Het bittere kruid – Marga Minco

Titel: Het bittere kruid
Auteur: Marga Minco
Bladzijdes: 93
Genre: roman

Het bittere kruid is gebaseerd op de ervaringen van de schrijfster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is echter geen autobiografie Het verhaal word vanuit de ik-persoon verteld. De ik-persoon is een nog relatief jong, joods, meisje. Je merkt aan hoe het verhaal verteld word dat het om een jong meisje gaat, dit vond ik wel goed gedaan.
Het verhaal  begint met de capitulatie van Nederland. Het gezin komt op dat moment terug van een evacuatie. Ondanks alle geruchten duiken ze niet onder. Lange tijd gaat dit goed, maar dat blijft niet zo. Op een gegeven moment duikt het meisje alleen onder. Tijdens de oorlog wisselt ze verschillende keren van onderduik adres. Het boek eindigt aan het eind van de oorlog.

Ik vond dit niet echt een spectaculair boek. Het verhaal op zich was interessant om te lezen, maar op sommige momenten was het een beetje saai. Ik denk dat dit komt omdat het verhaal vrij kaal en neutraal werd vertelt, hoewel dit ook iets toevoegt. Ik vond het wel realistisch geschreven, alsof je echt in het hoofd van de hoofdpersoon zit.

De ontdekking van de hemel – Harry Mulisch

Titel: De ontdekking van de hemel
Auteur: Harry Mulisch
Bladzijdes: 901
Genre: psychologische roman

Dit boek bestaat uit drie delen. Elk van de delen word geïntroduceerd met een dialoog tussen twee engelen. Dit onderdeel van het boek begreep ik helemaal niet. Het taalgebruik was hier heel vaag, en het wordt niet altijd duidelijk waar de engelen het nou over hebben en deze delen waar heel langdradig. De rest van het boek kun je gelukkig prima begrijpen zonder deze dialogen. Het verhaal gaat grotendeels over Onno en Max, allebei bijzondere persoonlijkheden die een bijzondere vriendschap ontwikkelen. Het boek verteld over de tijd voordat Onno en Max bevriend raken, en over de effecten die hun vriendschap heeft op de loop van hun levens. Het word duidelijk dat hun vriendschap er eigenlijk alleen is om een hoger doel te dienen, dit blijk uit de dialogen tussen de engelen.
Het verhaal is op sommige momenten absurd maar op sommige momenten ook realistisch.
Op sommige punten vond ik het verhaal erg langdradig worden en niet altijd even interessant. Maar toch was er iets aan verhaal dat zorgde dat ik bleef lezen.
Ik vond het verhaal mooi maar het was wel ingewikkeld en ik moest wel echt mijn aandacht erbij houden tijdens het lezen. Het taalgebruik van het boek is ook erg formeel, wat ik zelf niet heel prettig vind lezen.
Ik vond dit boek mooi om te lezen maar ik zou het niet aanraden aan leeftijdsgenoten. Ik vind het meer een boek voor volwassenen. 

De eeuw van mijn vader – Geert Mak

Titel: De eeuw van mijn vader
Auteur: Geert Mak
Bladzijdes: 672
Genre: biografie

In De eeuw van mijn vader verteld Geert Mak het levensverhaal van zijn vader. Naast het leven van zijn vader verteld hij ook over de rest van zijn familie en over de geschiedenis van de twintigste eeuw. De nadruk ligt daarbij op de geschiedenis van Nederland, maar er wordt ook verteld over Nederlands-Indië en andere landen in Europa.

Ik vond dit een goed en interessant boek. Ik vind het leuk en interessant om te lezen over hoe mensen hun leven hebben geleefd. Ook het stuk geschiedenis wat erin verteld word vond ik erg interessant om te lezen. Ik vond dat er een goede verhouding was tussen geschiedenis en het levensverhaal. De geschiedenis werd verwerven met de rest van het verhaal. Dit boek geeft een goed beeld van het leven van een normaal gezin in de twintigste eeuw in Nederland. Dus naast een mooi verhaal kan het ook het je ook iets leren over de Nederlandse geschiedenis.

Tonio – A.F.Th. van der Heijden

Titel: Tonio
Auteur: A.F.Th van der Heijden
Bladzijdes: 632
Genre: roman

Op eerste pinksterdag 2010 komt de zoon van de schrijver om bij een verkeersongeluk. Tonio is een eerbetoon aan zijn zoon, waarin de schrijver verteld over de rouwverwerking en het niet verdwijnende verdriet, het onderzoek naar het ongeluk en de jeugd van zijn zoon.

Ik vond Tonio een erg goed boek. Vanaf het moment dat ik begon met lezen werd ik meegetrokken in het verhaal, ondanks dat je de afloop ongeveer al kent.
Het verhaal is verscheurend pijnlijk en tijdens het lezen leef je mee met de vader en schrijver van het boek.
Op sommige momenten is het boek wat langdradig en valt in herhaling. maar dit valt te begrijpen als je er rekening mee houdt dat wat je leest gevoelens zijn die zijn weergegeven op papier.
Ik vond het zelf mooi dat er behalve het rouwproces en het onderzoek naar het ongeluk ook wordt verteld over de jeugd van Tonio. Dit voeg wel wat doe aan het verhaal.

De Tweeling – Tessa de Loo

Titel: De Tweeling
Auteur: Tessa de Loo
Bladzijdes: 480
Genre: oorlogsroman

De Tweeling gaat over de tweeling Lotte en Anna. Toen zij 6 jaar waren overleden hun ouders kort na elkaar. Anna kwam terecht bij hun oom en tante, op het Duitse platteland, Lotte werd door haar tbc ondergebracht bij een neef van hun vader in Nederland. Door slechte familiebanden en de oorlog zien de zusjes elkaar zelden meer, de laatste keer is vlak na de oorlog. Als ze in de zeventig zijn komen ze elkaar weer tegen in een kuuroord. Hier praten ze voor het eerst weer uitgebreid met elkaar en vertellen elkaar hun levensverhalen.

Het verhaal wordt verteld vanuit twee standpunten, vanuit het heden en vanuit het verleden. Als er vanuit het verleden verteld wordt zijn dit de verhalen die de zussen elkaar vertellen, maar zo is het niet opgeschreven. Het is niet opgeschreven als een gesprek tussen de zussen maar als een verhaal. Dit vind ik zelf erg goed gedaan, omdat als het opgeschreven zou zijn als gesprek de verhalen minder goed te volgen waren geweest.
Wat ik ook mooi vond aan dit boek was dat het laat zien hoe de oorlog verschillend werd ervaren door de Nederlanders en de Duitsers.
Aan het begin van het boek moest ik wel een beetje inkomen in het verhaal, maar later in het boek kwam dit goed. Al met al vond ik het een goed boek.

Oorlog en terpentijn – Stefan Hertmans

Titel: Oorlog en terpentijn
Auteur: Stefan Hertmans
Bladzijdes: 304
Genre: Roman

In Oorlog en terpentijn schets Stefan Hertmans het portret van zijn grootvader. Hij doet dit aan de hand van de memoires die zijn grootvader opgetekend heeft. Zijn  grootvader gaf deze aan hem een paar maanden voor hij stierf in 1981.
Het leven van zijn grootvader is getekend door  armoedige kinderjaren in het vooroorlogse Gent, door zijn ervaringen in de Eerste Wereldoorlog waarin hij frontsoldaat was en door de traumatische veel te vroege dood van zijn grote liefde. De rest van zijn leven zette hij zijn verdriet om door te schilderen, net als zijn vader, die beroepsschilder was, had gedaan.

Oorlog en terpentijn is een aangrijpend boek dat ik in een ruk heb uitgelezen. Het boek is opgedeeld in drie delen, deel I gaat over de tijd voor oorlog en over zijn jeugd, deel II gaat over de Eerste Wereldoorlog en deel III over de tijd na de oorlog. Ik vond zelf het deel over de Eerste Wereldoorlog het interessants om te lezen. Ik had namelijk nog niet zoveel boeken gelezen over de Eerste Wereldoorlog.
Het boek geeft een mooi beeld van het leven van de grootvader van de schrijver en van de tijd waarin zijn grootvader leefde.

Montyn – Dirk Ayelt Kooiman

Algemene informatie:

Titel: Montyn
Auteur: Dirk Ayelt Kooiman
Bladzijdes: 96
Genre: oorlogsroman, psychologische roman

Samenvatting:

Jan Montyn groeit op in een streng gereformeerd gezin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sluit hij zich aan bij een jeugdafdeling van de Nationaal Socialisten, om de druk van het gezin te ontvluchten. Montyn komt via omwegen terecht in het leger, en vecht aan het oostfront, waar hij vreselijke dingen meemaakt.
Als de oorlog is afgelopen loop hij gevaar om als collaborateur te worden opgepakt. Daarom meld hij zich aan bij het vreemdelingenlegioen. Terug in Nederland wordt hij niet geaccepteerd door zijn achtergrond in het Duitse leger, daarom meld hij zich aan om als vrijwilliger te vechten in de Koreaanse Oorlog.
Alles wat in de oorlog is gebeurd, blijft hem toch achtervolgen. Hij krijgt hier zo veel last van dat hij wordt opgenomen in een inrichting.

Mening:

Ik vond Montyn een heel goed boek. Ik vond het mooi dat het laat zien dat de oorlog niet zo zwart-wit was als mensen altijd denken. In dit boek kiest de hoofdpersoon voor de Duitse kant, niet omdat hij echt gelooft in de gedachten van de nazi’s, maar om zijn thuis te ontvluchten. Montyn laat zien dat de Duitse soldaten ook maar gewoon mensen waren, met ouders en vrienden, die veel hebben geleden.
In dit boek komt heel erg naar voren wat voor invloed de oorlog had op de rest van het leven van Montyn. Ook dat vond ik heel goed aan het boek. Ik vond het deel van het boek dat over de tijd na de oorlog ging, ook het meest heftig en aangrijpend.
Ik zou Montyn zeker aanraden aan mensen om te lezen.

 

Indische duinen – Adriaan van Dis

Algemene informatie:

Titel: Indische duinen
Auteur: Adriaan van Dis
Bladzijdes: 282
Genre: Roman

Het boek begint met een proloog en eindigt  met een epiloog, deze worden verteld vanuit de moeder. De rest van het boek wordt vanuit de ik-persoon verteld door haar zoon, hij is de hoofdpersoon.

Samenvatting:

Het verhaal begint in 1946, op het moment dat het gezin vanuit Indië aankomt in Nederland. In de oorlog heeft het gezin,bestaande uit een moeder en drie dochters, in een jappenkamp gezeten. Hier wordt hier duidelijk dat de moeder zwanger is.

Het verhaal gaat verder op het moment dat de zoon al volwassen is. Hij verteld over zijn leven aan de hand van gebeurtenissen die op dat moment gebeuren en hierbij kijkt hij veel terug op zijn jeugd. Zijn jeugd staan in teken van een verzwegen oorlog die heel het gezin heeft meegemaakt behalve hij, en een getraumatiseerde vader met wie hij veel botst.

Mening:

Ik had best hoge verwachtingen van dit boek, maar ik vond het uiteindelijk tegen vallen. Het boek is heel negatief geschreven en gaat veel over de dood. Ik vond het verhaal ook niet zo interessant als ik had verwacht.
Wat ik wel goed vond aan het boek is dat het in de ik-persoon is geschreven en dat er niet alleen over het heden wordt verteld maar ook over het verleden.
Ik zou dit boek niet aanraden om te lezen.

Warenar

Algemene informatie:

Titel: Warenar
Auteur: P.C hooft
Aantal bladzijdes: 95
Uitgegeven in: 1617
Genre:  Toneelstuk, komedie

Samenvatting:

Warenar is een oude vrek die een pot met goud in zijn huis heeft verborgen. Ondanks dat niemand weet dat hij de pot met goud heeft, is hij voortdurend bang dat iemand de pot gaat stelen. Warenar heeft een dochter, Claartje, die zwanger is. Warenar is echter zo geobsedeerd door zijn pot met goud dat hij dat niet door heeft. De buurman van Warenar, Rijckert, is een oude, rijke man en hij wil trouwen met de dochter van Warenar. Eerst geloofd Warenar hem niet en denkt hij dat Rijckert op zijn pot met goud uit is, maar uiteindelijk stemt hij toe in het huwelijk.
Omdat Warenar denkt dat de pot niet meer veilig is in zijn huis, gaat hij de pot verstoppen op een andere plek. Lecker, de knecht van Rijckert, ziet hem de pot verstoppen en steelt de pot.

Aan het eind van het verhaal komt de pot weer terug bij Warenar, maar die is genezen van zijn vrekkigheid en hij geeft de pot weg.

Mening:

Ik vond Warenar best leuk om te lezen. Het verhaal zit goed in elkaar en is goed te volgen. Warenar geeft ook een goed tijdsbeeld van begin 17e eeuw.

Ik vond wel dat het boek niet altijd prettig leest. Dit komt doordat het eigenlijk een toneelstuk is. Daarnaast is het boek op rijm, wat ook niet prettig leest en wat zorgt dat sommige zinnen niet goed lopen.
Wat ik ook jammer vond was dat de meeste personages nogal zeurderig zijn en vaak lange monologen houden over alles wat er fout is gegaan.

Ik zou dit boek aanraden aan mensen om te lezen die geïnteresseerd zijn in de middeleeuwen of mensen die een makkelijk, kort boek willen lezen.

Karel ende Elegast

Algemene informatie:

Titel: Karel ende Elegast
Auteur: onbekend
Uitgegeven in: 1250
Aantal bladzijden: 56

Samenvatting:

Het is nacht en Karel schrikt wakker, een engel heeft hem gewekt en geeft hem een opdracht van God: “Ga uit stelen of je zult niet langer leven”. Als de engel de boodschap drie keer heeft herhaald, geloofd Karel hem pas. Hij sluipt het kasteel uit een gaat uit stelen. Tijdens zijn tocht door het bos krijgt Karel berouw over het feit dat hij Elegast om zo’n kleine misstap heeft verbannen. Juist op dit moment komt hij Elegast tegen, die door de verbanning gedwongen is tot stelen. Na een gevecht besluiten ze samen uit stelen te gaan, hierbij stuiten ze op een geheim dat het leven van Karel in het gevaar kan brengen.

Over het boek:

De hoofdpersonen in dit boek zijn Karel de Grote en Elegast.

Dit boek is geschreven vanuit verschillende perspectieven. Een deel van het verhaal wordt verteld vanuit Karel, je leest dan dus ook wat hij denkt. De rest is geschreven vanuit een alwetende verteller, dit komt doordat dit verhaal stamt uit de middeleeuwen en toen werden de meeste verhalen voorgelezen. De alwetende verteller weet al hoe het verhaal gaat eindigen.

Mening:

Ik vond het boek best wel saai om te lezen, het is heel voorspelbaar wat er gaat gebeuren en er zit niet veel spanning in het verhaal.

Ik vond het wel interessant om te merken dat boeken van nu een vroeger heel erg verschillend zijn. Je merkt aan dit boek duidelijk dat mensen vroeger heel ander soort verhalen leuk vonden dan nu en dat ze ook hele andere interesses hadden.

Ik zou dit boek aanraden aan mensen die geïnteresseerd zijn in de middeleeuwen.