Het Achterhuis

Het Achterhuis gaat over het leven van een meisje, Anne Frank, zij zit ondergedoken met haar familie. Anne Frank is joods en is 13 jaar oud als je begint met het boek. Het boek is gebaseerd op de dagboekfragmenten van Anne Frank. Alle tijd dat zij ondergedoken zat heeft zij een dagboek bijgehouden. In het begin van het boek zit Anne nog op school, maar al gauw duikt de familie onder. Het achterhuis zit in het kantoorgebouw waar haar vader, Frank, werkt. Het is goed verscholen, het is namelijk een deur van een boekenkast. Al gauw komt ook de familie Daan bij hen inwonen. Hiernaast komt er ook nog een tandarts bij hen wonen, Albert Dussel genaamd. In de tijd dat ze zitten ondergedoken krijgt Anne veel mee van de oorlog, ze ziet rijen joodse mannen, vrouwen en kinderen afgevoerd worden. De zoon van de familie Daan heet Peter. Anne en Peter trekken erg veel naar elkaar toe, Anne wordt zelfs verliefd op Peter. Ze leven een lange tijd in het achterhuis, maar hoe dit afloopt?

Het Achterhuis is een erg mooi boek met een goed verhaal. Het is allemaal zo geloofwaardig aangezien het fragmenten zijn uit een zelfgeschreven dagboek, zo leer je de hoofdpersonage, Anne Frank, erg goed kennen. Anne kan niet zo goed opschieten met de anderen, veel confrontaties en ruzies, hierdoor leer je ook de andere personages goed kennen. Aangezien je niet veel verhalen leest van hoe de joden zelf leefden, aangezien deze vaak zijn opgepakt, vond ik het erg interessant om te lezen. Ook omdat Anne Frank maar een paar jaar jonger is dan ikzelf. Wel vind ik dat Anne zich van alles wat aantrekt, ze heeft altijd het idee dat het aan haar ligt, misschien komt het door de leeftijd, maar het komt een beetje kleinzerig over. Het boek is natuurlijk helemaal in de ik personage geschreven, dit geeft een realistisch beeld van de gevoelens van Anne Frank.

4 reacties op “Het Achterhuis

  • Ik vind niet dat je een heel goed beeld kan krijgen van die tijd, dit vind ik omdat je echt alleen alles van het onderduiken komt te weten. Natuurlijk is dit een heel belangrijk punt in die tijd, maar je komt niet veel/weinig te weten over de afvoering van de Joden en de concentratiekampen, terwijl ik dat het belangrijkst vind van die tijd. Dit is ook logisch aangezien het een dagboek is van een meisje die onderduikt. Wel vond ik het einde erg ingrijpend, dat Anne ineens niks meer schrijft, dat betekent dus dat ze is opgepakt en het laatste fragment haar laatste eigen geschreven woorden zijn.
   Ik vind Anne haar schrijfstijl wel heel hoog voor haar leeftijd, maar het is lastig dat je het leest vanuit een puberend kind want puberende kinderen kunnen situaties heel anders opvatten dan dat ze werkelijk zijn.

 1. Je hebt goed uitgelegd waar het boek over gaat, niet al te gedetailleerd, maar toch de belangrijkste dingen genoemd.
  Je houdt het ook spannend door het einde van het boek express niet te verklappen.
  Je mening heb je goed duidelijk gemaakt en vooral goed onderbouwt.

 2. Leuk dat je dit boek hebt gelezen! En inderdaad, wat Kaylee zegt, kort en krachtig verteld waar het boek over gaat.
  Je mening over het boek komt ook duidelijk naar voren.
  Een leuke recensie om te lezen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>