Karel ende Elegast

Karel ende Elegast is een middeleeuws verhaal, de originele auteur is onbekend.

Het verhaal is zonder hoofdstukken op tussenkopjes geschreven waardoor het 1 lang verhaal is, dit is logisch omdat in de middeleeuwen de verhalen werden voorgelezen omdat de meeste mensen niet konden lezen.

 

Het verhaal is chronologisch en word in slechts 2 dagen verteld, de verteller is een alwetende verteller omdat deze van iedereen weet wat zij doen, hierdoor weet je als lezer precies waarom iets gebeurt of is het niet nodig om over mogelijke motieven te denken.

Of het verhaal echt gebeurt is valt te betwijfelen want de kans dat Karel de grote echt uit stelen zou gaan is klein, maar het verhaal heeft wel duidelijk een motto, namelijk dat je moet luisteren naar god en dan zal je niets overkomen.

 

Het verhaal gaat over koning Karel die in zijn slaap een boodschap van een engel krijgt, hij moet uit stelen gaan of anders verliest hij zijn leven.

Karel ontmoet Elegast in het woud en er volgt een duel, Karel wint en Elegast maakt zich bekent en verteld dat hij door omstandigheden een dief is geworden.

Karel stelt zich voor als Adelbrecht, ook een dief, en ze besluiten samen om Eggeric, de zwager van Karel, te bestelen.

Bij het kasteel van Eggeric vertelt een haan aan Elegast dat Karel dichtbij is, hierna wil Elegast niet meer inbreken maar Karel overtuigt hem om het toch te doen.

Na dat ze Eggeric hebben berooft wil Karel weer terug maar Elegast wil nog een kostbaar zadel stelen dat in de slaapkamer ven Eggeric ligt.

Elegast maakt Eggeric per ongeluk wakker maar weet onopgemerkt te blijven, Eggeric maakt hierna zijn vrouw wakker en verteld haar zijn plan om Karel te vermoorden.

Elegast hoort het plan van Eggeric en verteld dit aan Karel en wil Eggeric meteen vermoorden, Karel vind dit geen goed idee en stelt voor om de koning, hem zelf dus, te informeren, Elegast kan dit niet omdat hij verbannen is en Karel stelt voor om het voor hem te doen.

De volgende dag onthaalt Karel de veranders op het hof en beschuldigt hun wan samenzweren tegen hem, Eggeric word ter dood veroordeeld en Elegast word in ere hersteld.

 

Omdat het een middeleeuws boek is is het wat lastig om te lezen ook is het verhaal vrij simpel omdat iedereen het moest kunnen begrijpen, toch is het geen slecht verhaal en als je een middelseeuws boek moet lezen is dit niet het slechtste boek.

Als je het geduld hebt om een boek in oud Nederlands te lezen dan vind je dit misschien nog wel een leuk boek maar persoonlijk vind ik het vervelend om oud Nederlands te lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>