Beatrijs

Korte samenvatting

Het verhaal gaat over een non genaamd Beatrijs, die in zonde moet leven, omdat zij heel erg veel liefde heeft voor een vroegere jeugdliefde. Eerst twijfelde ze nog of ze het klooster wel of niet zou verlaten maar later gaat ze er toch vandoor met haar vriend. Nadat zij de sleutels van de sacristie voor het Mariabeeld had gehangen, reden ze samen te paard naar een andere stad.
Zeven jaar lang leven zij daar gelukkig samen en ze krijgen twee kinderen. De man had Beatrijs beloofd dat hij haar nooit in de steek zou laten, wat er ook zou gebeuren. Na zeven jaar laat hij haar toch in de steek, vanwege het tekort aan geld.
In de zeven jaar daarna verdient Beatrijs haar geld als prostituee zodat ze haar kinderen (net aan) voldoende kon voeden. Na die zeven jaren wordt haar spijt steeds groter en uiteindelijk probeert zij weer terug te komen bij het klooster.
Na lang bedelen en veel omzwervingen komt ze aan bij een huisje vlakbij het klooster. Daar komt zij erachter dat de nonnen in haar klooster haar helemaal niet hadden gemist, die veertien jaren. Volgens de weduwe die in het huisje woont, was de kosteres (Beatrijs) altijd aanwezig en niemand heeft haar ook maar een keer gemist.
Als Beatrijs op een gegeven moment op bed ligt, krijgt ze een visioen. Haar wordt verteld dat ze gerust kan binnenlopen in het klooster en dat de deuren wijd open staan en dat Maria die veertien jaar als kosteres heeft gewerkt. Beatrijs gelooft dit eerst niet en bid tot God dat ze het visioen pas opvolgt als het ook nog een tweede en derde keer wordt gedaan. Dit gebeurt ook en nadat zij haar kinderen voorgoed had achtergelaten bij de weduwe, gaat ze het klooster binnen. Daar ziet zij haar kloosterkleding liggen en ze trekt het aan. Het bleek dat de sleutels van de sacristie nog precies op dezelfde plek hingen als waar Beatrijs ze had opgehangen.
Uiteindelijk leefde zij weer als kosteres verder zonder dat ook maar iemand doorhad, dat er een wonder was gebeurt, waaronder ook de plaats inname door Maria als kosteres hoort.

Recensie

Ik vind het een mooi boek, ondanks dat ik ongelovig ben. Ik vind het mooi hoewel beatrijs toch heeft toegegeven aan de verleidingen van de duivel, in de vorm van haar geliefde, kan ze toch terug komen in het klooster. Het boek heeft dus een mooi einde. Aan de ene kant zou je kunnen denken dat je toch het klooster kan verlaten omdat je toch ooit wel weer terug kan komen, dat je zoveel in je leven fout kan doen en dat Maria en toch altijd voor je is. Maar dit is niet waar, dit bewijst Beatrijs door elke dag trouw tot Maria te bidden, ze blijft haar vereren, en dit heeft dus ook echt geholpen.

Tevens vind ik het boek wel lichtelijk saai, omdat het zo voorspelbaar is, alles gebeurt precies hoe je het verwacht. Eigenlijk weet je als je de achterkant van het boek leest al hoe het hele verhaal loopt. Dit vind ik erg jammer, het boek zou interesanter zijn als het tot aan het einde spannen zou zijn.

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.