Odysseus een man van verhalen

Het boek ‘Odysseus een man van verhalen’ van Imme Dros werd beloond met een Zilveren Griffel in 1995, de vraag in deze recensie is, is het boek in 2014 nog steeds dieĀ  griffel waard?

Deze vraag zal ik beantwoorden door het over de schrijfstijl en het verhaal van dit boek te hebben.

 

‘Odysseus een man van verhalen’ gaat over Odysseus en zijn zoon Telemachos en is gebaseerd op de Griekse mythe van Odysseus.

In het boek is er geen alwetende verteller, alles word verteld vanuit een personage of dat nou een arme boer, een rijke koning of een machtige god is.

Het verhaal gaat over Odysseus die er na de val van Troje 20 jaar overdeed om naar huis te komen, en over zijn zoon Telemachos die zonder vader moest opgroeien.

Het grootste deel van het verhaal gaat over hoe Telemachos met de hulp van de godin Athene opgroeit van jonge tot man, het deel dat over Odysseus gaat is redelijk klein en dit vind ik jammer.

De meeste boeken over Odysseus gaan vooral over Odysseus zelf en zijn terug reis naar zijn thuis eiland Ithaka, en ik vind die verhalen ook veel interessanter dan het verhaal dat Imme Dros heeft geschrefen.

Ook lijkt het alsof het boek is geschreven voor mensen die niet heel veel van de Griekse mythologie af weten want heel veel personages, voorwerpen en plaatsen die de meeste mythologie liefhebbers wel kennen worden in dit boek nog een keer voorgesteld en uitgelegd.

Daarnaast vind ik dat het boek ook erg simpel is geschreven, de zinnen zijn niet heel lang en bijna alle begrijpen die ook maar een beetje lastig zijn worden uitgelegd, daardoor leest dit boek makkelijk maar is het niks voor de ervaren lezer.

Het verhaal is ook erg kort, eigenlijk heb je het idee dat het boek net echt begint, want Telemachos gaat op reis naar Troje.

Je zou verwachten dat er onderweg iets fout gaat en dat Telemachos dan allerlei avonturen beleefd, maar nee, alles gaat in 1 keer goed en Telemachos komt uiteindelijk zonder problemen weer thuis.

Het verhaal is gebaseerd op Griekse mythe en dat spreekt mij aan, maar ik vind Imme Dros zich teveel focust op het verhaal van Telemachos, het boek heet tenslotte Odysseus een man van verhalen, dus zou het ook wel wat meer over Odysseus mogen gaan.

 

‘Odysseus een man van verhalen’ vertelt de verhalen over Odyseus op een andere manier dan de meeste boeken, maar ik vind dit zeker geen betere manier om het verhaal te vertellen.

All met all zou ik het boek aanraden voor mensen die de mythe van Odysseus op een andere manier willen lezen maar voor mensen die een wat meer traditionele Griekse mythe willen lezen zou ik dit boek niet aanraden.

Daarom vind ik dit boek, nu in 2014, geen Zilveren Griffel meer waard.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>