Mijn leesautobiografie

Mijn leesautobiografie 

Wie ben ik?

Ik ben Macha, en ik ben 11 jaar oud. Ik woon in Almere Buiten, en zit in de 4e klas van het Helen Parkhurst. Ik heb een zus en een broertje. Mijn zus is 14 jaar en mijn broertje 8 jaar. Ik en mijn broertje zijn in Almere geboren, maar mijn zus is in Peru geboren. Dat komt omdat mijn ouders daar een aantal jaren hebben gewoond, omdat mijn vader daar voor zijn werk dingen deed. Maar toen mijn zus 1 jaar was zijn ze terug gegaan naar Nederland.

Mijn hobby’s zijn cello en piano spelen, windsurfen, en lezen. Ik speel nu zes jaar cello en drie jaar piano. Windsurfen vind ik heel leuk om te doen, maar dat kan helaas alleen tijdens vakanties. Ik vind het heel leuk om te lezen, omdat ik heel erg van verhalen houd en ik het fijn vind om helemaal in een boek op te gaan.

Lezen vroeger

Ik werd vroeger heel veel voorgelezen, mijn ouders lazen elke avond voor. Ik weet nog dat ik ook nog veel luisterde als ze mijn broertje voorlazen. Ik weet niet meer wat vroeger mijn favoriete boek was. Ik heb leren lezen voor ik naar school ging, dus ik lees al veel van jongs af aan.

Mijn ouders, zus en mijn broertje lezen ook veel. Wij zijn allemaal lid van de bibliotheek. Bij ons thuis worden alle soorten boeken gelezen, bijvoorbeeld fantasy en romans.

Ik kreeg als kind wel eens boeken cadeau, maar nu leen ik vooral veel boeken van de bibliotheek. Ik lees daardoor nu ongeveer vijf boeken in de week.

Op de basisschool las ik veel, en verschillend. Toen we op school leerden lezen, vond ik het makkelijk, omdat ik het al kon. Daardoor vond ik de boekjes die we kregen niet zo leuk. Ik weet nog dat we tijdens het eten altijd werden voorgelezen, dat vond ik wel leuk.

Tijdens de tweede helft van de basisschool mochten we zelf kiezen wat we lazen. Toen heb ik heel veel leuke fictieve boeken gelezen. 

Lezen nu

Ik lees nu veel boeken van Thea Beckman en Simone van der Vlugt, maar ik heb ook nog niet zo lang geleden de hele Harry Potter serie en de Grijze Jager serie gelezen. Die vond ik ook heel leuk. Ik houd van deze boeken omdat het zo geschreven is dat je er helemaal in opgaat.

Ik lees vooral thuis, ’s avonds en ’s ochtends. Ik heb pas de boeken “De weeffout in onze sterren” en “Wonderkinderen” gelezen, en dat vond ik heel mooi, omdat het zo geschreven wordt dat je echt meeleeft met de hoofdpersonen. Ik leg niet vaak boeken weg, omdat ik niet aan boeken begin als ze me niet leuk lijken. Als het begin van een boek niet leuk is, wil ik er niet in verder lezen, omdat ik dan liever andere boeken lees. Ik leg nooit boeken weg omdat ik het te moeilijk vind.

Ik zoek boeken uit op schrijver, genre en onderwerp. Als ik een keer een boek heb gelezen wat ik mooi vind, dan onthoud ik de schrijver en zoek ik daar meer boeken van. Ik lees ook altijd het verhaal op de achterkant van een boek. Dit geeft mij vaak al een goed beeld van wat ik kan verwachten. Ik vind vooral de genre’s fantasy en historie leuk.

Ik vind vooral dat een boek goed geschreven moet zijn, zodat ik het boek meteen uit wil lezen.

Ik vind het leuk dat ik nu moet gaan lezen voor mijn lijst, want volwassenen literatuur lijkt mij mooi en interessant, maar ik denk wel dat het veel moeilijker wordt dan wat ik nu lees

Mijn leesniveau

 Ik denk dat ik tussen niveau 4 en niveau 5 zit, want ik vind sommige aspecten van niveau 4 bij me passen en sommige aspecten van niveau 5 bij me passen. Ik ben een beetje een “leesfreak”, gewoon omdat ik heel erg van lezen houd. Maar ik lees niet dag en nacht. Ik ben van plan wel boeken te gaan lezen die bij mijn niveau passen, maar ik wil alleen boeken lezen die me echt aanspreken. Ik doe nu ook mee aan het Nederlands project, de inktaap. Hierbij lees je 3 boeken die een literaire prijs hebben gewonnen en schrijf je daar met een groep een juryrapport over. Ik doe hier aan mee omdat ik het leuk vind om over boeken te praten, en omdat het boeken zijn die wel bij mijn leesniveau passen. Ik mag deze boeken ook op mijn leeslijst schrijven. Ik ben heel benieuwd of ik dit project leuk ga vinden, en of dit bij mijn niveau past.