Recensie: Het Diner

 

Titel: Het Diner

Auteur: Herman Koch

Jaar: 2009

Ander werk van auteur: Zomerhuis met Zwembad, Eten met Emma en De Greppel

Genre: Roman

Het Diner is een boek dat gaat over een diner, verrassend. Deelnemers van dit diner zijn Babette en Serge Lohman en Paul en Claire Lohman. Serge doet mee in de verkiezingen als minister-president van Nederland. Hij staat er goed voor. Maar er is iets gebeurt. De zoons van Serge en Paul Lohman hebben iets verschikkelijks gedaan. Na een avond stappen wouden zij pinnen maar er was een zwerver. De jongens warden baldadig en gingen met spullen naar de zwerver gooien. Een van die dingen was een jerrycan. Deze ging per ongeluk de hens in en de zwerver werd levend verbrand. Dit incident was landelijk op het nieuws. Het doel van het diner is om deze gebeurtenis te bespreken en een oplossing te vinden. Of ze hun kinderen moeten aangeven aan de politie en of de campagne van Serge moet worden beëindigd. De meningen zijn verdeeld, Serge wilt de waarheid vertellen. De andere drie aan tafel niet. Serge heeft al besloten en heeft de ochtend na het diner al een persconferentie gepland. De andere willen dit zo graag niet dat er drastische maatregelingen worden genomen. Claire valt Serge aan met haar glas champagne en verwond hem zo erg dat hij in het ziekenhuis beland. Serge mist de persconferentie en doet geen aangiften. Het normale leven gaat verder

Ik vond dit een verschikkelijk boek. Op papier lijkt het een goed idee: er is een misdaad gepleegd en de ouders van de daders gaan een lang en gespanne situatie te gemoed. De uitwerking echter is verschrikkelijk. Er is zoveel potentie. Het lijkt erop dat Herman Koch je expres probeert te ergeren door telkens een nieuwe stuk informatie toe te voegen, die vervolgens 90 procent uitwerken en er daarna niks meer mee doen. Dit gaat zo door en door. Op het einde verwacht je dan dat er één geheel van gemaakt word, maar dat word het niet. Ik heb geen probleem met een open einde. Waar ik een probleem mee heb is de besluiteloosheid van Koch. Hij weet niet of hij een cliffhanger wilt of de losse eindjes bij elkaar wilt knopen. Hij heeft besloten om binnen 5 nietszeggende bladzijdes nog wat dingen op te lossen. Hij levert dus half werk. En dat is gewoon heel jammer. Als je het aan mij vraagt zou Het Diner een ontzettend goed boek kunnen zijn maar er mist iets in de uitwerking. Daarom geef ik Het Diner een 6.5

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>