Elckerlijc

God betreurt het dat alle mensen in zonde leven. Hij draagt de Dood op Elckerlijc bij zich te roepen en hem verantwoording voor zijn leven te laten afleggen. De Dood vertelt Elckerlijc dat hij een pelgrimstocht moet maken. Elckerlijc probeert aan de dood te ontsnappen, maar tevergeefs, er is geen uitstel mogelijk. Hij zoekt steun bij Vriendschap, Familie en Bezit, maar die laten hem allemaal in de steek als ze horen wat de bestemming van zijn reis zal zijn. De Deugd kan Elckerlijc vergezellen bij zijn reis als hij eerst tot Inkeer komt en boete doet voor zijn zonden. De vraag is of het Elckerlijc lukt om als een zondevrij mens te sterven en in de hemel terecht te komen.

Het onderwerp sprak mij niet heel erg aan, maar ik vond het wel prettig lezen. Het was een eenvoudig boek dat lekker snel doorleest. Ik zou het daarom ook wel aanraden aan meedeleerlingen.

Bint

De Bree wordt leraar op de school waar Bint het schoolhoofd van is. De Bree verklaart de leerlingen van 4D de oorlog, de andere klassen geven niet veel problemen. Een leerling van Beek dreigt met zelfmoord als hij geen voldoende rapport krijgt. Van Beek pleegt inderdaad zelfmoord en de leerlingen komen in opstand tegen de tucht op school. Maar 4D doet daar niet aan mee en helpt zelfs om de opstand te stoppen. Later gaat de Bree met twaalf leerlingen uit 4D op schoolreis naar Frankrijk waar twee leerlingen een dag verdwijnen omdat ze op eigen houtje zijn gaan fietsen, de andere tien leerlingen straffen deze twee aan het eind van de dag af.

Dan komen de diploma-uitreikingen waar de Bree Bint even ziet wankelen. Het volgend jaar heeft Bint ontslag genomen, hij was niet opgewassen tegen zijn eigen systeem. De Bree blijft er wel les geven al was dat aanvankelijk niet zijn bedoeling.

Ik vond het geen leuk boek, maar ik vond het wel verfrissend om deze visie op een opvoeding beschreven te zien worden. Ik vond het ook opmerkelijk hoe erg de hoofdpersoon er in groeit. Ik zou het boek niet aan anderen aanraden, omdat ik het zelf geen leuk boek vond.

Floris ende Blancefloer

Het christenmeisje Blancefloer en de moslim-koningszoon Floris groeien van jongs af aan samen op aan het Spaanse hof. Als de koning, Floris’ vader, hoort van hun heimelijke liefde wil hij het meisje uit de weg ruimen. De koningin stelt een list voor: Floris gaat uit logeren en ondertussen zal Blancefloer door kooplieden worden meegenomen naar verre streken. Een schitterend graf moet Floris doen geloven dat zijn geliefde dood is. Floris ontdekt het bedrog en besluit Blancefloer te gaan zoeken. In Babylon aangekomen, weet Floris uiteindelijk langs de wachters te komen en verstopt in een bloemenmand binnen te dringen in de toren waar Blancefloer wordt vastgehouden door de emir. Wanneer de emir Floris bij Blancefloer in bed betrapt, wil hij hem doden. Het komt echter tot een rechtszitting, waar de sterke liefde tussen de twee jonge mensen de aanwezigen roert: Floris en Blancefloer mogen blijven leven. Wanneer het bericht komt dat Floris’ ouders zijn overleden, keert het jonge paar naar Spanje terug. Beiden worden daar gekroond en Floris laat zichzelf en heel zijn volk dopen. Ze krijgen een dochter, Berte met de grote voeten, die op haar beurt de moeder zal zijn van Karel de Grote.

 Ik vond het wel een makkelijk boek, alleen is het thema verre van origineel. Ik blijf het wel interessant vinden om middeleeuwse boeken te lezen door het grote verschil in taal. Ik zou dit boek zeker aanraden aan medeleerlingen, omdat het eenvoudig te lezen is, niet te lang en best leuk.

Alles wat er was

Alles wat er was

Acht mensen komen op een zondag in een schoolgebouw samen voor de opnamen van een wetenschapsprogramma. Maar die worden nooit gemaakt. Want plotseling klinkt er een knal. Op bevel van de autoriteiten gaan ramen, deuren en gordijnen dicht. En ze blijven dicht. Eerst dagen, dan weken.
Door de ogen van tv-redactrice Merel zien we hoe de groep probeert zich staande te houden in een nieuwe wereld. Een wereld van duisternis en isolement. Van slapen op een gym mat en tien korrels rijst per dag. Naarmate de voedselvoorraden verder slinken, lopen de spanningen tussen de schoolbewoners steeds hoger op. Als alles wat er was er niet meer is, wat is dan nog de waarde van liefde, loyaliteit en vriendschap?

Ik vond het een erg interessant boek, ik hou wel van dit type boek. Alleen vond ik het uiteindelijk wel een beetje aan de lange kant. Zeker omdat ik zelf niet echt van lezen houd. Ik zou het boek alleen aanraden aan liefhebbers van apocalyptische boeken die lezen zeker niet vervelend vinden.

Balansverslag

Ik ben niet echt van lezen gaan houden, omdat ik een deel van de boeken niet interessant vond. Maar ik vond het wel bijzonder om verhalen uit verschillende tijden te lezen. Ik ben er wel achter gekomen dat verhalen heel bekend kunnen zijn, maar niet altijd een onuitwisbare indruk achterlaten. Vooral het gouden ei en van den vos Reynaerde spraken mij aan. Dit omdat ik het verhaal erg goed vond en er bij allebei veel gebeurde door het verhaal heen. Ik heb niet echt een voorkeur voor een bepaald soort boeken, maar detectives en fantasy hebben mij altijd wel aangesproken. Ik heb bij het lezen van deze boeken niet een nieuwe favoriete schrijver opgedaan of een favoriet boek. Deze had ik al niet omdat ik niet kan kiezen tussen al de boeken die ik gelezen heb. Al lees ik de laatste tijd eigenlijk niet meer doordat ik nu de voorkuer geef aan andere dingen. Ik ga zeker niet meer lezen dan ik voorheen deed, maar als ik lees zal dat waarschijnlijk in het engels zijn, omdat ik dit prettiger vindt.

Lanseloet van Denemerken

Lanseloet van Denemerken
Lanseloet de kroonprins van Denemarken is verliefd op de schone Sanderijn. Dit is een liefde die niet wordt goedgekeurd door zijn moeder, omdat zij een hofdame is. Lanseloet zorgt ervoor dat Sanderijn weggaat door het advies van zijn moeder. En terwijl zij een nieuwe man ontmoet, komt Lanseloet niet over zijn liefdesverdriet heen en gaat op zoek naar zijn geliefde..

Ik vond dit boek alleen interessant door de schrijfstijl, verder vond ik het een saai boek. Omdat er niet echt iets gebeurd en ze allebei niet echt iets doen om onder hun lot uit te komen. Ook vond ik dat het verhaal wel heel voorspelbaar is. Dit door het plot dat je van het begin aan voelt komen en daar wordt er nergens van afgeweken. Ik zou dit verhaal dus aan niemand aanraden, behalve als je geïnteresseerd bent in een oudere vorm van Nederlands.

Karel ende Elegast

Karel ende Elegast
Karel ligt rustig te slapen, tot hij plots wakker wordt van een stem. Deze stem zegt hem dat hij moet gaan stelen. Karel wil dit niet doen, omdat hij vind dat dit niet bij iemand van zijn stand hoort. Als de stem hem voor de derde keer zegt dat hij uit stelen moet, beseft Karel dat het God is die hem deze opdracht geeft en kan hij niet anders dan doen wat God hem zegt. Dit zorgt voor onbegrip, maar hij kan niet tegen God zijn wil ingaan. Het paleis is in diepe rust verzonken als Karel op pad gaat. Daar overkomen hem allemaal ongelooflijke dingen..

Dit boek zou ik iedereen aanraden, omdat het verre van saai is door de vele veranderingen. Ook zie je er goed in hoe belangrijk religie wel niet is/was. Ik vond het ouderwetse taalgebruik niet storend en zelfs wel intrigerend. Al met al was het zeker de moeite van het lezen waard.

Fabriekskinderen

Fabriekskinderen
Het verhaal begint op een winterse ochtend. Drie kinderen lopen door de stille straten van een achterbuurt in Leiden. Het zijn de oudste drie kinderen van Gerrit Zwarte, een werkloze timmermansknecht die aan de drank is. Zij zijn op weg naar een Leidse stoomwolspinnerij, waar zij de kost moeten verdienen. Saartje van elf heeft koorts, maar ziek thuis blijven kan niet. De jongste, de tienjarige Sander, is nog zo moe van het werk van de vorige dag, dat hij onderweg op de stoep gaat liggen om verder te slapen. We volgen de oudste twee kinderen tot in de fabriek; Sander wordt door een rechtenstudent opgeraapt en meegenomen naar zijn kamers. Hierna gaat het leven van de kinderen allemaal een andere kant op..

Ik vind dit boek wel heel interessant, omdat er morele lessen in verwerkt zijn door de schrijver. Ook vind ik het knap hoe er al heel snel een duidelijke sfeer geschept wordt, zonder dat je het gevoel hebt dat je alleen maar beschrijvingen aan het lezen bent.

Joe Speedboot

Joe Speedboot
Fransje Hermans is gehandicapt na een ernstig ongeluk. Hierdoor wordt zijn leven erg saai, maar dit verandert totaal door twee nieuwkomers in Lomark: de lefgozer, bommenlegger, vliegtuigbouwer en gangmaker Joe Speedboot en de beeldschone PJ uit Zuid-Afrika. Samen met Engel Eleveld en Christof Maandag vormen zij een hechte vriendengroep, waarin Fransje wel altijd de buitenstaander en observator blijft. Joe wordt zijn grote idool, PJ zijn grote droom.

Ik vond dit boek erg triest, omdat je echt doorkrijgt hoe uitzichtloos je leven is als je verlamd bent. Dit zorgt er wel voor dat je meeleeft met de hoofdpersoon. Ik vond het boek alleen wel een beetje aan de lange kant. Er zaten wat mij betreft iets teveel voorbeelden in van dagen waar niks gebeurde. Maar ik zou het boek wel aan mensen aan willen raden die een boek willen lezen dat een realistisch beeld geeft van het leven als je verlamd bent.

van den vos Reynaerde

van den vos Reynaerde
Op de hofdag van koning Nobel komt iedereen naar het hof. Alleen Reinaert de vos gaat niet. Hij heeft namelijk last van een slecht geweten. Op het hof is er zoveel commentaar op Reinaert dat er wordt besloten hem te halen. De trouwe  beer wordt op pad gestuurd om dit te doen. Hij slaagt hier alleen niet in door toedoen van de sluwe Reinaert. Een tweede wordt op pad gestuurd. Tibeert de kater, wordt ook het slachtoffer van Reinaert zijn sluwe streken. Ten slotte wordt Grimbeert de das, een oom van Reinaert, eropuit gestuurd. De slimme vos lijkt berouw te tonen. Na het biechten komen ze aan bij het hof. Reinaert wordt ter dood veroordeeld en de galg wordt gereedgemaakt. Maar Reinaert heeft nog een verrassing in petto…….

Ik vond dit een leuk boek om te lezen. Dit doordat ik de schrijfwijze uit die tijd wel interessant vind. Ook is het een goed opgebouwd boek,  het einde goed is geschreven, omdat het niet heel voorspelbaar is. Omdat het einde anders is dan de meeste huidige verhalen.