De som van parallel en serieschakeling.

Serieschakeling.

Geg: Spanningsbron = 12 Volt.
4 lampjes.
1 lampje bedraagt 2 Ohm.
12 : 8 = 1,5 A

Parallelschakeling:

U =  12 Volt & R= 0,5 Ohm. Dat deel je door elkaar en dat is = 24 A.

De antwoorden zijn dus:

Serieschakeling: 1, 5 A

Parallelschakeling: 24 A.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

De 2 vragen over elektriciteit.

Wat is elektriciteit?

Elektriciteit ontstaat door het verplaatsen van elektronen. Elektronen zijn hele kleine geladen deeltjes, die echt heel erg klein zijn. Zelfs zo klein dat je ze niet kunt zien. Deze deeltjes verplaatsen zich het beste door metalen, dat heet geleiding. Als er op 1 plek meer elektronen zitten dan op een andere plek, dan ontstaat er dus een spanningsverschil. Dat proberen de elektronen op te lossen door naar een andere plek te stromen.

Hoe kan je 2 lampjes op z’n felst landen branden?

Dat kan je doen door een parallelschakeling te maken. Bij een parallelschakeling is het zo dat als er 1 lampje kapot is , de rest van de lampjes door blijft branden. Bij een parallelschakeling  wordt de spanning ook gelijk verdeeld.

Dit is een parallelschakeling –>       

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.

Geplaatst in Geen categorie | 1 reactie