echte mannen eten geen kaas

Echte mannen eten geen kaas is geschreven door Maria Mosterd in 2008.

Maria van twaalf jaar gaat samen met haar vriendin Nikkie naar de middelbare school. Zowel Maria als Nikki is er van overtuigd dat dit een nieuw zelfstandig leven is. Al gelijk op de eerste dag krijgt ze aandacht van een groepje jongens bij de school. Nikki en Maria vinden dit leuk en proberen op te vallen hierdoor worden ze er uit gepikt. Vooral Maria krijgt veel aandacht van een van de jongens, Manou.  Maria vind Manou leuk dus besluit om met hem mee te gaan. Manou laat Maria voelen alsof ze een leuk meisje is, hij ziet er stoer uit maar doet heel lief tegen Maria. Maar hij heeft wel een slechte invloed op haar want Maria gaat ontzettend veel spijbelen. Dit in tegenstelling met Nikkie zij blijft naar school gaan en gaat maar heel af en toe met de jongen mee.  Als snel Veranderd het lief doen van Manou tegen Maria. Manou leert Maria roken en later ook een joint roken. Daarnaast heeft ze haar eerste keer seks met hem. Maria weet dat het verkeerd is maar door de spanning blijft ze bij Manou. Wanneer Manou Maria aan zijn vrienden voorstelt wordt ze gedwongen seks te hebben met hen. Als ze stoned is vind ze dit goed dat weet ze het alleen maar voelt het niet. Maria doet het zo goed dat zij meisjes mag gaan ronselen voor Manou en zijn vrienden. Deze vrienden proberen Nikki erbij te betrekken maar nadat zij een joint heeft gerookt wil ze niks meer met hen te maken hebben. Later wordt Manou opgepakt wanneer dit gebeurd gaat Maria samen met een van de vrienden alles regelen zodat alles door blijft gaan. Maria moet weer seks hebben maar met meerdere jongens dit keer, ze is het zat. Maar omdat Manou haar bedreigd durft Maria niet naar haar moeder te gaan. Maria is afhankelijk van Manou geworden maar toch besluit ze op een avond weg te lopen en dit lukt. Na een paar dagen wordt ze op school bij een docent geroepen samen met Nikki. Ze verteld alles tegen deze lerares en die vind dat Maria alles aan haar moeder moet gaan vertellen. Haar moeder is zwaar geschokt wanneer ze dit doet. Ze wil dat Maria aangifte doet maar Manou hoort hiervan. Manou bedenkt een plan zo dat hij buiten schot blijft maar de moeder van Maria begint Manou te wantrouwen. Maria moet van haar moeder in Almere bij vrienden gaan wonen, dit doet ze vijf maanden. Hierna gaat ze echter toch weer terug naar Manou maar hij vertrouwd Maria niet volledig meer en denkt haar weer kwijt te raken. Hierom wil hij met haar trouwen in het buiten. Manou regelt dit ook maar Maria haar moeder ontdekt dit en neemnt haar mee. Maria haar moeder zend haar naar het internaat. Manou komt nog in het internaat langs en laat ook een vriend van hem langskomen maar de ontsnappingspogingen lukken niet. Wanneer ze het internaat uit mag gaat ze naar een pleeggezin. Maria ziet Manou niet maar mist hem wel heel erg toch besluit ze naar India te gaan om haar leven op de rit te krijgen en niet voor Manou.

Ik vind dit boek erg intressant, omdat het je laat inzien hoe makkelijk je in iets verkeerds verstrikt kunt raken. Ook is het niet heel serieus geschreven al is het natuurlijk een heel serieus onderwerp maar dit maakt het wel leuk om te lezen. Het is alleen jammer dat het allemaal zo snel gebeurd en de gebeurtenissen niet precies worden beschreven. Ze hadden het boek best wat dikker en uitgebreider mogen maken maar het verhaal is wel leuk om te lezen. Ik wilde wel weten wat er allemaal ging gebeuren met Maria dus je wilt wel echt doorlezen. Ik vind het dus ondanks de min puntjes wel een aanrader.

het gouden ei

Het gouden ei is geschreven door Tim Krabbé in 1984.

Het gouden ei gaat over Rex hofman en Saskia Ehlvest. Saskia is de vriendin van Rex en ze gaan samen op vakantie naar Frankrijk. Als ze op reis zijn wil Saskia iets te drinken, ze laat Rex stoppen bij een tankstation om daar iets te halen. Wanneer Saskia al een halfuur weg is begint Rex zich ernstig zorgen te maken. Rex besluit ook naar binnen te gaan waar hij haar niet ziet. Hij zoekt de rest van de avond maar te vergeefs, hij vind haar niet.

Dan lijkt er een ander verhaal in te komen in het boek maar dit heeft alles te maken Saskia’s verdwijning. Het gaat over Raymond Lermone. Raymond heeft toen hij nog jong was een meisje gered van de verdrinkings dood maar wanneer hij dit doet krijgt hij het idee hoe dit nou zou voelen, een moord begaan. Dit speelt jaren in zijn hoofd, wanneer hij het meisje redden was hij 16 en wanneer hij 41 is besluit hij een moord te plegen. Hij denkt dat wanneer hij deze slechte daad doet dat hij weer in balans komt. Hij gaat naar een pompstation om daar een willekeurig persoon te ontvoeren. Toevallig is loopt Saskia daar alleen om iets te drinken te halen. Hij praat met haar en lokt haar zo naar de auto. Saskia is dus zijn slachtoffer waardoor Rex haar niet meer kan vinden als hij haar gaat zoeken na een halfuur.

Na acht jaar gaat Rex opnieuw opzoek naar de waarheid achter de verdwijning van Saskia. In de kranten staan nog steeds der verhalen over Saskia. Rex hoopt op die manier haar terug te vinden of in iedergeval te ontdekken wat er is gebeurd. Hij krijgt reactie door middel van dat Raymond op een dag opeens voor zijn deur staat. Hij wil vertellen wat er is gebeurd met Saskia. De enige voorwaarden is om dit te weten te komen dat Rex hetzelfde moet gaan als Saskia acht jaar daarvoor. Hij verteld dat hij haar heeft bedweld terwijl hij Rex ook een slaapmiddel heeft gegeven. Wanneer hij weer wakker wordt ligt hij in een doodkist onder de aarde. Voor Raymond is dit de perfecte misdaad mede omdat niemand op aarde weet waar zowel Saskia als Raymond zijn.

Dit boek is leuk om te lezen en zou het dan ook zeker aanraden aan andere! Dit omdat het een erg realistische boek is wat het prettig maakt om te lezen samen met de schrijftstijl.

 

de dochter

De dochter is geschreven door Jesica Durlach in 2000.

 

Max Lipschitz is 23 jaar oud. Zijn familie is Joods en zei gaan wanneer zijn tante Judith op bezoek komt naar het Anne Frank huis. Daar ontmoet max Sabine, die daar werkt. Ook zei is joods en leidt hen rondt door het achterhuis. Judoth logeert samen met haar man Benno bij de familie van Max.  Eigenlijk woont zei in Chicago. Door alles wat zei heeft mee gemaakt is ze bikkel hard geworden. Dit in tegenstelling met zijn moeder, die ‘maar’een gewoon verleden heeft. Max en Sabine spreken af met elkaar, zij is 21 jaar oud. Ze worden verliefd op elkaar en krijgen een verhouding. Deze verhouding gaat eigenlijk om seks. Toch gaan ze later samenwonen, omdat Sabine zo een speciaal meisje is voor Max. Ze worden een onafscheidelijke combinatie ook door dat ze beiden zijn opgevoed met een Joods verleden.  Tante Judith is ongeneeslijk ziek al wanneer zei komt logeren, in oktober sterft ze. De vader gaat met Max naar Chicago om de begrafenis bij te wonen maar deze blijkt in Jeruzalem te zijn. Wanneer ze hier heen gaan blijken zijn moeder en Sabine daar ook te zijn. Hier hebben Max en Sabine een leuke tijd. Terwijl het samenwonen niet helemaal goed gaat, ze kregen veel problemen. Toch waren ze tevreden en hun band werd allleen maar sterker, echte liefde. Maar na al dit geluk was Sabine plotseling verdwenen. Ze liet alleen een briefje achter dat Max haar niet moest zoeken. Ze is niet om hem vertrokken.

 

Toch probeerde Max Sabine te vinden maar helaas mislukte dit. Hij ging werken als uitgever. In Frankfurt ontmoeten ze elkaar weer na 17 jaar niks van elkaar gehoord of gezien te hebben. Max en Sabine krijgen daar weer contact met elkaar en opnieuwe worden ze verliefd. Maar Max heeft heel veel vragen voor Sabine maar die beantwoord zei niet. Sabine stelt Max voor aan Sam. Sam is een producent in Hollywood en een schrijver. Sam en Max worden goeden vrienden. Ook de opnieuw opgebloeide relatie tussen Max en Sabine gaat goed. Sabine gaat terug naar LA waar ze woont en werkt, Max besluit met haar mee te gaan. Max gaat hier de boeken die Sam schrijft uitgeven. Ter gelijke tijd hebben Max en Sabine heel veel serieuze gesprekken over wat er vroeger was gebeurd. Waarom had ze Max verlaten ? Met de feestdagen, kerst en oud- en nieuwe is Max bij haar. Op dat moment is ook het door Sam geschreven boek the Milky Way klaar om uitgegeven te worden. Welke opgedragen is aan Sabine. Wanneer ze het boek leest verdwijnt ze opnieuw. Nu vraagt Max zich echt af waarom ze hem weer opeens zonder aankondiging hem verlaat. Max besluit hierop terug te reizen naar Nederland en leest het nog onuitgegeven boek van Sam, die al enige het ware verhaal achter het verleden van Sabine kent. Dan begrijpt Max het, dan snapt hij het. Sabine haar vader heeft in de oorlog onderduikers verraden, omdat hij jaloers was dat een andere iets had met zijn meisje. Nadat Max hier achter is gekomen begrijpt hij Sabine. Sabine is ondertussen nog steeds verdwenen maar opeens uit het niets belt ze Max en waarschijnlijk zullen ze elkaar weer opnieuw ontmoeten.

 

Het leek mij al een leuk boek, omdat het over de oorlog zou gaan en ik dat altijd interessante vind. Ook komt er liefde in voor wat ik altijd leuk vind. En wat mij leek was ook zo het is een mooi leuk boek. Het is een realistische boek, het zou echt gebeurd kunnen zijn hierdoor leest het prettig. Daarbij is het een heel fijn boek om te lezen. Het verhaal staat op volgorde van tijd, de zinnen zijn makkelijk door te lezen en de woorden zijn goed te begrijpen. Ook krijg je hierbij ook echt weer een inkijk van de gebeurtenissen in de oorlog. Al met al vind ik de dochter een echte aanrader.

 

 

De donkere kamer van Damokles

De donkere kamer van Damokles is geschreven door Willem Frederik Hermans in 1958.

Henri Osewoudt is de zoon van een sigarenwinkelier. Wanneer Osewoudt nog op de basisschool zit vermoord zijn moeder zijn vader. Waardogor Osewoudt door zijn ome Bart wordt opgevoed. Op de middelbare school heeft Osewoudt geen vrienden. Hij is druk met zichzelf en met Judo.
Wanneer Osewoudt 18 jaar is trouwt hij met zijn nicht, Ria. Hij neemt dan ook de sigaren winkel over die van zijn vader was geweest. Hierdoor kan hij ook zijn moeder onderhouden die bij hen intrekt.
Wanneer de tweede wereldoorlog begint wordt Osewoudt afgekeurd voor de militaire dienst maar zit wel bij de burgerwacht. Op een dag komt Dorbecke bij hem die sprekend op Osewoudt lijkt. Het enige verschil is dat Osewoudt blond haar heeft en Dorbecke zwart haar. Dorbecke wil dat Osewoudt fotorolletjes voor hem ontwikkeld. Later wanneer Dorbecke weer een keer komt om foto’s te laten ontwikkelen mislukt dit. Osewoudt koopt hier op een foto toestel, een Leica. Hij gaat hiermee foto’s maken van militaire objecten om zo Dorbecke niet teleur te stellen.  Later vraagt Dorbecke Osewoudt om naar Haarlem te komen waar hij Zéwüster ontmoet. Met wie hij twee mannen vermoord. Daarna ontwikkeld Osewoudt de foto’s voor Dorbecke die mislukt waren als nog. Maar hij moet zijn foto’s naar een bepaald gebouw sturen maar dit wordt plat gebombadeerd waardoor de hele familie omkomt. In 1944 laat Dorbecke pas weer iets horen door middel van een brief. Waarin hij vraagt de foto’s alsnog op te sturen. Een paar dagen later indentificeerd Elly Sprenkelbach zich met één van die foto’s. Osewoudt heeft de opdracht een slaapplaats voor haar te vinden. Hij brengt haar bij ome Bart. Osewoudt gaat daarna weer terug naar Voorschoten waar de sigarenwinkel en zijn huis is. Daar komt hij Moorloag tegen, die huurt bij hem een kamer, die hem verteld dat Ria en zijn moeder gevangen zijn genomen en ook hij wordt opgewacht. Ze gaan daarop samen naar Leiden om daar een vals persoonsbewijs te maken voor Osewoudt en Elly. Zijn haar wordt hiervoor zwart geverfd waardoor hij nog meer op Dorbecke lijkt. Dan kan hij weer naar Amsterdam, naar ome Bart. maar hij krijgt van Dorbecke de opdracht om naar Amersfoort te gaan om daar een vrouw te ontmoeten. Samen met haar gaat hij naar Lunteren om een aanslag te plegen op een Gestapo. Wanneer dit gelukt is gaat hij weer terug naar Amsterdam en gaat met Marianne naar de film. Tot zijn schrik ziet hij hier zijn hoofd in beeld met gezocht wegens straatroof, 500 gulden beloning. Osewoudt loopt de zaal uit maar wanneer hij dit doet wordt hij opgepakt. Hij wordt verhoord en hierbij geslagen maar hij denkt dat zei denken dat hij Dorbecke is aangezien ze zo op elkaar lijken. Zijn verwondingen zijn hierna zo erg dat hij naar het ziekenhuis wordt gebracht. Hieruit wordt hij ontvoerd door gemaskerde mannen en dus bevrijd. Hij gaat naar het huis van Labare, Leiden. Hier houden meer verzetsleden zich schuil. Echter worden ze ‘s nachts alsnog allemaal opgepakt door de Duitsers. Osewoudt wordt gevangen en komt zo in contact met Ebernuss. Oserewoudt brengt hem in contact met Dorbecke maar hij moet hem vermoorden van Dorbecke en doet dit ook. Osewoudt krijgt hierna een schuiladres en een ander persoonsbewijs van Dorbecke. Na twee dagen zou Dorbecke Osewoudt ophalen maar hij laat nooit meer iets van zich horen. Osewoudt krijgt alleen nog een brief waarin staat dat Marianne de vriendin van Osewoudt op dat moment in de kliniek ligt om te bevallen.
Osewoudt meld zich aan bij het leger als verpleegster maar hierop wordt hij gelijk opgepakt en van veel dingen beschuldigd. Ze denken dat hij een oorlogsmisdadiger is. De enige die kan bewijzen dat Osewoudt een verzetsheld is is Dorbecke. Maar die is onvindbaar en lijkt niet te bestaan. Osewoudt denk dat door de gelijkenissen met Dorbecke dat hij eigenlijk de schuldige is maar dit kan Osewourdt niet bewijzen. Wanneer hij wil ontsnappen wordt Osewoudt dood geschoten.

Ik vind het een goed boek en zou het dan ook zeker aan andere aanraden. Dit omdat het goed te begrijpen is met niet te lange zinnen of hele moeilijke woorden. Ook neemt het verhaal je echt mee in het boek waardoor je steeds maar door wilt lezen. Je wilt echt weten of de raadsel achtige Dorbecke nou echt bestaat en hoe het nou precies zit. Wel vind ik het jammer dat dit precieze mij niet echt duidelijk is geworden op het einde. Wel is het leuk dat het realistische geschreven is deze gebeurtenissen zouden echt gebeurd kunnen zijn kwa tijdsverloop, verhaal en plaatsen.

de tweeling

De Tweeling

De tweeling is een roman geschreven door Tessa de Loon in 1993 te Amsterdam. Dit boek heeft de publieksprijs voor het Nederlandse boek gewonnen in 1994.

De tweeling gaat over een Duitse tweeling die voor de oorlog door de dood van vader uit elkaar worden gehaald. Anne gaat naar armen boeren in Duitsland waar ze hard moet werken waar Lotte vanwege haar ziekte (tbc) in Nederland terecht komt. Anna is trouwt met een ss-er, lotte met een joodse man. Ze leven beide een heel ander leven wanneer ze elkaar weer ontmoeten zijn ze bejaard. Onder het genot van een kopje koffie vertellen ze elkaar hen eigen levens verhaal. Ze vinden het maar moeilijk dat de ander niet kan begrijpen hoe het voor hen was. Uiteindelijk ze elkaar dan toch en sterft Anne in vrede wat haar grootste wens was.

Ik had een boek verwacht over hoe geweldig het zou zijn om elkaar weer te zien en elkaar te vertellen over het leven. Maar dat was het toch niet, het is geen opgevrolijkt verhaal maar werkelijkheid hoe ze in oorlogsjaren leefden. En hoe de verhoudingen tussen Nederland en Duitsland lagen na de oorlog. Wat voor ouderen vaak nog wat meer leeft. Dit vond ik dan ook echt bewonderend geen leuk verhaal maar een boek over de werkelijkheid die toch leuk is om te lezen. Daarbij vond ik het wel een opheldering geven om een keer de Duitse kant van de oorlog te horen i.p.v. altijd de Nederlandse verhalen. Ik kon me goed inleven in het verhaal doordat duidelijk naar voren kwam hoe ze over het verhaal van de ander dachten. Het gevoel dat ze er bij er bij hadden werd beschreven of viel uit de tekst op te maken. Ik vond de Duitse woorden en zinnen in het boek wat minder omdat je niet precies weet wat het inhoudt ondanks dat je het vaak (deels) wel uit de rest van de tekst kunt opmaken.

De tweeling is een roman die ik zeker zou aanraden. Het boek is ontroerend medelijden maar geeft ook een kijk op de mensen in de 2e wereldoorlog mensen die daarin geïnteresseerd zijn zouden het zeker moeten lezen.  Het is voor iedereen te lezen omdat de schrijf stijl op de kleine beetjes Duits na niet moeilijk is.

 

de aanslag

De Aanslag van Harry Mulisch.

 

Harry Mulisch de schrijver van het boek is1 van de “Drie Grote”schrijvers. Naast hem heb je ook Willen Frederick Hermans en Gerard Reve. De Aanslag is in 1982 uitgegeven.

 

De Aanslag gaat over Anton Steenwijk die opgroeide tijdens de Tweede Wereldoorlog, en door die ingrijpende gebeurtenis zijn hele leven achtervolgd wordt met de vraag: Was iedereen schuldig of onschuldig? Was die schuld onschuldig en de onschuld schuldig?  Dit antwoord weet hij als het mysterie uit zijn jeugd is ontrafeld.

Met dit  mysterie begint De Aanslag. Wanneer er voor het huis van de familie Steenwijk een dood geschoten NSB’er ligt. Anton is de enige van de familie die dit drama overleeft. Hij wil weten wie er verantwoordelijk is voor de doden en gaat stapje voor stapje hier naar opzoek. Aan het einde komt hij tot inzicht dat het verleden niet te veranderen is. De oorlog in Holland, de willekeur van het lot. De scheidingslijn tussen goed en kwaad.

 

De aanslag beschrijft de sporen die de tweede wereldoorlog achter laat bij iemand. Niet wat je ziet maar wat men denkt. Wat zeker interessant is om op een andere manier naar de oorlog te kijken. Doordat het boek in chronologische volgorde wordt verteld maar ook flashbacks geeft is het soms wat ingewikkeld om het verhaal te volgen. Doordat alles samenhangt. Het taalgebruik en stijl van schrijven is prettig wat het wel weer wat makkelijker maakt om de aanslag te lezen. Anton sluit zijn zoektoch af en het is fijn om te weten hoe het precies zat maar het is wel allemaal heel toevallig altijd maar gelijk bij de juiste persoon uitkomen.

 

Ik zou het boek niet aanraden ik vond het moeilijk bij het verhaal te blijven en heb stukken meerdere keren moeten lezen, een beetje te ingewikkeld voor als je leuk een boek wilt lezen. Toch zit er wel spanning in het boek maar ik zou niet zeggen je moet het gelezen hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

een hart van steen

Een hart van steen is geschreven door  Renate Dorrestein. Uit gegeven in 1998.

Een hart van steen is een verhaal dat gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal. Het gaat over de jeugdtrauma’s van Ellen van Bemmel. Wanneer Margje, de moeder van Ellen zwanger raakt van haar vijfde kindje krijgt deze de naam Ida van Bemmel. Tijdens de zwangerschap gaat het niet helemaal goed. Margje heeft last van een postnatale depressie waardoor ze denkt dat de dan nog ongeboren maar later de geboren Ida bezeten is door de duivel. Zei zal dan ook mishandeld worden. Ze denkt namelijk dat ze door deze mishandeling de duivel buiten spel kan zetten. Dit alles lijdt tot gruwelijke gebeurtennissen maar deze moet je zelf maar lezen als je nieuwsgierig ben geworden naar een hart van steen.

Een hart van steen zet je erg aan het denken door dat uit het boek duidelijk wordt dat je dingen kunt doen die je totaal niet van jezelf verwacht als geestelijk in de war bent, en dan niet zomaar iets maar echt gruwelijke dingen. Ik vind het goed dat een boek je echt aan het denken zet en ik persoonlijk ben dit echt gaan doen. Het verhaal is dan ook erg boeiend dit komt ook door de spanning die het boek in zich heeft. Hierdoor heb je totaal geen moeite om je aandacht bij het boek te houden. Daarnaast is het een fijn te boek om te lezen, het is in chronologische volgorde verteld waardoor het verhaal makkelijk te volgen is maar ook het taalgebruik in dit boek is fijn waardoor het geen moeite kost om het boek door te komen.

Vanaf het begin van het boek is het als een boeiend verhaal, je wilt zo graag weten hoe het verder gaat dat je een hart van steen liever niet weg wil leggen. Het is natuurlijk een vervelend onderwerp en de dingen in het boek die gebeuren zijn gruwelijk maar deze zetten je wel aan het denken over dingen waar een mens in staat is. Al met al zeker een aanrader om te lezen !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

allemaal nette mensen

Het boek : Alleen maar nette mensen is een boek dat geschreven is door Robert Vuijsje. Robert Vuijsje is een Nederlandse journalist  en ook schrijver. In 2005 is hij zelfs genomineerd voor de Hard Gras-prijs voor het beste sportverhaal. Hij is vanaf 2007 voor het dagblad De Pers gaan schrijven en in 2008 debuteerde hij met de roman “Alleen maar nette mensen” Ook werd dit boek genomineerd en wel voor de Libris Literatuur Prijs en nomineerde ook voor de Belgischr Gouden Uil literatuurprijs. Deze heeft hij uiteindelijk ook gewonnen.

Het boek Alleen maar nette mensen gaat over een 21 jarige joodse jongen genaamd David Samuels. Deze David wordt veelal aangezien al een Marokkaanse jongen dit komt door zijn zwarte haar. Het verhaal is een hele grote zoektocht: dikke billen, grote borsten  en ook gouden tanden. Dat zijn elementen die David z oekt in een vrouw. Zijn gymnasium opleiding heeft hij 3 jaar geleden afgerond in Amsterdam.Daar heeft hij ook de joodse Naomi leren kennen, ze past  volgens David perfect bij hem. Ze hebben inmiddels al enige jaren een relatie met elkaar. De vrienden van David, Daan en Bas zijn volop met hun studie bezig. David niet, die houdt zich bezig met rond, goud en zwart. Hij is ook volop opzoek naar zichzelf, waardoor ook de nieuwsgierigheid ontstaat naar de donkere vrouw en de cultuur daarvan. Met keppeltje en al betreedt hij de Bijlmer en maakt kennis met jonge alleenstaande zwarte moeders. Hij wil een échte negerin en geen bounty (zwart van buiten, wit van binnen). Rowanda komt als eerste op zijn pad: ze heeft twee gouden tanden en grote borsten. Rowanda ziet David echter geheel niet staan, dus hij gaat opzoek naar andere scharrels. . Na veel scharreltjes te hebben gehad heeft hij nog steeds niet gevonden wat hij zocht. Hij gaat op een zogenoemde ‘sex-vakantie’ naar Memphis Tennesee in de hoop daar grote negerinnen te vinden zijn, en ze zijn ook nog intelligent. Tot zijn spijt blijken de intellectuele negroïden vrouwen net zo te zijn als de Nederlandse vrouwen en bij zijn terugkomst heeft Naomi ook nog eens een relatie met Daan. Nu staat hij er nu nog meer alleen voor, dan voordat hij met zijn zoektocht begon. Misschien zit er toch nog hoop voor hem in, want hij ontmoet Naima: een intelligent Marokkaans meisje.

 

Ik vond dit boek heel anders dan ik had verwacht. Na een paar meningen te hebben gehoord, ging ik het boek in met de verwachting een heel leuk, spontaan en actueel verhaal te gaan lezen. Dit viel echter tegen. Het is iemand die alleen maar aan zichzelf denkt en iedereen daarvoor moet wijken, alleen seks met een donker volle en goed gebekte damens doen ertoe. Dit vond ik helemaal niks eigenlijk er is zoveel meer in het leven. En het draait niet alleen maar om deze dingen. Hij probeert zo nu en dan wat grappige situaties te creeeren in het boek maar eigenlijk vond ik dat helemaal niet grappig eerder discriminerend zoals wanneer David op zijn vlucht voor terrorist wordt aangezien door hoe hij eruit ziet. Al met al leest het boek vrij makkelijk door het taalgebruik wat fijn is. Daarnaast vind ik het jammer dat er niet echt een hoogtepunt is waar naar toe wordt gewerkt. Hij eindigt eigenlijk waar hij begon. Wat je dan ook wel weer aan het denken zet een zoektocht heeft niet altijd het gewenste doel dat vindt ik wel een mooie boodschap. Al met al zou ik niet zeggen je moet alleen maar nette mensen gelezen hebben.