Recensie Het gouden ei

Het gouden ei
Tim Krabbé

Rex en Saskia, een verliefd stelletje, zijn onderweg naar hun vakantiehuisje bij Hyéres gelegen aan de middellandse zee. Onderweg
stoppen ze bij een bezinestation TOTAL. Saskia stapt hier uit om wat te ontspannen en drankjes te halen maar verdwijnt hier spoorloos. Rex zoekt nog overal maar kan haar nergens vinden. Op dit moment moet hij erg denken aan nachtmerries die ze vaak had. Ze droomde dat ze in een gouden ei door het heelal zweefde, en slechts daaruit kon ontsnappen indien haar ei een tweede gouden ei zou ontmoeten. Maar het heelal is zo groot. Na acht jaar is hij nog steeds met een opsporingsactie bezig waar hij in contact komt met een man die zich voorstelt als Raymond Lemorne, een scheikunde leraar. Hij vertelt Rex dat hij meer weet over de verdwijning van Saskia, alleen moet Rex eerst hetzelfde ondergaan als Saskia voordat hij alles vertelt. Rex krijgt koffie met een slaapmiddel erin (Chloroform). Daarna vertelde Lemorne wat er was gebeurd. Toen Rex wakker werd, lag hij op een matras in een doodskist. Nu wist hij wat er met Saskia precies gebeurd was.
Van geen van beide werd ooit nog iets vernomen – ze leken van de aardbodem verdwenen.

Het boek “Het gouden ei”, dat je als een psychologische horrorboek kan bestempelen, is een erg spannend boek om te lezen. Tim Krabbé weet gedurende het hele boek de spanning erin te houden, daar de verdwijning van Saskia tot aan het eind van het boek onbeantwoord blijft. Zoals we kennen van Tim Krabbé is de schrijfstijl ook bij dit boek helder, eenvoudig en makkelijk te lezen. Hij gebruikt niet al te lange zinnen. In dit boek wordt gebruik gemaakt van de alwetende verteller.

Marcel Tebeest
09-02-2014
Helen Parkhurst

 

Recensie De Renner

De Renner
Tim Krabbé

De Renner is een autobiografisch boek, waarin Tim Krabbé vertelt hoe hij als wielrenner deelnam aan de Ronde van Mont Aigoual. Verder vertelt hij uitgebreid over zijn sportcarrière en over de wielrensport in zijn algemeenheid. Het boek beschrijft de wedstrijd van 137 kilometer door Zuid-Frankrijk, waarin vier cols beklommen moeten worden. Het is verdeeld in beschrijvingen van kilometer tot kilometer. Er zijn geen echte hoofdstukken aan te wijzen, het zijn eerder opeenvolgende delen in het verhaal. De wedstrijd wordt heel gedetailleerd geschreven. Gedurende het eerste stuk van de wedstrijd rijdt hij in het peloton, maar al gauw komt hij in de kopgroep van de eerste zeven wielrenners. Na 118 kilometer beschreef hij wel hoe hij het even niet zag zitten want alles doet hem pijn. Lebusque, één van de andere wielrenners, haalt hem in en helpt hem over zijn inzinking heen waardoor hij toch nog als tweede de finish behaald na een nipt verloren eindsprint van 12 secondes tegen Reilhan.

Het boek De Renner is erg makkelijk te lezen. Tim Krabbé drukt zijn gevoelens en gedachtes goed uit in het boek wat het verhaal wel aantrekkelijk maakt.  Echter was het boek ook af en toe nogal langdradig.

Marcel Tebeest
08-02-2014
Helen Parkhurst

Recensie Hersenschimmen

Hersenschimmen

J.Bernlef

Hersenschimmen is een boek van Bernlef waarin hij het verhaal vertelt over een man Maarten Klein die aan dementie lijdt. Naarmate het verhaal vordert verslechteren zijn geestelijke vermogens steeds meer. In het begin verliest hij zijn greep op de werkelijkheid heel langzaam, zijn omgeving vraagt zich dan ook af wat er met hem aan de hand is. Maarten begint in zijn herinneringen personen door elkaar te halen, verdwaalt als hij de hond uitlaat en vergeet wat hij wilde gaan doen voor hij ergens aan begint. Hij belt de bibliotheek op zoek naar zijn vrouw Vera, die daar al jaren niet meer werkt, informeert naar de gezondheid van een gestorven man en denkt dat hij bij zijn opa en oma aan het logeren is wanneer hij wakker wordt. Maartens geheugen verslechtert al gauw en het wordt voor hem ook steeds moeilijker om heden en verleden van elkaar te onderscheiden. Hij keert zich in zijn eigen beleving steeds verder terug naar vroegere tijden in zijn leven. Momenten van helderheid worden steeds meer verdrongen door onzekerheid en verwarring. In deze heldere momenten schaamt hij zich voor zijn gedrag en onvermogen. Het wordt steeds moeilijker voor hem om op de woorden te komen waarmee hij zich uit wil drukken.

Hersenschimmen is een goed en indringend boek omdat het het proces van deze ziekte erg goed naar voren laat komen en de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaat. Het boek is uit het oogpunt van Maarten geschreven en niet al te moeilijk te lezen. Een tegenvaller van het boek is het open einde. Het laat dus geen ontknoping zien.

Marcel Tebeest
08-02-2014
Helen Parkhurst

Boekenlijst

Cel – Charles den Tex – Niveau 2
Kinderjaren – Jona Oberski – Niveau 2
Sonny Boy – Annejet van der Zijl – Niveau 3
Nooit meer slapen – Willem Frederik Hermans – Niveau 4
Het gouden ei – Tim Krabbé – Niveau 3
De renner – Tim Krabbé – Niveau 2
Marathonloper – Abdelkader Benali – Niveau 3
Hersenschimmen – J. Bernlef – Niveau 3

Recensie de marathonloper

Boekrecensie

Marathonloper
Abdelkader Benali

“toe maar, jongen, breng je lichaam maar naar de slachtbank”. In het boek Marathonloper verteld Benali zijn passie voor het hardloper als een literaire verbeelding. Het boek is zo onderverdeeld dat elk hoofdstuk een kilometeraanduiding als titel heeft. Benali loopt in totaal een marathon van 42 kilometer in zijn roman. De Marokkaanse atleet Saïd Aouita die in de jaren tachtig op de middenafstanden heerste was zijn grootste voorbeeld. Hierdoor werd Benali aangezet tot het hardlopen. Als marathonloper heb je veel tijd om na te denken en af te dwalen. Benali laat zijn gedachten gaan naar zijn vroege jeugdjaren in Marokko. In het begin loopt hij keurig op schema pas na de 29ste kilometer begint het hardlopen voor hem pas echt een pijnlijke sport te worden, “wat langzamerhand als het ware je lichaam vernietigd. Je spieren beginnen uiteindelijk dienst te weigeren, je voelt een pees knellen en overal steken in je lichaam en suizingen in je hoofd. Ineens merk je tot je schrik dat je trager loopt dan je vriendin”. Vanwege zijn fictieve tegenstander rodriguez die hij ziet als een waardige tegenstander weet hij toch de 42 km door te komen.

Marathonloper komt op het eerste oog een beetje langdradig over maar na zijn 29ste kilometer begint het boek steeds spannender te worden, gaat hij het halen of niet?. Benali weet de lezer geboeid te houden door de opkomende pijntjes en ellende van het hardlopen met humor over te brengen. “waar ben je toch mee bezig, roepen de benen. Stop ermee. Dit is niet meer gezond, dit hardlopen, voor ons niet en voor de rest van je lichaam evenmin”. Voor marathonlopers zijn dit herkenbare kwaaltjes. Hierdoor kan een marathonloper zich goed inleven in hoe Benali zijn afgelegde kilometers met opbouwende spanning zo goed weet te beschrijven. Ik kan me ook voorstellen dat niet-marathonlopers ook geïnspireerd raken door dit boek. Zelf kom ik in mindere mate ook herkenbare kwaaltjes tegen tijdens lange wandelingen. Na het lezen van dit boek kan je terugdenken hoe hij met humor zijn 42 kilometer ondergaat. Het is een goed, duidelijk en overzichtelijk onderbouwd boek want in elk hoofdstuk begint hij met zijn beschrijving over het hardlopen en de passage met de terugblik op zijn jeugdjaren wordt voorafgegaan door een opening aangegeven met een *.  Hierdoor is het een makkelijk leesbaar boek. Kortom het is een boek dat inzichten biedt met hoogte- en dieptepunten in het leven van een langeafstandsloper, maar een marathon lijkt mij zoiets als een reis naar de maan!

Marcel Tebeest
14-1-2014
Helen Parkhurst

 

Leesautobiografie

Lezen is in mijn hele leven nooit mijn favoriete hobby geweest. Ik ben niet iemand die uit zichzelf boeken gaat lezen. Wel heb ik op de basisschool een aantal boeken gelezen van de reeks kippenvel geschreven door R.L. Stine. Ook heb ik in die tijd een aantal Carry Slee boeken gelezen. In de middelbare school werd ik steeds meer in aanraking gebracht tot het lezen van boeken. Ik lees het liefste spannende boeken. Zo heb ik in de derde een aantal boeken gelezen van Mirjam Mous. Waaronder Password, Boy7 en Vals spel. Alle drie de boeken behoren tot de genre jeugd thriller en spraken mij erg aan.

Begin klas 4 was mijn leesniveau 2. Al denk ik dat mijn niveau op dit moment meer op 3 zit.