Echte mannen eten geen kaas

Echte mannen eten geen kaas
schrijver: Maria Mosterd

Het boek gaat over de twaalfjarige Maria. Haar beste vriendin heet Nikki. Ze vinden het beide heel erg spannend. Ze kicken er dus op om ook een beetje cool te zijn. Op de eerste dag staat er al een groepje met jongens bij de school. Er staat een getinte jongen met heel veel kettingen en sieraden die haar wel aanspreekt. Maria zoekt oogcontact en die krijgt ze ook. Ze raakt aan de praat met Manou maar heeft niet in de gaten dat hij een loverboy is. Maria denkt niet na en door de ruzies thuis zoekt ze een uitvlucht. Ze gaat met Manou mee naar huis. Dit brengt niet veel goeds met zich mee. Ze leert hier blowen en heeft seks met Manou gehad. Het deed erg pijn maar door dat ze high was voelde ze hier weinig van. Nikki haar beste vriendin en zij groeien een beetje uit elkaar. Ze weet dat ze naar school moet, maar ze is toch liever bij Manou. Hij geeft haar het gevoel dat ze speciaal is. Ze gaat de verkeerde kant op en de band met haar moeder wordt er ook niet beter op. Op een dag zeg Manou dat hij een probleem heeft en in ruil daarvoor moet zij naar bed met de vrienden van Manou. Maria is bijna altijd stoned maar alsnog beseft ze heel goed wat er allemaal gebeurd. En op een gegeven moment wordt dit normaal. Manou vindt Maria verantwoordelijk genoeg en mag nu ook zelf zaakjes opknappen. Manou wil ook dat hij voorgesteld wordt aan de moeder van Maria. Maria twijfelt hier aan maar gaat er maar op in. De dag breekt aan dat Maria Manou wilt voorstellen maar komt erachter dat hij opgepakt is. Maria neemt de zaakjes nu over en wordt intussen door Manou bedreigd. Ze verschijnt weer op school en ze krijgt direct een gesprek. De leiding wilt weten wat er speelt en Maria vertelt zo subtiel mogelijk dat ze seks moest hebben met jongens in groepsverband. Ze moet dit haar moeder vertellen en haar moeder heeft een vermoeden dat dit aan Manou ligt. De moeder verbiedt Maria om met hem om te gaan. Manou bedenkt een plan om met Maria naar het buitenland te gaan maar dit mislukt. Haar moeder stuurt Maria naar een internaat. Maar alsnog heeft ze hier contact met Manou alleen lukt het hem niet om haar daar weg te krijgen. Na de internaat gaat ze naar een pleeggezin en spreekt ze Manou bijna niet meer. Elke dag dachtt ze nog naar hem, hoe hij liep, hoe hij ruikteā€¦ Maria wilde een nieuw leven en ging naar India.

Mening:

Toen ik dit boek voor het eerst las was het heel spannend voor mij om te lezen omdat dit boek een bestseller was. Dit boek was eerst waar gebeurd en daarom shockeerde het mij ook zo. Later bleek dit allemaal onzin te zijn geweest. Of nouja het was wel een waar gebeurd verhaal maar er was veel lariekoek bij verzonnen. De waarde van het boek voor mij is hierdoor wel enorm gedaald. En toen ik het boek eenmaal uithad was het einde niet echt spectaculair. De climax in het verhaal zit dan ook middenin. Dit is jammer want de climax hoort eigenlijk een beetje aan het einde te zitten. Dit boek geef ik 3 van de 5 sterren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>