Recensie ‘De schilder en het meisje’

Auteur: Margriet de Moor
Genre: Geschiedenis, Psychologisch roman
Jaar van Uitgave: 2010
Pagina’s: 254
Uitgeverij: De Bezige Bij te Amsterdam

Image result for de schilder en het meisje: roman [book]

Het verhaal vertelt twee verhalen dat van de meester schilder, wiens naam niet genoemd wordt. Het wordt wel snel duidelijk dat het Rembrandt is. Zijn verhaal zijn vooral herinneringen, die hij heeft als hij op weg is om materialen voor zijn volgende schilderij te kopen. De herinneringen laten een triest leven zien van een man, die recentelijk vernederd is doordat de kunstcommissie zijn opdracht voor het schilderij in het stadhuis had afgekeurd. Daarnaast is zijn tweede vrouw recentelijk overleden aan de pest. En hij is zo arm dat hij beslag op zijn spullen heeft, laten leggen.

Het tweede verhaal gaat over een 18-jarig meisje genaamd Else Christiaens een meisje uit Denemarken, die gefinancierd door haar stiefzus, een reis aflegt naar Amsterdam. Dit verhaal is verspreid door het boek voor het grootste gedeelte op chronologische vertelt. Na een lange reis komt ze aan in Amsterdam, waar ze na een ruzie met het een slaapvrouw (pensionhoudster in moderne term) over geld dat Else verschuldigd is, de hoofd van de slaapvrouw met een bijl inslaat.

De dag dat de oude meester zijn materialen gaat halen is de dag dat Else aan de wurgpaal komt te hangen. Uiteindelijk zullen de verhaallijnen van de twee hoofdkarakters elkaar kruisen. En leidt dit tot een gevreesd slot. die in de tijd vast staat.

Het verhaal heeft geen constante verhaal lijn en springt van de ene gebeurtenis naar de andere. Dit kan bij het lezen soms voor verwarring zorgen, omdat je rekening moet houden met het verspringen in de tijd. Er wordt wel een basale verhaallijn neergezet in de eerste paar hoofdstukken, die naarmate je verder komt in het boek ingekleurd worden.

Het verhaal heeft geen knallend Hollywood einde, omdat het in het boek van Moor niet gaat over het einde dat in de geschiedenis vast staat, maar het gaat om de motieven en de levens van de twee hoofdpersonen. Hoe het leven soms gewoon loopt, een na mijn mening belangrijke boodschap

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>