Hersenschimmen

Ik ben het boek hersenschimmen gaan lezen omdat ik hoorde dat het over een bejaarde man gaat die aan het dementeren is, mijn oma is zelf sinds kort overleden aan dementie en is het voor mij dus ook persoonlijk. Ik hoop dat het boek beschrijft wat ik bij mijn oma heb meegemaakt en dat ik hier dingen van herken. Kortom, ik ben zeer benieuwd.

Hersenschimmen is geschreven door Bernlef, hij is inmiddels overleden helaas. Het boek gaat over een bejaarde man (71 jaar) genaamd Maarten Klein, zoals ik al zei begint deze man met dementeren. Maarten is een Hollander maar is samen met zijn vrouw in Amerika gaan wonen. Steeds verder in het boek, en dus in het leven van Maarten, gaat het allemaal snel achteruit. Hij krijgt de standaard symptomen van dementie, hij vergeet veel dingen, praten wordt steeds lastiger en kan steeds minder dingen zelf. Ook wordt het voor hem steeds moeilijker om zijn gevoelens te laten zien, voor zijn vrouw Vera is dit heel lastig. Soms weet Maarten alles nog, en soms helemaal niets meer. Door deze dingen, en het moeilijk uiten van zijn gevoel gaat de relatie met zijn vrouw achteruit. Zoals het bij iedere dementerende persoon gaat, vergeet Maarten ook steeds meer. Langzaam aan begint hij dierbare dingen te vergeten, hij herkent zijn vrouw niet meer en zelfs als hij zichzelf in de spiegel aankijkt weet hij niet wie het is. Hij kan zich steeds maar delen van zijn verleden herinneren, en ook deze delen gaat hij vergeten.

Het verhaal is geschreven vanuit een ik-persectief, namelijk vanuit Maarten zelf. Ik vond het heel mooi geschreven en hij heeft de lezers laten zien en voelen wat een dementerende persoon mee maakt. Niet alleen laat hij ziet wat een dementerende person mee maakt maar ook de omstanders, en hoe moeilijk dat soms kan zijn. Wat ik heel mooi vond dat hij deed was dat hij goed omschreef dat het allemaal niet zo erg begon, maar dat het naarmate de tijd verstrijkt steeds slechter en moeilijker werd. In het echt heb ik het ook zo mee gemaakt met mijn oma en vond het dus erg mooi om beschreven!

Ik vind het zelf heel mooi geschreven, dat komt omdat het onderwerp mij aanstaat. Maar het komt ook omdat je het hele verhaal mee maakt, je begint in het eerste stadia van Maarten zijn demetie, en eindigd in het laatste, en ook moeilijkste stadia van Maarten. Dit maakt het voor de lezer heel duidelijk en makkelijker te lezen.

Ik vind dat Bernlef ontzettend goed heeft geprobeerd zo realistisch mogelijk te schrijven, en ik vind ook dat het hem goed gelukt is. Hij draait niet om de hete brei heen en verteld waar het op staat. Hij schrijft zoals het is gegaan en zoals het in het echt ook zal gaan, dit vind ik mooi om te zien, en daar heeft hij goed over na gedacht denk ik!

Ik vond het een mooi boek, met een mooie emotionele lading! Het is mooi geschreven en het heeft een pakkend onderwerp. Iedereen kan dit boek lezen, en begrijpen. Hou jij van een emotioneel verhaal? Lees dan Hersenschimmen!

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Koorts

Ik heb het boek koorts gelezen van Saskia Noort. Ik heb dit gekozen omdat ik al eerder een boek van haar heb gelezen (namelijk; de verbouwing) en dat enorm leuk vond om te lezen. Ik dacht dus dat ik dit boek misschien ook wel leuk zou gaan vinden, en dat was ook zo!

Korte samenvatting:
De hoofdpersonen zijn Dorien en Ellen, deze vriendinnen zijn enorme tegenpolen van elkaar. Dorien in een echt zaken vrouwtje en heeft een serieuze relatie en denkt zelfs aan een kindje. Ellen is een vrijgezel en geniet van het leven. In het boek bedenkt Dorien dat ze eigenlijk helemaal haar eigen leven niet wilt lijden maar het leven dat Ellen heeft, ze maakt het dus uit met haar vriend en de gedachte van een kindje verdwijnt daar ook mee. Nadat Dorien aan haar relatie een einde heeft gemaakt gaat ze samen met Ellen naar Ibiza op vakantie, ze besluit helemaal uit haar dak te gaan en op de eerste avond gaan meteen alle remmen los. Ze gaan samen drinken en nemen wat drugs, Dorien had nooit verwacht wat haar te wachten stond. De volgende morgen is ze Ellen kwijt en kan haar maar niet vinden, ze krijgt het benauwt maar weet dat ze Ellen moet gaan zoeken. Samen met haar vriend Nick gaat ze opzoek naar Ellen. Wil je weten of ze haar vinden en eventueel waar? Wil je weten wat er met Ellen is gebeurd, lees dan dit boek!

Zoals ik al zei vond ik het boek wederom een succes, ik had het dan ook snel uit gelezen. Ik vind dat Saskia Noort heel leuk kan schrijven en vind het niet ingewikkeld waardoor het verhaal ook leuker is. Ook de onderwerpen waar het verhaal over gaat spreken mij aan,ik vind het gewoon mooi beschreven en vind het leuk om zulke spannende verhalen te lezen. De onderwerpen die mij zo aanspreken en ze ook gebruikt in het boek zijn; drugs, alcohol en moord. Zoals ik al zei is het makkelijk door te lezen en is het niet moeilijk om door te hebben vanuit welk personage het heeft. Ik vond het boek enorm spannend en dat heeft er ook voor gezorgd dat ik niet wilde stoppen met lezen. De verhaallijn is duidelijk en de tekst is goed opgebouwd, ook dit maakt het boek nog aantrekkelijker.

Ik ben erg tevreden over dit boek en heb het gelezen met heel veel plezier. Ik zou iedereen dit boek aanraden want het is ook niet enorm lastig om te lezen. Dit is inmiddels het tweede boek dat ik van Saskia Noort heb gelezen en ben nu al aan het bedenken wat de derde wordt!

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Donderdagmiddag, halfvier

Titel : “Donderdagmiddag halfvier”
Schrijfster : Kristien Hemmerechts
Aantal blz : 238
Eerste druk : 2002
Genre : roman

Korte samenvatting

De psychologische roman ‘Donderdagmiddag. Halfvier.’ gaat vooral over hoe de personages in het boek denken en beïnvloed worden door het ongeluk wat een van de personages ondervind. Dit boek is verdeeld in verschillende hoofdstukken en elk hoofdstuk gaat in op een persoon. Er bestaat dan ook geen hoofdstuk een, twee, drie…enz. maar er staan namen boven de verschillende hoofdstukken. Het verhaal gaat over de dood van Karen. Dit is de kern van het verhaal en de rest van het verhaal draait hierom.

De oorzaak van het ongeluk is dat Karen nogal vaak naar buiten glipt met een aantal vrienden. Ze gaan dan meestal in de camionette van Damien zitten. De jongens spelen dan met de pedalen etc. Karen sprong er dit keer echter uit aan de achterkant en de camionette reed een stukje achteruit. Karen kwam eronder terecht en stierf.

 

Recensie

 

Achter op het boek staat dat het thema van het boek ‘kinderen’ is. Eerst snapte ik hem niet helemaal maar toen ik er bij na ging denken kon ik er wel iets in vinden want, alle personages hebben met kinderen te maken of zijn zelf kinderen. Tine heeft een miskraam. Bea heeft een kunstmatige inseminatie kind. Tamara heeft vier kinderen. Damien heeft een zoon die hij niet meer ziet en niet goed kent. Wederom is ook dit een heel mooi boek! Goed beschreven personages, veel details en er komt geen situatie v zag ik al aankomen. Dus erg onvoorspelbaar.

Kristien Hemmerechts vind ik een vakkundige schrijfster, haar verhalen en Romans zijn realistisch weergegeven. Kristien is niet een schrijfster die het leven luchtig opvat. Haar Romans en verhalen zijn vooral somber. Haar personages lijden altijd een zwaar leven. Ronald Giphart zei in 1996 over de boeken van Hemmerechts; ‘haar boeken zijn spiegels voor vrouwen en vensters voor mannen.’ Dit vind ik wel een mooie zin om mee af te sluiten.

 

Kristien beschrijft in haar Romans en verhalen een beklemmende wereld. Vaak gaan haar boeken over liefde, leven en de dood. De personages die zij beschrijft zijn ondanks de heftige aantrekkingskracht tussen man en vrouw onmachtig om hun werkelijke verlangens te bevredigen. Kristien heeft een soort van “handelskenmerk” en dat is het verbreken van taboe’s rondom seks. Bijv. op de manier hoe ze over seks schrijft. Kristien Hemmerechts roept bij mij vraagtekens op over het autobiografische deel van haar verhalen. Dit komt omdat Hemmerechts erg vrij is in het beschrijven van van ‘de daad’. Zou ze het allemaal zelf hebben meegemaakt wat ze schrijft? Zelf beweerde Hemmerechts in een interview: ‘Schrijven is voor mij een vorm van acteren. Ik vind het plezierig om me al schrijvende even te laten gaan. Een die andere vrouw te zijn’.

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

lijstje van boeken

1 ) De verbouwing, Saskia Noort
2 ) Echte mannen eten geen kaas, Maria Mostert
3 ) Schaduwkind, P.F. Thomése
4 ) donderdagmiddag,half 4, Kristien Hemmerechts
5 ) Koorts, Saskia Noort
6 ) Het achterhuis, Anne Frank
7 ) Een hart van steen, Renate Dorrestein
8 ) Hersenschimmen, J. Bernlef

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Schaduwkind

Schaduwkind is een boek geschreven door Pieter Frans Thomése. P.F. Thomése  is geboren in 1958 te Doetichem. Thomése heeft veel verschillende boeken geschreven, maar heeft ook voor weekbladen en kranten geschreven. Met het boek Schaduwkind brak hij internationaal door! Dit boek beviel onder de mensen erg goed, en werd genomineerd voor de AKO Litratuurprijs.

De hoofdpersoon en zijn vrouw hebben samen een dochtertje gekregen, ze heet Isa. Dit pasgeboren kindje sterft helaas, en de ouders zijn natuurlijk ernorm verdrietig. In dit boek gaat de vader terugblikken op de dood van zijn dochtertje, en probeert op deze manier te rouwen en de dood van zijn dochtertje een plek te geven. Het boek verteld het verhaal van een rouwende kersverse vader. Voordat hij zijn vriendin ontmoette had hij geen trek in een kindje of een gezin, hij zag dit als een gevangenis waarin je jezelf opsluit. Hier kwam verandering in toen zijn vriendin in zijn leven kwam en toen zijn dochtertje geboren werd kon hij zich niet meer voorstellen hoe het was om geen gezin te willen. Dit gelukkige gezinnetje werd al snel verstoord, het bleek dat het met Isa niet goed ging en werd met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. Ondanks de situatie dachten de ouders hun kindje gezond mee naar huis terug te kunnen nemen, maar niets bleek minder waar. Na een gesprek met de dokter bleek dat ze hun kindje nooit meer mee naar huis konden nemen.

Wil jij weten hoe, waar, en aan wat de vader terug denkt om zijn verlies een plek te geven? Dan moet je het boek gaan lezen.  Ik vond dit boek in het begin erg ingewikkeld, maar wanneer je begon te lezen kwam je in het verhaal en was het allemaal logisch. Het verhaal greep me aan, vooral de manier waarop de gedachtes beschreven werden vond ik erg mooi. Ze betrokken je in het verhaal, iedereen kan zich voorstellen dat het verlies van een kindje erg tragisch is, maar op de manier hoe het beschreven is vond ik het nog zieliger. Het is zeker de moeite waard dit boek te lezen, het boek is anders dan andere en laat daardoor ook een soort handtekening achter. Ik weet een ding zeker, dit boek blijft hangen!

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Het achterhuis.

 

Het achterhuis, Anne Frank.

 

samenvatting:

 

Het achterhuis is een boek geschreven in de oorlogstijd door Anne Frank. Anne Frank was een Joods meisje die naar Amsterdam was verhuist. Ze woonde hier samen met haat zus en ouders. Toen de Duitsers Nederland binnen vielen, werden Anne Frank en haar gezin als Jood natuurlijk gediscrimineerd. Een tijdje later moesten ze onderduiken, hier zaten ze met andere gezinnen. Ze doken onder in het achterhuis, het achterhuis was een huis die verstopt zat achter een kast. Hier heeft Anne Franks 2 jaar gezeten, tot dat ze werden verraden en naar kampen werden gestuurd. Uit eindelijk is de hele familie overleden in de kampen behalve de vader die later dit dagboek heeft gepubliceerd.

 

recensie: 

 

Het achterhuis is een boeiend en historisch boek. Het geeft een beeld van hoe het leven was voor de Joden in de tijd van de tweede wereldoorlog. Ze houd iedere dag een dagboek bij en dit maakt het zo een compleet verhaal. Ben jij nou benieuw hoe het leven van Anne Frank was in die tijd? En ben je benieuw wat ze doen in deze tijd? Lees dan dit boek!

 

conclusie:

 

Ik vind het een interessant boek om te lezen en heb er zeker wat van opgestoken. Ik vond het niet vervelend lezen ook al was het een dagboek, het kwam gewoon over al een waar gebeurt verhaal. dat maakt het zo mooi. ik geeft dit boek een 7.

 

 


Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Een hart van steen.

Samenvatting:

Een hart van steen is geschreven door Renate Dorrestein. Het verhaal gaat over een meisje Ellen dat te horen krijgt dat haar moeder zwanger is van haar vijfde kind. De o zo gelukkige moeder heet Margje, was helaas niet zo heel erg gelukkig met de zwangerschap. Ze was gestopt met werken omdat ze in verwachting was, ze noemde haar kindje Ida. Margje raakte in een diepe depressie na de geboorte van Ida en dacht dat ze was bezeten door de duivel. Ze wilde haar gezin beschermen hiertegen, maar hoe? Wil jij weten hoe ze dit deed, lees dan dit boek.

Recensie: 

Het begint allemaal zo leuk en aardig, maar is dat het wel allemaal. Wat zou jij doen als je denkt dat je kind is bezeten door de duivel? Dit verhaal is super spannend en als je hier van houd dan is het zeker een aanrader. Een boek met een rare twist, dat het leven van een heel gezin op zijn kop zet… wie weet doet dit boek dat ook wel met jou.

Conclusie: 

Ik vond het boek wel erg spannend, maar ik zou het zelf niet aanraden. Ik zelf ga erg nadenken over dingen, en toen ik dit deed kwam ik alleen tot de conclusie: wat een raar verhaal. Ik kan me voorstellen dat mensen het een goed boek vinden juist omdat het een rare twist heeft maar van mij had het een iets minder dramatisch verhaal mogen zijn. Wel erg goed geschreven en ik geef dit boek een 7.

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Mijn leesplan

mijn niveau is niveau 2.

de boeken die ik al gelzen heb zijn;

- schaduwzuster
- echte mannen eten geen kaas.
- de verbouwing.

de boeken die ik nog wil lezen zijn;

- een hart van steen.
-candy

verder heb ik nog niks gekozen en moet ik nog even kijken, maar daar verdiep ik me nog wel verder in. voor dit jaar heb ik genoeg, en kan ik volgendjaar nieuwe boeken kiezen met een hopelijk hoger lees niveau.

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Echte mannen eten geen kaas.

Info: 

Echte mannen eten geen kaas is geschreven door  Maria Mosterd. Dit verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat Maria zelf heeft meegemaakt. Heb boek kwam uit in 2008, en het was haar eerste boek met gelijk een heftig onderwerp, loverboys.

Samenvatting: 

Maria begint aan haar middelbare school en vind het allemaal een beetje spannend, na enige tijd begint ze zich meer op haar gemak te voelen op school en begint ze met andere te praten. Als ze Manou tegen komt, een jongen die ze wel vaker ziet lopen, zegt ze alleen maar hoi, en hoe gaat het. Ook al was Maria verlegen, toch had Manou interesse in haar. Na twee weken kort met elkaar gesproken te hebben gaat Maria met Manou mee naar huis. Achteraf was dit de domste beslissing ooit.

Als Maria mee gaat met Manou komt ze in een hele andere wereld terecht. Thuis had ze haar moeder, school en haar vrienden, maar hier had ze hele andere dingen. Manou, drugs, geweld en sex. Nooit eerder had Maria dit gedaan, maar Manou dwong haar om met andere mannen naar bed te gaan voor geld. Natuurlijk wilde ze niet maar als ze het niet deed werd Manou kwaad op haar en sloeg hij haar. Hij behandelde haar vreselijk, maar ondanks dat deed Maria alles wat Manou maar vroeg. Als hij weg was runde ze zelfs zijn handeltjes in drugs, geweld, en hoeren voor hem.

Na 4 jaar lang in de handen van Manou te zijn vlucht ze van Manou. Ze was vrij van hem, maar nog niet van zichzelf. Ze moest naar een rehabilitatieprogramma in India om weer zichzelf te worden, de oude Maria.

Na het eerste deel bracht Maria Mosterd ook een tweede boek uit dat ging over haar rehabilitatie in India.

*Het boek is op waarheid gebaseerd volgens Maria, maar volgens Manou is hier niks van waar. Uiteindelijk blijkt het dat Maria en haar moeder het verhaal verzonnen hebben. (natuurlijk zijn er wel delen uit het boek waar.)

Recensie: 

Een shocking verhaal, maar iets dat maar al te veel voorkomt. Een verhaal met spannende momenten, maar ook momenten waar ik een traantje moest weg pieken om de letters nog te kunnen lezen. Een verhaal dat je in een ruk uitleest, en dat continu in je  achterhoofd blijft rondspoken. Wil jij ook in een meeslepend verhaal terrecht komen? Heb ook jij zin om dit verhaal zelf te lezen. Waar wacht je op? Koop of leen dit boek en begin aan dit avontuur.

Conclusie:

Ik vond het een erg spannend en goed boek alleen vond ik het wel jammer dat ik achteraf hoorde dat het verzonnen was, desondanks was het een goed geschreven boek. Daarom geef ik het een 8.

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

De verbouwing.

De verbouwing is een boek geschreven door Saskia Noort. Het boek is uitgebracht in mei 2009 in Amsterdam. In 2003 kwam haar eerste boek uit, dat boek heette ´´Terug naar de kust´´. In 2004 kwam haar tweede boek al uit genaamd ´´De eetclub´´. Het boek dat daarop volgde was ´´ Nieuwe buren´´, dit boek verscheen in 2006. Voordat Saskia Noort begon met boeken schrijven werkte ze voor tientallen bladen, zoals bijvoorbeeld LINDA, PlayBoy, VT wonen, Marie Clair, TopSánte en Ouders van nu. De uitgeverij van het boek is Anthos. Ik heb dit boel gelezen omdat mijn moeder zei dat ze dacht dat ik dit een super goed boek zou gaan vinden, en daar had ze gelijk in! Kortom het is dus een succesvolle schrijfster, waarom zou u dat boek niet gaan lezen?!

Mathilde is een succesvolle plastische chirurg. Het lijkt erop dat ze een super leven heeft, maar helaas is dat niet zo. Het huwelijk met haar man loopt niet zoals het zou moeten. Thuis is het een puinhoop omdat ze bezig zijn met het verbouwen van hun huis. Ze heeft samen met haar man een puber-zoon. Maar hoe perfect haar leven ook lijkt, Mathilde is eenzamer dan ooit eerder. Als Mathilde op een avond een ex vriendje tegen komt blijkt het dat hij haar kan helpen, en wanhopig accepteert ze zijn hulp, maar ook dat is niet wat het lijkt.

Het spannendste deel van het boek vind ik wanneer Mathilde het plan tegen haar ex vriendje uitvoert, omdat op dat moment ze met leven of dood spelen, en omdat je heel erg in het boek zit kan je gewoon niet meer stoppen met lezen omdat je weet dat er elk moment iets mis kan gaan.

Het boek is niet alleen spannend maar ook meeslepend. De schrijfster verteld het verhaal vanuit de ogen van Mathilde, doordat je het verhaal op die manier beleefd kan je je heel erg goed inleven in de hoofdpersoon en is het heel makkelijk om te zien hoe personen zich voelen of wat ze mee maken. Doordat je op deze manier het verhaal beleefd is het verhaal heel erg meeslepend, want je leeft heel erg mee met de personen.

Het verhaal vind ik ook wel apart, want het zit tussen het realistische en niet realistische in. Ik vind het wel realistisch omdat er tegenwoordig ook wel pannen gemaakt worden om een bedrijf te ruïneren, of om bijvoorbeeld het bedrijf heel anders te gaan maken als dat iemand wilt. Maar het is ook aan de ene kant helemaal niet realistisch, omdat je in het echt geen plannetjes meer gaat verzinnen.

Dit boek is zeker de moeite waard om te lezen, je ben heel erg in het verhaal en het is echt een super boek. Ik ben heel erg blij dat ik het gelezen heb! Wil jij ook weten hoe dit fantastische boek is? Koop, leen en verzin zo maar verder dit boek ook!

Conclusie: 

Ik vond het een erg goed boek, en ik heb er van genoten. ik zou zeker zeggen lees dit boek!!! Dit boek zou ik een 8.5 geven.

 

Geplaatst in Uncategorized | 2 Reacties