Recensie Hersenschimmen van J. Bernlef

Het boek gaat over Maarten, hij heeft dementie. Maarten begint zijn eigen taal te verliezen. Je beleeft alles wat Maarten doet en denkt. Maarten is samen met zijn vrouw en twee kinderen van Nederland naar de VS verhuist voor zijn werk. De dementie zorgt ervoor dat hij het engels vergeet en terug gaat naar het Nederlands, zijn moedertaal. Hij wordt steeds verwarder en doet rare dingen. Op het einde wordt hij naar het tehuis gebracht.

Het boek speelt zich af in het heden, je leest zijn verhalen van zijn jeugd. De oorlog, de pianolerares en de serveerster. Hij ervaart de herinneringen niet als flashbacks, maar hij beleeft ze in het nu. Zijn vrouw Vera is heel belangrijk voor het verhaal. Het is wel jammer dat hij haar vergeet, zijn hond, Robert vergeet hij pas als laatste. Het verhaal wordt verteld door Maarten zelf in het ik perspectief. Tijdens het boek wordt Maarten steeds meer dement, op het einde is het verhaal heel moeilijk te volgen.

Ik vond het een erg mooi boek om te lezen, omdat ik nog niet vaker een boek over dementie heb gelezen. Ik wist ook niet helemaal wat het precies was, nu weet ik dat veel beter. Want je leeft je helemaal in in Maarten. Het boek is daarom ook leerzaam omdat je over dementie leert. Ik vond het boek moeilijk om te lezen, vooral op het einde. Het is best wel een ontroerend boek, dus daar moet je wel van houden. Als je graag wilt weten hoe het is om dement te zijn dan is Hersenschimmen zeker een aanrader.

Recensie: Allemaal willen we de hemel van Els Beerten

Allemaal willen we de hemel gaat over Jef, Jef wil een held zijn. Het verhaal speelt zich af in de tweede wereld oorlog in Vlamingen. Jef zijn vriend is Ward, Ward wil ook graag een held zijn, Jef is jaloers op Ward want Ward is in bijna alles goed. Ward kan heel goed Saxofoon spelen, hij speelt dan ook in de Fanfare, Jef speelt ook in de Fanfare. Renée, het zusje van Jef, heeft verkering met Ward. Je hebt ook nog Remi, hij is het jongere broertje van Jef en Renee, hij wordt zoveel mogelijk overal buiten gehouden want hij is nog te jong om iets van de oorlog te begrijpen. Ward en Jef willen graag vechten in het front omdat ze denken dat ze dan een held zijn. Ward gaat naar het oostfront maar Jef wordt tegen gehouden door zijn familie. Al snel blijkt daar dat Ward helemaal niet vecht voor het Vlaamse volk maar voor de Duitsers. Als Ward verlof heeft en weer terug naar huis gaat vindt iedereen hem een verrader, Jef wilt nog steeds naar het front. Ward gaat in Duitsland verder leven en duikt daar onder omdat hij een verrader is voor het Vlaamse volk. Na de oorlog wordt Jef toch geëerd als een held maar hij heeft een geheim, dat te maken heeft met Ward die de verzetsman Theo Verlaak heeft neergeschoten…

Het boek heeft een ik-perspectief maar wordt door 4 personen verteld. Elk hoofdstuk wordt afgewisseld door: Jef, Ward, Renée of Remi. Het boek is geschreven in de tegenwoordige tijd, de personages beleven het nu. Het begin en het einde van het boek zijn allebei in een tijd geschreven die niet meer terug komt in het boek. Het boek heeft een gesloten eind want alle vragen worden beantwoord. Alle gebeurtenissen worden uitgebreid verteld wat goed helpt bij het beeldvormen in je hoofd. Het boek heeft bijna 500 bladzijdes maar leest vlot door. Verschillende thema’s worden in het boek afgewisseld door de 4 personages zoals, liefde, vriendschap, dood, oorlog en verraad. Het einde van het boek heeft een goede ontknoping doordat de spanning in het boek wordt opgebouwd. Een van de centrale vragen in het boek is, wat het verschil is tussen goed en fout, vandaar ook de titel want niemand is helemaal goed en niemand is helemaal fout, iedereen wil toch naar de hemel.

Doordat het verhaal door 4 personen wordt verteld leer je hoe anderen hun zien, maar ook hoe ze zelf van binnenuit zijn. In het begin van het boek is het wel verwarrend omdat het verhaal niet chronologisch wordt verteld en elk hoofdstuk door een van de 4 personages wordt verteld. Het is erg fijn om het boek van verschillende kanten te lezen zo is het leuk om de belevenissen via Remi te lezen, die de jongste is. Het hele boek vraag je je af wat nou het echte verhaal is, want waarom is Jef niet blij met het held zijn? Hier kom je in een spannende ontknoping achter. Het einde is goed geschreven doordat er op het einde van het boek iets heel belangrijks gebeurt wat je echt grijpt. Ik vond het een erg mooi boek om te lezen en zou het zeker andere mensen aanraden. Het is wel een dik boek met 500 bladzijdes dus je moet wel een goede lezer zijn.

 

Recensie De een na laatste dood van het meisje Capone van Isabel Hoving

Ewa Capone leeft in het jaar 2099 en wordt achtervolgd door leden van een maffia bende. Ewa is helemaal alleen, haar ouders zijn allebei dood. Heel Europa is overstroomd en er zijn alleen maar kleine eilandjes. Tijdens de achtervolging duikt ze een huis in, maar dit is geen normaal huis, het is een soort ziekenhuis. Omdat ze achterna wordt gezeten kiest Ewa er voor om er mee in te stemmen wat de mensen in het ziekenhuis haar bieden, maar ze weet eigenlijk niet goed waar mee ze akkoord gaat. Ze komt dan in een geheime missie terecht die ze moet uitvoeren. Ze moeten namelijk alle sterren gaan verzamelen die de mensen op de andere eilandjes hebben gestolen. De sterren worden gebruikt om illusies op te wekken. Ewa moet samen werken tijdens haar missie met Ortiz.

Het boek speelt zich af in de toekomst, in het jaar 2099. Het boek is geschreven in de ik-vorm. Het boek is soms wat moeilijk te lezen omdat er moeilijke woorden in voor komen en woorden die helemaal (nog) niet bestaan. Het boek bestaat uit vijf delen. Het verhaal is in het begin erg spannend en ben je als lezer erg nieuwsgierig, de 2de helft van het boek wordt wat saaier en langdradiger. Het boek is niet heel makkelijk te lezen maar je wilt toch als lezer het boek uitlezen, waardoor je door blijft lezen. De personages in het boek zijn erg verschillend van karakter.

Het boek is leuk om te lezen omdat het zich in de toekomst af speelt. Zo bestaat Nederland in dit verhaal grotendeels uit water, je gaat dan toch even extra na denken over klimaatveranderingen en opwarming van de aarde. Het boek is bedoeld voor jongeren, en dat merk je ook wel, het boek is niet heel serieus geschreven. In het boek komt veel fantasy naar voren, normaal houd ik niet van fantasy boeken, maar dit boek vond ik niet erg om te lezen. Het is een best leuk boek, maar wel erg dik met 518 bladzijdes.

Recensie Weerwater van Renate Dorrestein

Renate Dorrestein gaat voor haar werk naar de stad Almere. Maar als ze daar is loopt niet alles zoals gepland. Het weer slaat om, als de wind weer een beetje gaat liggen beseffen de bewoners pas wat er is gebeurt. Er is een allesvernietigende mist rond Almere gekomen. Die mist zorgt ervoor dat de inwoners van Almere er niet meer uit kunnen. Tussen de inwoners zitten ook ontsnapte gevangenen. De verdere bevolking bestaat voornamelijk uit vrouwen, gezinnen zijn niet meer compleet. Almere probeert te overleven, wat niet zonder slag of stoot gaat. Tussen hen bevindt zich Renate Dorrestein, het ik-persoon en de schrijfster van het boek.

Het boek is geschreven alsof de schrijver het meemaakt, het is in de ik-persoon geschreven. Het is erg leuk om te lezen, omdat het een spannend boek is. Het is erg leuk dat het boek over Almere gaat omdat ik daar zelf woon. Het boek doet een beetje denken aan Under The Dome omdat ze ook vast zitten in een soort koepel. Het boek leest makkelijk door omdat het je nieuwsgierig maakt.

Het boek is aan te raden aan de jeugd in Almere, omdat je plaatsen uit het boek herkend. Het is een spannend overlevingsboek, ik houd van overlevingsboeken dus het is erg leuk om te lezen. Het is leuk om het boek vanuit het perspectief van de schrijver te lezen, zo’n boek had ik nog nooit eerder gelezen. Het boek doet mij ook een beetje denken aan de serie Lost. Ik zou het boek zeker aan raden om te lezen.

Boeken

1. Allemaal willen we de hemel – Els Beerten

2. De een na laatste dood van het meisje Capone – Isabel Hoving

3. Hersenschimmen – J. Bernlef

4. Weerwater – Renate Doorestein

5. Joe speedboot – Tommy Wieringa

6. Hemelvaart – Judith Koelemeijer

7. Oorlog en Terpentijn – Stefan Hertmans

8. Efter – Hanna Bervoets

Hallo,

Hallo,

op dit blog ga ik al mijn recensies plaatsten van Nederlands. Die ik moet lezen voor de lijst, ik moet in totaal 12 boeken lezen. Zou je een reactie willen schrijven op een van mijn recensies?