De Dagen Van De Bluegrassliefde

Titel:                                                          De dagen van de bluegrassliefde
Auteur:                                                      Edward van de Vendel.
Jaar van uitgave:                                      1999
uitgever:                                                    Querido
Plaats Uitgever:                                         Amsterdam
Taal:                                                           Nederlands

Samenvatting:

Tycho Zeling is een Nederlandse jongen van 18 jaar. Hij heeft net zijn eindexamen achter de rug. Hij is klaar met school en wil een keertje alleen weg, niet naar de camping met zijn ouders. Hij kijkt rond op het internet en uiteindelijk vindt hij wat hem wel leuk lijkt. Een zomerkamp in Amerika, genaamd ‘The Little World’. Hij geeft zich ervoor op.

Als Tycho op Schiphol aangekomen is, maakt hij kennis met Oliver Kjelsberg, hij komt uit Noorwegen. Hij gaat ook naar het zomerkamp. Tycho voelt zich op zijn gemak bij Oliver en ze gaan naast elkaar zitten in het vliegtuig. Ze worden al meteen goede vrienden.

Aangekomen in Amerika, worden ze opgewacht door kampleider John. Ze rijden naar het kamp. Ze leren er twee andere junior leiders kennen. Het zijn twee meiden, genaamd Donna en Sherylen. Oliver en Tycho slapen bij elkaar in de voorraadkast. Tycho en Oliver noemen het daardoor een slaapkast. Er waren niet genoeg slaapplaatsen.

Ze kunnen goed opschieten met elkaar en ze gaan zwemmen. Er wordt een gemene opmerking gemaakt over Oliver, en hij loopt het zwembad uit naar de douches. Tycho volgt Oliver en ziet hem naakt douchen. Hij merkt dat hij verliefd is op Oliver.

Een paar dagen later moesten alle leiders in een grote bak met water en zeep springen. Het moest met twee personen tegelijk. Een jongen en een meisje. Toen die gezellige avond voorbij was gingen Tycho en Oliver samen naar hun kamer en ze kleedden zich uit. Ze komen naar elkaar toe en raken elkaar aan. Ze kussen elkaar. Het ging sneller dan verwacht. Ze gaan op bed liggen en de nacht begon. Ze hadden geweldige seks. Versnelling 1, versnelling 2, versnelling 5. Tempo. Salsa!

De dag erna besloten ze dat niemand het hoefde te weten van hun relatie. Maar Donna en Sherelyn merken het. Alle junior leiders gaan samen naar een stad in de buurt. Ze gaan met de auto, Oliver en Tycho zitten in verschillende auto’s. Er speelt een Bluegrass band. Het is een soort country muziek. Oliver en Tycho dansen erg close en klef bij elkaar. Te close en te klef. Vèèl te close en te klef. Ze hadden alcohol op, ze merkten niet dat anderen het op zouden merken.
Terug op het kamp spreekt kampleider John Oliver en Tycho aan over hun gedrag. Ze moeten hun homoseksualiteit niet zo opvallend uiten. Hij legt ze uit dat niet iedereen in het kamp het accepteert zoals hij. Na een tijdje heeft Oliver geen zin meer om al het gezeur aan te horen. Hij wil samen met Tycho weg van het kamp. Even helemaal alleen zijn. Bij elkaar.

Die nacht sluipen ze het kamp uit en gaan ze buiten slapen, op een plek daar ze mooi uitzicht hebben. Ze vallen in slaap. Knus tegen elkaar aan, Tycho’s hoofd op Olivers borst. Even helemaal alleen.
Als Tycho wakker wordt ziet hij een agent naast zijn slaapzak staan samen met Oliver. Ze moeten terug naar het kamp samen met de agent en moeten hun paspoorten laten zien.

Volgens de regels van het kamp moeten Oliver en Tycho naar huis gestuurd worden. Want in het reglement staat dat je niet in aanraking mag komen met de politie, en dat is nu dus wel gebeurt. Oliver en Tycho zijn van plan samen naar Noorwegen te gaan, waar Oliver woont. Ze zijn alleen thuis dan, want de moeder van Oliver is nog zeker een hele maand in Afrika.

Aangekomen in Noorwegen. Oliver wil niet dat Tycho in contact komt met de buitenwereld. Hij wil de relatie geheim houden omdat hij daar in Noorwegen iedereen kent. Dat maakt Tycho ongelukkig.

Drie dagen later is Tycho even alleen bij Oliver thuis. De trainer van Oliver staat aan de deur om te vragen of Oliver mee wil doen met de Norway Cup. Dat is een heel belangrijke voetbalwedstrijd in Oslo. Tycho geeft het door aan Oliver en hij doet mee. Hij laat Tycho alleen thuis. Nadat Oliver weg is pakt Tycho ook de trein naar Oslo. Hij zoekt Oliver op. Oliver wil nog steeds dat niemand te weten komt van de relatie. Tycho is er erg boos over, maar hij blijft toch iedere wedstrijd kijken. Iemand raakt geblesseerd tijdens het voetbal, en Tycho moet invallen. Dat had hij niet verwacht. Hij kan niet eens goed voetballen. Tycho maakt een goal en duikt boven op Oliver en kust hem. Het is nu overduidelijk dat ze homoseksueel zijn. De trainer stuurt Tycho het veld af. Tycho gaat de stad in, en laat een tatoeage zetten. Een vliegtuigje. Om de tijd samen met Oliver nooit meer te vergeten.

Tycho moet weer weg. Oliver komt afscheid nemen van Tycho op het vliegveld. Oliver is ook van plan om een vliegtuigje om zijn arm te laten tatoeëren. De geweldige tijd met zijn vriend is voorbij.

Mening:

Ik vond het boek leuk om te lezen, het taalgebruik is simpel en duidelijk. Het verhaal zit chronologisch in elkaar en word niet erg om dingen heen gepraat en veel beschreven.Dit maakt het boek makkelijk leesbaar, waardoor het weer snel weg leest.

Wel maakt Tycho soms aparte vergelijkingen als hij Oliver beschrijft. Ook het idee dat hij en Oliver een front moeten vormen alsof iedereen tegen hen is. Maakt hem zelf erg afhankelijk van Olivers ideeën, terwijl Oliver zelf niet zoveel van Tycho laat afhangen.

Het boek heeft ook een apart einde, Tycho gaat terug naar Nederland en daarna is er niets meer, alsof het hele avontuur daarna niet meer bestaat en ze elkaar nooit meer zullen zien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>