Zomerhuis met Zwembad

Het boek Zomerhuis met Zwembad is geschreven door Herman Koch, het verhaal gaat over de huisarts Marc Schlosser en zijn door een medische fout overleden patiënt Ralph Meier.

Het verhaal word verteld vanuit het perspectief van Marc, daardoor lijkt het alsof hij altijd het goede doet maar eigenlijk is hij een onbetrouwbare verteller, zo blijkt zijn medische fout bijvoorbeeld geen fout te zijn maar een wel overwogen wraak actie op Ralph.

 

In het verhaal wordt geen jaartal of datum genoemd maar aan het feit dat de dochter van Marc een ipod heeft kan je zien dat het een actueel verhaal is.

Marc vertelt in het begin dat Ralph overleden is door een fout van hem en verteld daarna welke geschiedenis hij en Ralph hadden.

 

Het grootste en belangrijkste deel van het verhaal speelt zich tijdens de vakantie in Frankrijk af, de rest van het verhaal vind plaats in Nederland.

Naast dat er geen datum voor het verhaal word gegeven worden en ook geen duidelijke plaatsen genoemd dus waar het verhaal zich precies afspeelt is onbekend.

 

Het verhaal begint met Marc die verteld dat hij huisarts is, hij verteld ook dat hij iedere patiënt 20 minuten de tijd geeft en dat zijn patiënten daarom denken dat hij hen meer aandacht geeft, dit is niet het geval.

Marc heeft een klantenkring van bekende acteurs, komieken en artiesten waaronder Ralph Meier.

Na dat Ralph is overleden door de fout van Marc wordt Marc door Ralph’s vrouw voor het medisch tucht college gedaagd, maar Marc maakt zich hier niet zo druk over want “ons kent ons”.

Ralph betuigt voor zijn dood nog spijt aan Marc maar op dat moment weet de leze nog niet waarover.

 

Tijdens zijn vakantie in Frankrijk verblijft Marc op een zeer minimalistische camping, Marc’s dochter komt bij toeval Ralph’s zoon tegen en Ralph stelt voor dat Marc en zijn familie bij hem in het zomerhuis intrekken, er is immers plaats genoeg.

Marc accepteert dit voorstel en ontmoet bij het zomerhuis Stanly Forbes, een Amerikaanse vriend van Ralph die de vakantie ook in het zomerhuis door brengt.

 

Op een avond besluiten Marc, Ralph en Stanley om op het strand vuurwerk af te steken, iedereen heeft veel gedronken en het afsteken van het vuurwerk gaat er onverantwoord aan toe.

Na bijna een vechtpartij te hebben veroorzaakt merkt Marc dat zijn dochter weg is, Ralph vertelt hem dat ze met zijn zoon naar een andere strandtent zijn gegaan.

Marc gaat zijn dochter zoeken en vind eerst de zoon van Ralph die verteld dat hij Mark’s dochter is kwijt geraakt, dan vind Marc zijn dochter en hij kan als dokter meteen zijn dat zij is verkracht.

 

Na de verkrachting besluiten Marc en zijn gezin om meteen naar huis te gaan, Marc doet geen aangifte om zijn dochter de ondervraging te besparen maar hij verdenkt Ralph wel als dader.

Eenmaal thuis is Marc een ander mens en interesseert hij zich niet meer voor zijn klanten, hij belt de vrouw van Ralph om te vragen naar zijn gedrag op de avond van de verkrachting, Marc krijgt in dit gesprek nog meer redenen om te denken dat Ralph de dader is.

 

Als Ralph op het spreek uur van Marc komt ziet Marc zijn kans om wraak te nemen, hij ziet namelijk meteen dat Ralph kanker heeft, in plaats van dit te zeggen zorgt hij ervoor dat de tumor vrijwel zeker uit zal zaaien.

Als Marc later voor het medisch tucht college moet komen krijgt hij van zijn oud leraar het advies om naar Amerika te gaan, Marc volgt dit advies op en het verhaal eindigt aan de west kust van Amerika.

 

Ik vind Zomerhuis met zwembad een goed boek, het is goed geschreven en Marc is een interessant personage die in het begin nog wel een goed persoon lijkt maar naarmate het verhaal veder gaat zie je dat hij het niet zo nou neemt met alle regels en liever doet wat hij zelf als goed beschouwd.

Ik zou dit boek aan iedereen aanraden die van lezen houdt want het is een erg goed en interessant boek.

 

Drie

Het boek Drie, geschreven door Maarten Schinkel, gaat over de verschillende dimensies.

De vier dimensies zijn hoogte, breedte, lengte en tijd. De dimensie tijd is nog wat omstreden maar het is waarschijnlijk toch die vierde dimensie.

Maar het lijkt erop dat er nog meer dan vier dimensies zijn, niet vijf of zes maar elf dimensies.

Het verhaal gaat over Walter Bardinsky, de snaartheorie van de elf dimensies en welke invloeden deze elf dimensies hebben op Walkter.

 

De wetenschapsjournalist Walter Bardinsky wordt uitgenodigd op het Institute for Theoretical Physics and Multidimensional Analysis waar hij een geheim onderzoek bij woont.

Walter moet een week lang zijn normale, luie leven missen om een week tussen onderzoekers die het hebben over de elf dimensies.

Walter gelooft niet in de elf dimensies maar is wel erg nieuwsgierig en besluit de voorwaarden van het instituut te accepteren.

De voorwaarden zijn dat hij alleen mag schrijven wat het instituut goedkeurt.

 

Lijnrecht tegenover het leven van Walter staat het leven van Berry, een junk die voor alles in zijn leven heeft moeten vechten.

Berry zwerft van vriend naar vriend met als enige doel zo veel en zo goedkoop mogelijk drugs halen.

Tussen de levens van Berry en Walter staat Spike, een beroemdheid die voor de helft heeft moeten vechten voor zijn beroemdheid maar de andere helft is aan komen waaien.

Door zijn beroemdheid is Spike een oppervlakkige man die geniet van het herkend worden op straat, de vraag is wat hebben deze drie mannen met elkaar te maken.

 

Walter vind dit antwoord langzaam in het instituut, maar daarvoor moet hij wel eerst een tijd door tijd en ruimte maken.

Walter verliest zichzelf in de denk wijze van het instituut en de snaartheorie, hij begint te twijfelen aan de echtheid van zijn bestaan en alles om hem heen.

Volgens de snaartheorie wordt niets door het lot of door een god bepaald, bovendien is Walters eigen wil in dat geval niets meer dan een onderdeel van een groter programma dat voor hem bestuurd word.

 

Het boek Drie is een interesant boek met een goed verhaal, door de hoofdpersoon in drie verschillende dimensies te laten zien leer je veel over Walter en vraag je jezelf af of hij de persoon is die hij is door omstandig heden of door zijn eigenpersoonlijkheid.

De snaartheorie wordt daar in tegen niet heel goed uitgelegd en welke zeven dimensies er naast de bekende vier zijn wordt niet verteld, dit zorgt ervoor het de snaartheorie een beetje ongeloofwaardig en lastig te volgen is.

Toch is het een leuk boek en ik zou het aanraden aan iedereen die het interessant lijkt om 1 persoon in drie verschillende dimensies te zien.

Karel ende Elegast

Karel ende Elegast is een middeleeuws verhaal, de originele auteur is onbekend.

Het verhaal is zonder hoofdstukken op tussenkopjes geschreven waardoor het 1 lang verhaal is, dit is logisch omdat in de middeleeuwen de verhalen werden voorgelezen omdat de meeste mensen niet konden lezen.

 

Het verhaal is chronologisch en word in slechts 2 dagen verteld, de verteller is een alwetende verteller omdat deze van iedereen weet wat zij doen, hierdoor weet je als lezer precies waarom iets gebeurt of is het niet nodig om over mogelijke motieven te denken.

Of het verhaal echt gebeurt is valt te betwijfelen want de kans dat Karel de grote echt uit stelen zou gaan is klein, maar het verhaal heeft wel duidelijk een motto, namelijk dat je moet luisteren naar god en dan zal je niets overkomen.

 

Het verhaal gaat over koning Karel die in zijn slaap een boodschap van een engel krijgt, hij moet uit stelen gaan of anders verliest hij zijn leven.

Karel ontmoet Elegast in het woud en er volgt een duel, Karel wint en Elegast maakt zich bekent en verteld dat hij door omstandigheden een dief is geworden.

Karel stelt zich voor als Adelbrecht, ook een dief, en ze besluiten samen om Eggeric, de zwager van Karel, te bestelen.

Bij het kasteel van Eggeric vertelt een haan aan Elegast dat Karel dichtbij is, hierna wil Elegast niet meer inbreken maar Karel overtuigt hem om het toch te doen.

Na dat ze Eggeric hebben berooft wil Karel weer terug maar Elegast wil nog een kostbaar zadel stelen dat in de slaapkamer ven Eggeric ligt.

Elegast maakt Eggeric per ongeluk wakker maar weet onopgemerkt te blijven, Eggeric maakt hierna zijn vrouw wakker en verteld haar zijn plan om Karel te vermoorden.

Elegast hoort het plan van Eggeric en verteld dit aan Karel en wil Eggeric meteen vermoorden, Karel vind dit geen goed idee en stelt voor om de koning, hem zelf dus, te informeren, Elegast kan dit niet omdat hij verbannen is en Karel stelt voor om het voor hem te doen.

De volgende dag onthaalt Karel de veranders op het hof en beschuldigt hun wan samenzweren tegen hem, Eggeric word ter dood veroordeeld en Elegast word in ere hersteld.

 

Omdat het een middeleeuws boek is is het wat lastig om te lezen ook is het verhaal vrij simpel omdat iedereen het moest kunnen begrijpen, toch is het geen slecht verhaal en als je een middelseeuws boek moet lezen is dit niet het slechtste boek.

Als je het geduld hebt om een boek in oud Nederlands te lezen dan vind je dit misschien nog wel een leuk boek maar persoonlijk vind ik het vervelend om oud Nederlands te lezen.

Odysseus een man van verhalen

Het boek ‘Odysseus een man van verhalen’ van Imme Dros werd beloond met een Zilveren Griffel in 1995, de vraag in deze recensie is, is het boek in 2014 nog steeds die  griffel waard?

Deze vraag zal ik beantwoorden door het over de schrijfstijl en het verhaal van dit boek te hebben.

 

‘Odysseus een man van verhalen’ gaat over Odysseus en zijn zoon Telemachos en is gebaseerd op de Griekse mythe van Odysseus.

In het boek is er geen alwetende verteller, alles word verteld vanuit een personage of dat nou een arme boer, een rijke koning of een machtige god is.

Het verhaal gaat over Odysseus die er na de val van Troje 20 jaar overdeed om naar huis te komen, en over zijn zoon Telemachos die zonder vader moest opgroeien.

Het grootste deel van het verhaal gaat over hoe Telemachos met de hulp van de godin Athene opgroeit van jonge tot man, het deel dat over Odysseus gaat is redelijk klein en dit vind ik jammer.

De meeste boeken over Odysseus gaan vooral over Odysseus zelf en zijn terug reis naar zijn thuis eiland Ithaka, en ik vind die verhalen ook veel interessanter dan het verhaal dat Imme Dros heeft geschrefen.

Ook lijkt het alsof het boek is geschreven voor mensen die niet heel veel van de Griekse mythologie af weten want heel veel personages, voorwerpen en plaatsen die de meeste mythologie liefhebbers wel kennen worden in dit boek nog een keer voorgesteld en uitgelegd.

Daarnaast vind ik dat het boek ook erg simpel is geschreven, de zinnen zijn niet heel lang en bijna alle begrijpen die ook maar een beetje lastig zijn worden uitgelegd, daardoor leest dit boek makkelijk maar is het niks voor de ervaren lezer.

Het verhaal is ook erg kort, eigenlijk heb je het idee dat het boek net echt begint, want Telemachos gaat op reis naar Troje.

Je zou verwachten dat er onderweg iets fout gaat en dat Telemachos dan allerlei avonturen beleefd, maar nee, alles gaat in 1 keer goed en Telemachos komt uiteindelijk zonder problemen weer thuis.

Het verhaal is gebaseerd op Griekse mythe en dat spreekt mij aan, maar ik vind Imme Dros zich teveel focust op het verhaal van Telemachos, het boek heet tenslotte Odysseus een man van verhalen, dus zou het ook wel wat meer over Odysseus mogen gaan.

 

‘Odysseus een man van verhalen’ vertelt de verhalen over Odyseus op een andere manier dan de meeste boeken, maar ik vind dit zeker geen betere manier om het verhaal te vertellen.

All met all zou ik het boek aanraden voor mensen die de mythe van Odysseus op een andere manier willen lezen maar voor mensen die een wat meer traditionele Griekse mythe willen lezen zou ik dit boek niet aanraden.

Daarom vind ik dit boek, nu in 2014, geen Zilveren Griffel meer waard.

Leeslijst

Voor de mondeling heb ik deze boeken gelezen:

Isabelle, Tessa de Loo , Niveau 2

Robinson, Doeschka Meijsing, Niveau 2

Veertig. Drie verhalen, Kees van Kooten , Niveau 2

Drie, Maarten Schinkel , Niveau 3

Karel ende Elegast, onbekent , Niveau 3

Odyseus een man van verhalen, Imme Dros, Niveau 3

Van den vos Reynaerde, Willem die Madocke maecte , Niveau 3

Zomerhuis met Zwembad, Herman Koch, Niveau 3

Leesautobiografie

Ik heb op zich geen hekel aan lezen, maar het is ook niet mijn favoriete bezigheid. Voor Nederlands lees ik niet heel veel, dat komt vooral omdat de boeken die ik leuk vind Engelse boeken zijn en daarvan mag en wil ik de vertaling niet lezen voor Nederlands.Wat genre betreft vind ik fantasy en sci-fi de leukste genres, het grootste deel van de boeken die ik heb gelezen zijn dan ook fantasy boeken, daarnaast vind ik boeken waarbij niet meteen duidelijk is wat en waarom er iets gebeurt en een mysterie moet worden opgelost ook leuk.Van de Nederlandse schrijvers vind ik eigenlijk alleen Herman Koch goed, ik heb Het Diner en Zomerhuis met Zwembad gelezen en dat vond ik blijden ook interessante boeken en ik zou soort gelijke boeken waarschijnlijk ook nog wel leuk vinden om te lezen. Mijn leesniveau is 3 omdat ik niet heel veel boeken lees maar de boeken meestal nog wel een redelijk niveau hebben.