik maar je kan het ook zien als een psygologische thriller en daar hou ik beide wel van, ook hoorde ik van andere dat het een leuk en goed te lezen boek is. Dit zijn de redenen waarom ik het boek ben gaan lezen.

Al met al vind ik dit boek een aanrader.

 

Geplaatst in Geen categorie | 2 Reacties

Recensie, Hersenschimmen.

Het boek, Hersenschimmen, gaat over een man die redelijk snel en uit het niets dement aan het worden is. De hoofdpersoon uit het boek is Maarten, de man die dement aan het worden is. Ook een belangrijk persoon in het verhaal is zijn vrouw Vera die het aan moet zien dat Maarten steeds vreemdere dingen doet.

Maarten was een medewerker bij ”imco” Intergovernmental Maritime Consultative en daarom woonde hij al jaren met zijn vrouw Vera in Amerika.

Elke ochtend kijkt hij naar buiten, naar de school kinderen uit de buurt die voorbij zouden moet lopen. Maar op een bepaalde dag ziet hij dat de kinderen niet komen, hij beseft niet dat het zondag is en dat ze er daarom niet zijn. Dit is de kenmerkende gebeurtenis van het begin van zijn dementie. Hierna begint hij steeds meer te vergeten en ook de manier hoe Bernlef zijn boek schrijft wijst hier op, de structuur van de zinnen word anders en je krijgt een steeds slechtere kijk op wat Maarten denkt.

Aanrader of niet ?

Doordat Berlef het boek zo super goed schrijft, ga je heel erg meeleven met de hoofspersoon, Maarten, en zijn vrouw Vera. Het boek is ook zo realistisch omdat het dement worden op elke leeftijd en in verschillende tempo’s kan gebeuren. Het zou dus ook gewoon in je eigen omgeving kunnen gebeuren.

Het geeft een soort van voldoening om het boek uit te lezen omdat ik het onderwerp erg interessant vind maar het boek is ook erg langdradig en het heeft geen spannend eind dus ik raad het niet aan om te lezen.

 

Geplaatst in Geen categorie | 4 Reacties

Recensie, Het Schnitzelparadijs

Het boek gaat over een allochtoon die opgevoed is in Nederland. Zijn vader denkt dat hij het ver kan schoppen in het leven maar hij ( nordip ) heeft na vele baantjes het werken opgegeven en is nu beginnen met leven in de nacht. Hij slaapt bijna de hele dag en als hij al iets doet dan is het in de avond. Hij doet dat 2 jaar lang voordat hij beseft dat hij is wat moet gaan doen en solliciteerde voor een baan in een restaurant genaamd De Blauwe Gier. Hier gaat hij voor niks werken als pannenwasser, het hok waar hij werkt lijkt wel op een kleine vuilnisbelt maar hij moet het er mee doen.

Het blijkt dat zijn baas doet aan belasting ontduiking en daardoor nemen er wat mensen ontslag bij het restaurant. Nordip krijgt hierdoor de kans om hoger op te komen het is voor hem een goede kans dus hij besluit zijn kans te nemen waardoor het er veel dingen gebeuren die je niet verwacht. Wil je weten wat voor dingen dan raad ik je aan het boek echt te lezen.

Ook voor degenen die de film hebben gezien is het een boek een aanrader, het is een stuk minder komisch dan de film maar het is een boek dat leuk is en makkelijk weg leest.

Persoonlijk vond ik het een leuk boek, de film had ik al gezien en het boek was hierbij geen tegenvaller. Normaal lees ik boeken met veel actie erin maar eens een keer wat anders zoals dit dus is ook wel leuk. Ik kan me ook vinden  in de hoofdpersoon van het boek, hoe hij zich voelt en de acties die hij neemt. Als laatste is het ook nog eens erg realistisch waardoor je je meer gaat inleven.

Geplaatst in Geen categorie | 2 Reacties

Recensie, Het gouden ei

Het boek het gouden ei gaat over Rex Hofman die samen met zijn vriendin Saskia Ehlvest op vakantie gaat naar Nuits St Georges (Frankrijk). Tijdens de reis wil Saskia dat ze even stoppen om wat te drinken te halen dus stopte ze bij een tankstaion, Rex parkeert de auto en Saskia haalt wat te drinken. Als Saskia na een halfuur nog steeds niet terug is begint Rex zich zorgen te maken en gaat ook naar binnen toe. Hij zoekt haar de rest van de avond maar ze is nergens te vinden.

Later in het verhaal kom je er achter wie de dader is van Saskia’s verdwijning, het is Raymond Lermone. Toen hij nog jong was had hij een meisje gered toen ze bijna zou verdrinken, hij was toen 16. Nu is hij 41 en om weer in balans te komen wilt hij u eens een keer iets slechts doen, hij besluiten naar een pompstation te gaan en een willekeurig iemand te ontvoeren. Hij ziet Saskia toevallig bij het pompstation en met een praatje lokt hij haar in de auto, Saskia is zijn slachtoffer.

Acht jaar daarna is Rex nogsteeds regelmatig te zien in kranten met het verhaal over de verdwijning van Saskia omdat hij haar nog steeds probeert terug te vinden en in ieder geval te achterhalen wat er met haar was gebeurd. Op een dag staat Raymond Lemorne voor Rex’ zijn deur en zegt dat hij wilt vertellen wat er met Saskia is gebeurd, maar om dat te weten te komen moet Rex hetzelfde meemaken als Saskia mee moest maken.

Ik vond het een interessant boek om te lezen, het is ook erg realistisch. Het zou heel goed kunnen voorkomen dat er echt iemand ontvoert word op een pompstation, het zal zelfs vast wel een keer gebeurd zijn. De schrijver van het boek is Tim Krabbé.

In het begin vind ik het boek lastig te begrijpen omdat er meerdere verhaallijnen zijn in het boek maar wanneer je het boek eenmaal uit hebt snap je alles opeens en is het verhaal hartstikke duidelijk. Je raakt ook gemotiveerd om door te gaan met lezen omdat je wil weten wat er is gebeurd.

Het boek ” het gouden ei ” is zo populair bij de lezers dat het al meer dan 250000 keer verkocht is.

Geplaatst in Geen categorie | 5 Reacties

Recensie, Cel

Het boek Cel is geschreven door Charles den Tex, Charles den Tex heeft 3 keer de gouden strop gewonnen. De eerste keer was in 2002 met het boek Schijn van kans, de tweede keer met het boek De macht van meneer Miller en de derde keer was in 2008 met het boek Cel.

Ik had het boek Cel gekozen omdat ik wist dat het boek een gouden strop had gewonnen en dat Charles den Tex een goede schrijver is. Toen ik de achterkant van het boek las wist ik meteen dat ik dit boek wou lezen.

Het is een spannend boek waarin veel onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden, als je echt in het boek zit lijkt het net of je alles zelf meemaakt. Nu wat over de inhoud van het boek:

De hoofdpersoon van het boek is Michael Bellicher, hij rijd ‘s nachts op een snelweg met een auto voor hem voor de rest was er niet anders op de snelweg, opeens raakt de bestuurder van de auto voor hem de controle over de auto kwijt, glijdt van de weg en bots tegen een paal, dit was met fatale afloop. Michael belt de politie die er meteen aankomt, nadat hij verhoord is door de politie word hij aangehouden om een dan nog niet duidelijk reden. Hij word overgebracht naar een politiebureau waar 2 rechercheurs zoveel mogelijk dingen uit hem proberen los te krijgen.

Uiteindelijk komt hij erachter waarom hij is aangehouden, hij had een fietsers doodgereden en daarna reed hij gewoon door. Er worden ook op zijn naam dingen gekocht en gehuurd. Dit heeft hij zelf allemaal niet gedaan maar de politie gelooft hem niet. Het blijkt later in het verhaal dat zijn identiteit is nagemaakt en daardoor komt hij in grote problemen.

Michael heeft een zakenpartner die naar het buitenland is, zijn zakenpartner heeft een neef van zichzelf ( Richard )een soort van aan Micahael gegeven, hij moet altijd bij Michael blijven zodat hij altijd een alibi heeft als er weer misdrijven worden gepleegd op zijn naam.

Samen met Richard doet Michael er alles aan om de identiteit dieven te pakken te krijgen, waardoor ze veel in problemen en onverwachte situaties terecht komen.

Ik vond het een leuk en realistisch boek, het komt in het dagelijks leven helaas ook voor dat er identiteiten van mensen worden gestolen dus het verhaal komt heel geloofwaardig over, er zitten veel leuke en onverwachte wendingen in het verhaal waardoor ik het hele boek met plezier heb gelezen.

Geplaatst in Geen categorie | 9 Reacties

Leesautobiografie

Je hebt 3 verschillende soorten lezers.

1. De lezer die niet van lezen houdt.

2. De lezer die van lezen houdt maar geen tijd heeft om veel te lezen

3. De lezer die van lezen houdt en er tijd voor maakt.

Ik heb in mijn leven heel veel verschillende soorten boeken gelezen, van strips tot litteraire thrillers. Toen ik nog op de basisschool zat las ik elke dag meer dan een half uur, in die tijd hoorde ik bij lezer nummer 3.

Toen ik naar de middelbare school ging had ik al veel boeken gelezen en vond ik het een beetje saai worden dus ging ik steeds minder lezen, ik moest toen ook erg  veel sporten dus had ik er minder tijd voor. Toen was ik lezer nummer 2.

Tegenwoordig lees ik bijna nooit meer, alleen soms op vakantie lees ik wel eens een boek en wanneer ik moet lezen voor een vak op school. Ik zit nu een beetje tussen lezer nummer 1 en 2 in, omdat ik wel van lezen hou maar het zo weinig doe dat het lijkt alsof ik het niet leuk vind.

Wat voor soort boeken mijn interesse hebben:

Ik hou van spannende boeken, waar veel dingen in gebeuren en waarbij de gebeurtenissen ook onvoorspelbaar zijn. Als ik een boek lees waarbij bijna niets speciaals gebeurd in het verhaal word ik al snel afgeleid en heb ik meteen geen zin meer om te lezen. Ik hou erg veel van boeken als Cel ( Charles den Tex )

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.

Geplaatst in Geen categorie | 7 Reacties