De Tweeling

De Tweeling gaat over twee meisjes die in hun vroegere levensjaren uit elkaar zijn getrokken. Deze twee meisjes groeien apart op, en komen veel later als ze al bejaard zijn weer bij elkaar terecht. Lotte is in Holland grootgebracht en Anna in Duitsland. Het toeval wil dat ze in hun laatste levensjaren beiden naar hetzelfde kuuroor gaan en hier ontmoeten ze elkaar weer. Door flashbacks ga je door de jeugd heen van beide meiden. Lotte die aan TBC leidt wordt door Nederlanders meegenomen en groeit dus op in Nederland. Lotte krijgt een goede opvoeding en gaat naar school. Hier ontmoet zij een Joodse man en trouwt met hem. Anna wordt door Duitsers meegenomen en groeit op in Duitsland waar ze haar hele leven hard moet werken voor haar verschrikkelijke stiefvader en stiefmoeder. Anne mag geeneens naar school. Als Anna ouder is ontmoet ze een Duitser, ze trouwt met hem, hij overlijdt tijdens de oorlog. Je ziet dus duidelijk verschil tussen de twee meiden, de een trouwt met een Jood en de ander trouwt met een Duitser. Precies het tegenovergestelde dus. Tijdens de oorlog ontmoetten Anna en Lotte elkaar 1keer, maar dit loopt uit op niets. Als ze elkaar na de oorlog nog een keer ontmoetten wilt Anna haar hele verhaal uitleggen aan Lotte, maar of Lotte hier ook maar iets vanaf wilt weten?

 

De Tweeling vind ikzelf een prachtig boek! De verhaallijn is goed bedacht, je ziet namelijk de kant van de Nederlanders maar ook de kant van de Duitsers. Je leest twee verschillende levensstijlen die een tweeling totaal uit elkaar trekt. Lotte (getrouwd met een Joodse man) kan het natuurlijk niet uitstaan dan Anna getrouwd is met een Duitser. Wel vond ik het moeilijk om door het boek heen te komen aangezien het niet met vlotheid is geschreven. Ik vond de film een stuk beter dan het boek! Het is zeker een aanrader als je wat meer te weten wilt komen over de tweede wereldoorlog, en dan vooral de twee uiterste levens daarin: die van de Duitse kant en die vanuit de Joodse kant.

3 reacties op “De Tweeling

 1. waarom groeien de zussen uit elkaar. waarom is er spanning
  wat zou het thema kunnen zijn of de boodschap van het boek?
  wat bedoel je als je zegt ” het niet met vlotheid is geschreven.” kan je dat iets meer uitleggen?

  • De zussen groeien uit elkaar aangezien de ene zus in Holland opgroeit en met een Joodse man trouwt, terwijl de ander in Duitsland opgroeit en met een Duitser trouwt. Dit is dus een heel groot verschil tussen de zussen aangezien ze beiden aan een andere kant staan, namelijk die van de Joden en die van de Duitsers.
   Het thema van het boek is duidelijk De Tweede Wereldoorlog. De boodschap van het boek is de tegenstellingen in de tweede wereldoorlog, het is zo aangrijpend aangezien het een tweeling is die in deze tegenstelling verstrikt raakt.
   Met ‘niet met vlotheid geschreven’bedoel ik eigenlijk dat ik het boek een beetje langdradig vind, op sommige stukken was ik de spanning helemaal kwijt. Er worden veel woorden gebruikt om iets te zeggen.

 2. Ik vind de recensie heel goed. Duidelijke samenvatting, kort maar krachtig. Ook je mening was goed onderbouwt, ben nu zelf ook benieuwd en wil het lezen. Top recensie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>