Fabriekskinderen

Fabriekskinderen
Het verhaal begint op een winterse ochtend. Drie kinderen lopen door de stille straten van een achterbuurt in Leiden. Het zijn de oudste drie kinderen van Gerrit Zwarte, een werkloze timmermansknecht die aan de drank is. Zij zijn op weg naar een Leidse stoomwolspinnerij, waar zij de kost moeten verdienen. Saartje van elf heeft koorts, maar ziek thuis blijven kan niet. De jongste, de tienjarige Sander, is nog zo moe van het werk van de vorige dag, dat hij onderweg op de stoep gaat liggen om verder te slapen. We volgen de oudste twee kinderen tot in de fabriek; Sander wordt door een rechtenstudent opgeraapt en meegenomen naar zijn kamers. Hierna gaat het leven van de kinderen allemaal een andere kant op..

Ik vind dit boek wel heel interessant, omdat er morele lessen in verwerkt zijn door de schrijver. Ook vind ik het knap hoe er al heel snel een duidelijke sfeer geschept wordt, zonder dat je het gevoel hebt dat je alleen maar beschrijvingen aan het lezen bent.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>