Zomerhuis met Zwembad

Het boek Zomerhuis met Zwembad is geschreven door Herman Koch, het verhaal gaat over de huisarts Marc Schlosser en zijn door een medische fout overleden patiënt Ralph Meier.

Het verhaal word verteld vanuit het perspectief van Marc, daardoor lijkt het alsof hij altijd het goede doet maar eigenlijk is hij een onbetrouwbare verteller, zo blijkt zijn medische fout bijvoorbeeld geen fout te zijn maar een wel overwogen wraak actie op Ralph.

 

In het verhaal wordt geen jaartal of datum genoemd maar aan het feit dat de dochter van Marc een ipod heeft kan je zien dat het een actueel verhaal is.

Marc vertelt in het begin dat Ralph overleden is door een fout van hem en verteld daarna welke geschiedenis hij en Ralph hadden.

 

Het grootste en belangrijkste deel van het verhaal speelt zich tijdens de vakantie in Frankrijk af, de rest van het verhaal vind plaats in Nederland.

Naast dat er geen datum voor het verhaal word gegeven worden en ook geen duidelijke plaatsen genoemd dus waar het verhaal zich precies afspeelt is onbekend.

 

Het verhaal begint met Marc die verteld dat hij huisarts is, hij verteld ook dat hij iedere patiënt 20 minuten de tijd geeft en dat zijn patiënten daarom denken dat hij hen meer aandacht geeft, dit is niet het geval.

Marc heeft een klantenkring van bekende acteurs, komieken en artiesten waaronder Ralph Meier.

Na dat Ralph is overleden door de fout van Marc wordt Marc door Ralph’s vrouw voor het medisch tucht college gedaagd, maar Marc maakt zich hier niet zo druk over want “ons kent ons”.

Ralph betuigt voor zijn dood nog spijt aan Marc maar op dat moment weet de leze nog niet waarover.

 

Tijdens zijn vakantie in Frankrijk verblijft Marc op een zeer minimalistische camping, Marc’s dochter komt bij toeval Ralph’s zoon tegen en Ralph stelt voor dat Marc en zijn familie bij hem in het zomerhuis intrekken, er is immers plaats genoeg.

Marc accepteert dit voorstel en ontmoet bij het zomerhuis Stanly Forbes, een Amerikaanse vriend van Ralph die de vakantie ook in het zomerhuis door brengt.

 

Op een avond besluiten Marc, Ralph en Stanley om op het strand vuurwerk af te steken, iedereen heeft veel gedronken en het afsteken van het vuurwerk gaat er onverantwoord aan toe.

Na bijna een vechtpartij te hebben veroorzaakt merkt Marc dat zijn dochter weg is, Ralph vertelt hem dat ze met zijn zoon naar een andere strandtent zijn gegaan.

Marc gaat zijn dochter zoeken en vind eerst de zoon van Ralph die verteld dat hij Mark’s dochter is kwijt geraakt, dan vind Marc zijn dochter en hij kan als dokter meteen zijn dat zij is verkracht.

 

Na de verkrachting besluiten Marc en zijn gezin om meteen naar huis te gaan, Marc doet geen aangifte om zijn dochter de ondervraging te besparen maar hij verdenkt Ralph wel als dader.

Eenmaal thuis is Marc een ander mens en interesseert hij zich niet meer voor zijn klanten, hij belt de vrouw van Ralph om te vragen naar zijn gedrag op de avond van de verkrachting, Marc krijgt in dit gesprek nog meer redenen om te denken dat Ralph de dader is.

 

Als Ralph op het spreek uur van Marc komt ziet Marc zijn kans om wraak te nemen, hij ziet namelijk meteen dat Ralph kanker heeft, in plaats van dit te zeggen zorgt hij ervoor dat de tumor vrijwel zeker uit zal zaaien.

Als Marc later voor het medisch tucht college moet komen krijgt hij van zijn oud leraar het advies om naar Amerika te gaan, Marc volgt dit advies op en het verhaal eindigt aan de west kust van Amerika.

 

Ik vind Zomerhuis met zwembad een goed boek, het is goed geschreven en Marc is een interessant personage die in het begin nog wel een goed persoon lijkt maar naarmate het verhaal veder gaat zie je dat hij het niet zo nou neemt met alle regels en liever doet wat hij zelf als goed beschouwd.

Ik zou dit boek aan iedereen aanraden die van lezen houdt want het is een erg goed en interessant boek.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>