De donkere kamer van Damokles

De Donkere kamer van Damokles gaat over Osewoudt, hij is op 18jarige leeftijd getrouwd met zijn nicht Ria. Osewoudt gaat in Voorschoten, zijn geboorteplaats wonen en hier heropent hij de sigarenzaak van zijn vader. Osewoudt zijn moeder komt bij hem en Ria wonen. Zijn moeder heeft een beetje een gekke tik, af en toe staat ze midden in de nacht te schreeuwen met een zak over haar hoofd om ‘het’ weg te jagen. Ondertussen zijn ze in de oorlog belandt en op een dag komt Dorbeck de sigarenwinkel binnen. Dorbeck is een verzetsstrijder. Osewoudt krijg Dorbeck bijna nooit te zien, maar krijgt toch opdrachten van hem binnen, Osewoudt voert deze allemaal voor Dorbeck uit. Het toeval wil dat Dorbeck en Osewoudt verschrikkelijk veel op elkaar lijken. Op een gegeven moment wordt Osewoudt opgepakt met de verdenken dat HIJ Dorbeck is! Osewoudt wordt verscheidene keren naar andere gevangenissen verplaatst, Osewoudt blijft voet bij stuk in iedere gevangenis beweren dat hij Dorbeck niet is. Maar of Dorbeck wordt gevonden? En wat heeft de Leica, een vroegere camera, met dit hele verhaal te maken?

 

Zelf vind ik dit een erg spannend boek, Osewoudt probeert verschillende keren te ontsnappen. Hij krijgt soms zelfs hulp van mensen die die totaal niet kent! Je blijft jezelf maar afvragen of hij ooit nog vrij komt. Wat ik grappig vind aan het boek is de manier waarop Osewoudt over zijn eigen vrouw praat en hoe hij haar behandelt. Als Osewoudt opdrachten voor Dorbeck uitvoert, duikt hij meerdere keren met anderen in bed, Elly bijvoorbeeld, een verzetsstrijder met wie hij samen moet werken. Wat ik jammer vind aan het boek zijn de herhalingen, heel vaak wordt het bordje in Osewoudt zijn sigarenwinkel erbij gehaald: ‘Bent u niets vergeten?’ Na 1 keer weet ik ook wel dat dat bordje in de winkel hangt. Ook vind ik het jammer dat de tijd in het boek voorbijvliegt, zo ben je in een paar regels ineens 4 jaar verder. Hierdoor raakte ik zelfs soms de draad kwijt en moest ik een stuk overnieuw lezen om het weer voor mezelf op orde te krijgen. Ik raad het boek wel aan als iemand nog wat voor zijn lijst van Nederlands moet lezen, het is namelijk een erg apart boek.

1 reactie op “De donkere kamer van Damokles

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>