Hersenschimmen

Hersenschimmen
schrijver: J.Bernlef

het verhaal gaat over Maarten Klein, deze 71 jarige man woont samen met zijn vrouw Vera in Amerika. Ze hebben twee kinderen maar die wonen heel ver van hem af. Op een zondag staat hij voor het raam, hij wacht op de kinderen die altijd langs zijn huis lopen als ze naar school gaan. Zijn vrouw vertelt hem dat het zondag is en de kinderen dus niet naar school hoeven. Maar die dag merkt hij dat hij wel meerdere dingen vergeet. Hij voelt zich erg warrig en raar. Hij scheurt zomaar een krant zonder enige reden en hij kan de kruiswoordpuzzel niet meer oplossen.

De volgende dag wordt het allemaal nog raarder, zijn vrouw vroeg hem om koffie te maken maar gaf hem suiker bij de koffie. Zijn vrouw keek hem verbaasd aan zegt dat ze al tien jaar geen suiker meer gebruikt. Hij raakt verdwaald wanneer hij de hond uitlaat. Dit is nog niet eens het ergste, hij raakte de hond ook nog eens kwijt. Vera maakt zich zorgen waar haar man uithangt en komt hem ophalen. En die avond zegt maarten allemaal stomme dingen, hij beweert dingen te herinneren die helemaal niet gebeurd waren. En dan nog alsof het allemaal niet erg genoeg was vroeg hij aan zijn vrouw hoe het ging met haar overleden man.

Maarten gaat naar zijn werk waar hij al vier jaar niet meer heeft gewerkt want hij is immers met pensioen. Opeens weet hij het weer en gaat geschokt naar huis. Vera is hopeloos en schakelt de huisarts in. De huisarts zegt haar dat ze een fotoalbum aan hem moet laten zien. Dit leverde helemaal niks op, Maarten wist van niemand meer wie ze waren.

het gaat nog slechter met Maarten, hij wordt steeds brutaler en hij ergert zich steeds meer aan de situatie. Hoe het nu verder gaat, en wat er verder gaat gebeuren ga ik niet vertellen….

 

Mening:

Ik vond dit boek een van de leukste boeken die ik heb gelezen.  Het ging over dementie. Dit maak ik natuurlijk niet mee in het dagelijks leven en ik ken ook niet iemand die aan het dementeren is. Zelf ben ik wel heel vergeetachtig dus soms moest ik wel even lachen en kon ik mezelf erin herkennen. Het einde vond ik wel triest maar ik had er wel vrede mee. In mijn hoofd was het einde ook zo gepland. Ik wil jullie niet teveel verklappen maar het is een goed boek die in je hoofd blijft zitten. Dit boek krijgt natuurlijk 4 van de 5 sterren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>