Die Zomer

Dit is een recensie die ik vorig jaar heb gemaakt.

Samenvatting
I Voorspel
Dana Davidson is een meisje van 17 jaar oud. Op een avond tijdens een feestje ligt ze met haar vriendje Arthur op bed te tongzoenen, wat Arthur al een keer eerder op een schoolfeest had gedaan. Later op de avond hoort ze dat Arthur haar wil overdoen aan een vriend van hem, omdat er met haar toch niets meer te beginnen valt. Ze is er helemaal van streek van en raapt haar kleren bij elkaar en gaat naar huis.

II Haar summer of love
Hierbij word een beeld gegeven op wat er in het park achter Dana’s huis zich afspeelt. Joints roken, zoenen, seks en after party’s. Alles wat in de jaren ’70 bij de hippies een belangrijk aspect waren

III Zaadvragende ogen
Dana en haar vriendin Tessa willen samen op vakantie naar Parijs. Dana krijgt van haar vader toestemming om te gaan en pakt haar spullen bij elkaar. Door middel van liften komen ze in Parijs terecht. In Parijs ontmoeten Dana en Tessa twee Tunesische jongens met wie ze ‘s avonds gaan eten. Na een tijdje ontsnapt Tessa met een van de twee jongens (Karim, de oudste van de twee) naar de wc in het restaurant om hem te pijpen. Dana blijft met de andere aan de tafel achter. Als het etentje voorbij is spreekt Tessa voor de dag erna af met Karim. Ze wil namelijk dan ook echt seks met hem hebben. Als ze de dag erna uit eten is geweest met hem gaan Tessa en Karim naar het appartement van Dana en Tessa en hebben daar hevige seks. Dana had haar rugzak al voor de deur gezet om die twee niet te storen. Dana besluit die avond om terug te gaan naar Amsterdam. Ze is het seksistische gedrag van haar vriendin een beetje zat.

IV Huis aan het park
Wanneer Dana weer terug is uit Parijs is haar moeder nog steeds op vakantie in Israel met haar tweeling broertjes. Dana heeft geld nodig om haar reisje naar Parijs te bekostigen en gaat daarom oppassen bij twee verwende Amerikaanse jongetjes die in een hotel verblijven. Ze halen van allerlei kattenkwaad met haar uit en wanneer ze dat aan de ouders van de jongetjes vertelt krijgt Dana een “schadevergoeding” van honderd dollar. Wanneer ze naar beneden gaat om weer naar huis te gaan, ziet ze haar vader met een andere vrouw in de hal van het hotel staan. Waarschijnlijk had haar vader overspel gepleegd met deze vrouw. Maar haar vader geneert het zich niet en stelt deze vrouw (Nicolette) zelfs aan Dana voor. De volgende dag verveelt Dana zich, Tessa zit nog steeds in Parijs, en ze belt haar biologieleraar Ted op. Ze hebben orale seks met elkaar, maar Dana wil geen echte seks. Ted zegt tegen haar dat het er toch ooit wel een keer van komt.

V Dokters trip
Dana heeft een feestje bij een vriendin van haar, genaamd Mercedes. Er is veel drugs en alcohol. Het is daar een één en ander mis gegaan met de combinatie alcohol en drugs. Een meisje ligt op de keukenvloer met schuim op haar mond te “shaken”. Ze hebben valium nodig, maar Mercedes heeft het niet meer in huis. Ze vraagt aan Dana of zij aan haar vader valium kan vragen. Mercedes biedt Dana een scooter aan en Dana scheurt naar huis. Eenmaal thuis aangekomen betrapt ze haar vader en Nicolette in bed. Weer schamen de twee zich niet en Dana krijgt haar valium mee. Twee dagen later komt Dana haar broer Daaf tegen, wanneer ze met haar vader en Nicolette tentoonstellingen aan het bekijken is. Daaf vind het helemaal niet raar dat zijn vader uitgekeken is op zijn moeder en dat hij aanpapt met Nicolette. Die avond gaan Dana en Daaf naar een concert met fietsbellen en daarna nog naar een feest. Dana kent daar niemand en gaat eerder naar huis.

VI Tessa, a ticket to ride
Dana krijgt te horen dat Tessa weer terug is gekomen uit Parijs en ze lijkt een beetje terneergeslagen, dus Dana besluit even langs haar huis te gaan. Tessa vertelt dat ze seks heeft gehad met Karim en dat ze de dag erna een andere fransman had ontmoet. Een of andere musketier, met wie ze mee is gegaan naar zijn huis. Daar werd strippoker gespeeld met alcohol en drugs. Het strippoker liep bij twee andere meiden uit op seks en toen de musketier Tessa meenam naar de slaapkamer, wist ze wat haar te doen stond. Maar er was LSD in een suikerklontje gedaan wat Tessa had opgegeten en ze was volledig onder invloed. De musketier had haar verkracht en daarna gedumpt.
Een dag na Tessa’s openbaring belt Dana Ted op voor seks. Ted haalt Dana op met zijn motor en ze reden naar de duinen toe om daar seks te hebben, maar op het laatste moment haakt Dana toch af. Hij maakt zichzelf klaar naast Dana en zegt tegen haar dat het de volgende keer wel raak zou zijn. Hij raad haar aan om aan de pil te gaan. Dana gaat de dag erna naar een dokter die Tessa haar adviseerde en ze kreeg de pil voorgeschreven. Ze vroeg zich af of hij er wel in kon gaan en vroeg de dokter haar te onderzoeken. Ineens stoot hij een kunstpenis in haar en zegt haar dat er niets mis is met haar. In feite is ze dus kunstmatig ontmaagd.
De dag erna ligt ze met haar vriendje Martin op het gras, in het park achter haar huis. Ze liggen naast elkaar, maar Martin durft haar niet aan te raken en Dana hem ook niet. Dana verlangt naar een vrijpartij, maar omdat Martin haar niet aan durft te raken blijft dat achterwege.

VII Wilhelmina Gasthuis
Wanneer Dana weer thuis is, is haar vader met Nicolette ergens heen en haar moeder is nog steeds in Israel. Ze word door de politie opgebeld dat haar broer in het ziekenhuis (Wilhelmina Gasthuis) ligt met een coma. Ze licht haar vader in en gaan direct naar het ziekenhuis. Haar moeder word een paar dagen later ingelicht om geen onrust te veroorzaken. Op een gegeven moment zit Tessa aan Daaf’s bed. Dana vind dit raar, maar is blij met de steun van haar vriendin. Dana weet wel dat Tessa Daaf vroeger wel leuk vond, maar ze zocht er verder niets achter. Tessa biecht een leugen op aan Dana, namelijk dat ze niet verkracht is door de musketier, maar dat ze bestolen en verkracht is door Karim. Ze loog om problemen met haar ouders te voorkomen. Dana voelt zich verraden door haar vriendin.

VIII Die zomer
Als Daaf uit de coma komt is hij zijn geheugen kwijt. Hij herinnert zich dingen als namen etc. niet meer, alleen nog die van Dana, maar hij kon zich wel nog een belangrijke plaats in zijn kamer herinneren. Namelijk een hoekje aan de achterkant van de kast, waar hij geheime briefjes bewaarde. Een van die briefjes gaf hij aan Dana om zijn zusje te laten zien dat hij zich nog wel iets herinnerde. Op het briefje stond: “… Ik kus je op je prachtige lippen, liefste lief. Forever T. Dana’s broer herinnerd de naam van het meisje niet van wie de voorletter T. is, maar Dana weet maar al te goed dat het haar vriendin Tessa is. Meteen is het Dana duidelijk wat Tessa in het ziekenhuis aan Daaf’s bed deed.
Diezelfde avond wanneer haar broer ligt te slapen op de bank gaat ze naast hem liggen, wanneer ze haar kleren uit heeft gedaan. Hij word wakker en pakt haar vast. Allerlei herinneringen komen bij Dana boven, Parijs en de vrijpartij in de duinen met Ted. Ze wordt eigenlijk erg geil en stelt zich van alles voor. En dan gebeurt het: hoewel niet direct verteld, is het de eerste keer dat ze echt seks heeft met een man. Het is alleen haar eigen broer. Dit zegt hij wanneer hij na de vrijpartij met zijn zus op de bank zit met een sigaret, wat ze normalerwijs altijd doen.

Titelverklaring
“Die zomer…” is de zomer van 1970 wanneer Dana Davidson de echte wereld/seksualiteit leert ontdekken, Waar het verhaal over gaat.

personages
* Dana is een onzeker meisje van 17 jaar oud die seksuele verwarring heeft. Ze loopt mee met haar vriendin, omdat ze erbij wil horen binnen de drugs en alcohol. Maar als ze eenmaal een mening heeft staat ze daar ook achter.

* Tessa is een vrij meisje rond de 17 jaar oud. Ze speelt met haar seksuele gevoelens en laat zichzelf helemaal gaan. Ze kent geen rem en geen gevaren, totdat ze geconfronteerd word met een gevaar (verkrachting).

* Vader van Dana is het huwelijk met zijn vrouw een beetje zat en pleegt overspel. Hij is zeker van zichzelf en schaamt zich zeker niet tegenover zijn kinderen.

* Moeder van Dana is haar huwelijk met haar man een beetje zat en ligt te rotzooien in Israel. Houd veel van haar kinderen, maar heeft wel een beetje moeite om Dana het goede advies te geven.

* Nicolette heeft een verhouding met de vader van Dana. Ze weet niet goed hoe ze met het idee moet omgaan dat Dana’s zo open is tegen zijn kinderen over hun verhouding. Ze is onzeker, maar Dana’s vader geeft haar deels zelfvertrouwen.

* Karim doet zich aardig en charmant voor bij de meiden. Zodra ze voor hem zijn gevallen en ze met hem willen afspreken, smeed hij een plannetje. In het geval van Tessa d.m.v. LSD verkrachting en beroving. Hij heeft dus een heel achterbaks karakter.

* Daaf is een lieve en aardige jongen. Hij houd van feesten, maar ook om samen met zijn zusje of vader wat te gaan doen. Hij vind de verhouding tussen zijn vader en Nicolette niet vreemd. Hij vind het zelfs begrijpelijk dat zijn vader en moeder op elkaar zijn uitgekeken.

* Biologieleraar Ted is seksueel aangetrokken tot zijn leerlingen. Hij is heel gevoelig voor de charmes van de jonge meiden. Hij is getrouwd en heeft kinderen, maar hij is qua karakter een zwak persoon.

* Vriendje Arthur is alleen maar bezig met meisjes verleiden en seks. Zodra hij een meisje niet het bed in krijgt, dankt hij ze af en geeft ze weg aan een vriend. Hij misbruikt dus het vertrouwen van de meisjes voor zijn eigen verlangens.

* Vriendje Martin is anders dan de meeste jongens van zijn leeftijd. Hij is bijna niet bezig met seks en verleiden. Hij vind Dana leuk, maar durft het niet toe te geven, laat staan aanraken. Dana heeft in het begin niet door dat hij wat voor haar voelt, omdat hij verlegen reageert tegenover haar en haar vrienden, maar in een later stadium begint ze het toch langzamerhand door te krijgen.

stijl van schrijven
De roman kent acht hoofdstukken. Elk hoofdstuk is met Romeinse cijfers aangeduid en heeft een titel. Het laatste hoofdstuk heet net als het boek zelf: Die zomer.
De volgorde van de hoofdstukken is chronologisch. In een enkel hoofdstuk bijv. Dokters trip wordt een beeld van het verleden opgeroepen door middel van een flashback. In deze flashbacks speelt Dana’s vader Benno vaak een rol.

het verhaal is geschreven met een personaal (hij/zij-) perspectief. De hoofdpersoon is Dana en het hele boek wordt verteld over haar belevingen, ze is de personale verteller

Waar en wanneer
Het verhaal speelt zich in de zomer van 1970 af. In het boek vind je muziekstijlen uit die tijd, er wordt gesproken over het roken van stickies, de protestbeweging tegen Vietnam, het kraken van panden en hippies. Ook merk je aan de manier van hoe mensen met elkaar omgaan dat het niet van de tegenwoordige tijd is.

Dana Davidson woont dichtbij het Vondelpark in Amsterdam. In het boek wordt verteld dat ze via de achtertuin zo in het Vondelpark is, waar ze ook soms te vinden is. Samen met Tessa, haar vriendin, gaat ze die zomer ook naar Parijs. Ze verblieft hier kort omdat Tessa alleen maar bezig is met een jongen van Tunesische afkomst en hier ook seks mee heeft. Dana gaat dan, na maar een korte tijd in Parijs te zijn geweest, weer terug naar Amsterdam.

Thematiek
Het thema van het boek is het volwassen worden van de hoofdpersoon op het gebied van denken, relaties en seks.
De belangrijke onderwerpen van het boek zijn:
Seksualiteit en relaties;
Vader-dochterrelatie;
Alcohol en drugs;
Vriendschap;
Verraad.

Mening

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

De Passievrucht

Samenvatting
Armin Minderhout woont samen met Ellen en zijn zoon Bo. Armin en Ellen kunnen geen kinderen krijgen en na een onderzoek komt Armin erachter dat hij het syndroom van Klinefelter heeft en onvruchtbaar is. Bo kan dus nooit zijn zoon zijn. De wereld van Armin stort helemaal in. Armin vertelt niets aan Bo en gaat op zoek naar Bo’s biologische vader. Zijn vrouw Monika, de moeder van Bo, is tien jaar eerder overleden wat Armins zoektocht niet makkelijker maakt.

Armin maakt een lijstje van alle mogelijke kandidaten voor Bo’s vaderschap. De eerste op dit lijstje is Monika’s ex, Robbert Hubeek. Robbert vertelt Armin uitgebreid over de seksuele praktijken die er tussen Monika en hem hebben plaatsgevonden, maar Robbert blijkt aan het einde van het gesprek niet eens van Monika’s dood af te weten en dus valt hij af als eventuele vader. Armin moet denken aan de nacht waarvan hij altijd had gedacht dat het toen was dat Bo verwekt was.

De volgende op het lijstje is de huisarts van Monika, want, denkt Armin, arts-patiënt relaties komen wel vaker voor. Armin vraagt het de huisarts vervolgens zonder er ook maar enigszins omheen te draaien, maar de huisarts verzekert Armin dat er nooit ongepaste intimiteiten tussen Monika en hem hebben plaatsgevonden. Ook kan hij in Monika’s dossier niets vinden over zaken die ze tijdens haar zwangerschap in vertrouwen verteld zou kunnen hebben. De laatste kandidaat is Niko Neerinckx, een vroegere collega van Monika van reisbureau ‘De Kleine Wereld’. Volgens Ellen had Monika nooit ook maar iets voor Niko gevoeld en verspilt Armin zijn tijd in deze hele kwestie, maar desondanks gaat Armin Niko toch opzoeken. Omdat Niko op reis is, ontmoet hij eerst Niko’s vrouw Anke. Armin stelt zich voor als ene Erik Aldenbos en met behulp van een handige smoes, komt hij binnen en al gauw wint hij Ankes vertrouwen. Al vragende komt Armin erachter dat Niko zijn oudste zoon ook Bo heeft genoemd en hij ziet een foto van Monika in hun fotoalbum. En wat dit betreft, sluit Niko helemaal aan op het profiel dat Armin voor ogen heeft voor de dader. Hij is immers altijd al een rokkenjager geweest. Armin weet niet wat hij ermee aan moet, maar zijn beste vriend Dees en Ellen dringen erop aan om niets aan Niko te vragen. Armin volgt hun advies op.

De relatie tussen Armin en Ellen verslechtert een beetje. Armin besluit om er een weekend tussenuit te gaan met Bo, naar Ameland. Op een gegeven moment wandelen Armin en Bo over het strand en ontmoeten ze een groepje jongeren van Bo’s leeftijd. Een van de meisjes blijkt Bo wel leuk te vinden en na ‘s avonds samen op stap te zijn geweest, vindt Armin het meisje bij Bo in bed. Armin, die stomdronken is, valt op Bo’s bed in slaap en blijkbaar heeft hij toen overgegeven op het kussen van het meisje. Bo is razend als hij zijn vader zo aantreft en slaat hem. Armin wordt hier heel kwaad door en door de drank en de woede vergeet hij even alles en gooit hij het eindelijk eruit dat Bo niet zijn zoon is.

Zodra ze weer thuiskomen, komt Armins vader te overlijden. Armin en Dees ontruimen het huis van Armins overleden ouders en Armin komt een doos tegen met liefdesbrieven van zijn ouders. In deze doos ontdekt hij ook een briefje met daarop de tekst ‘Ik ben zwanger. M.’ Armin weet meteen wat dit betekent: zijn vader is de dader! Verward thuisgekomen, geeft Ellen hem een brief van Monika aan Bo. Die brief had Monika haar ooit gegeven met daarin alle informatie over de biologische vader van haar zoon.

Armin wil meteen een stuk gaan lopen en Ellen moet het hele verhaal vertellen van de jarenlange spanning tussen Armins vader en Monika en hun ‘slippertje’ waaruit Bo ontstaan is. Ellen heeft het al die tijd geweten, maar wilde hem het liefst al die pijn besparen. Armin vindt zichzelf helemaal niets meer, geen vader, geen zoon, geen geliefde, geen vriend, helemaal niets. Bo is opeens zijn halfbroer, terwijl Armin dertien jaar voor Bo heeft gezorgd als een vader. Tenslotte komt Bo met het idee om de as van zijn vader over het graf van Monika uit te strooien, om de moeilijke tijd af te sluiten en weer verder te gaan met hun leven.
(Samenvatting is van http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Passievrucht_(boek))

Titelverklaring
De titel wordt nergens in het boek letterlijk vermeld. Het is aannemelijk dat de passievrucht slaat op een kind, in dit geval Bo. Een kind is een vrucht die geboren wordt uit passie. Dertien jaar lang denkt Armin dat Bo zijn zoon is die hij samen met Monika passioneel op de achterbank van zijn auto heeft verwekt. Al blijkt dat Monika deze passie ook deelde met andere mannen, met de vader van Armin nota bene.

Personages
* Armin: Armin is 36 jaar en is van beroep corrector bij een wetenschappelijke uitgeverij. Hij denkt over veel dingen na en dan met name over biochemie. In het verhaal kwam hij erg wantrouwend over omdat hij iedereen verdenkt de biologische vader van Bo te zijn. Ook vertrouwt hij op een gegeven moment zelfs zijn beste vriendin niet meer. Ook gaat hij haar op een gegeven moment bedreigen en liegt hij ook meerdere malen.

*Bo Paradies: de 13-jarige “zoon” van Armin en Monika. In het boek zie je Bo opgroeien van een baby tot een beginnende puber. Samen met zijn vader heeft hij een passie voor natuur en vissen, en is hij gek op meeuwen. Hij heeft een hele sterke band met zijn vader, en slaapt sinds de dood van zijn moeder met zijn ogen open.
Als hij 14 is komt hij er achter dat Armin niet zijn biologische vader is. Dit vindt hij heel moeilijk. Zijn echte vader, de vader van Armin, is net overleden en hij besluit om dit as uit te strooien over het gras van zijn moeder.

*Monika Paradies: was tot haar dood de vriendin van Armin en de moeder van Bo. Ze is gestorven aan een hersenvliesontsteking. Ze was erg spontaan en hield veel van haar vriend. Ze had veel uitspraken die recht uit het hart kwamen. Je zien Monika alleen uit het oogpunt van Armin. Hij beschrijft haar als iemand met veel passie en lef.

*Ellen: De huidige vriendin van Armin en vroeger de beste vriendin van Monika. Zij en Monika bespraken vroeger alles waardoor het verhaal nog moeilijker wordt omdat Armin denkt dat Ellen meer weet van Monika en haar affaires. Ook is Ellen degene die Armin helpt na de dood van Monika. Ze voedt later samen met Armin Bo op.

*Dees: De beste vriend van Armin aan wie hij alles verteld. Ook geeft Dees vaak advies aan Armin, ook al worden deze nooit opgevolgd.

*Cor: De vader van Armin. Hij zegt vaak dat Armin meer achter de vrouwen aan moet gaan, hij komt hierdoor ook over als een hartenjager. In de ogen van Armin is zijn vader een alleskunner, wat niet helemaal waar is. Hij blijkt uiteindelijk ook de vader van Bo te zijn.

Stijl van schrijven
Het boek bestaat uit vijfenveertig hoofdstukken, waarvan de titel voluit geschreven (en dus geen getal). Het verhaal is chronologisch verteld, maar niet continu, want er worden telkens stukken opgeslagen. Ook zijn er heel veel flashbacks naar de tijd dat Monika nog leefde, en naar de tijd net na haar dood. Ook speelt elk hoofdstuk af in een andere tijd maar staan deze hoofdstukken wel in chronologische volgorde.

Door die flashbacks kom je meer te weten over het verleden van Armin, Monika, Ellen en Bo.

Karel Glastra van Loon schrijft voornamelijk in korte zinnen en gebruikt over het algemeen geen moeilijke woorden. Er worden alleen moeilijke woorden gebruikt in het correctiewerk van Armin.
maar het maakt niet heel erg uit als je niet de precieze betekenis van deze woorden kent, ze zijn niet van belang voor de verhaallijn. Er is een goede balans tussen dialogen en beschrijvingen. Ook de dialogen bestaan vaak uit korte zinnetjes en hebben vaak een humoristische ondertoon door de scherpe tong van Armin.

Het verhaal wordt vanuit de ik-persoon, Armin, verteld.

Waar en wanneer
De tijd waarin het verhaal zich afspeelt wordt niet exact genoemd. Het boek is in 1999 uitgegeven en het verhaal speelt zich rond de jaren 90 af. Dit merk je onder andere aan het taalgebruik die de personages in het boek gebruiken. Bijvoorbeeld naar elkaar, maar ook hoe de artsen uitleggen dat Armin onvruchtbaar is.

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, waar Armin woont. Maar hier merk je vrij weinig van, behalve dat Armin tijdens de periode waarin hij veel drinkt zwerft door het centrum van Amsterdam en hier veel kroegen bezoekt. Maar dit had ook het centrum van een andere grote stad kunnen zijn. De stad speelt dus niet een hele grote rol in het verhaal. Naast Amsterdam is Ameland een belangrijke locatie in het verhaal die meerdere malen in het verhaal terugkomt. Hier zijn Armin, Monika en Bo namelijk samen geweest en hier keren Armin en Bo jaren later terug om samen te ontspannen. Dit is ook de locatie waar Bo te horen krijgt dan Armin niet zijn vader is.

Thematiek
Belangrijke thema’s van het boek zijn, onzekerheid, wantrouw en bedrog.

onzekerheid vind je terug in de onzekerheid van hoe Armin verder moet leven zonder Monika, wie de biologische vader van Bo is etc.

Wantrouw geldt voor Armin. Als hij er achter komt dat zijn vrouw, de belangrijkste persoon in zijn leven die hij het meest vertrouwde van iedereen, hem bedrogen heeft vertrouwt hij niemand meer. Dit merk je vooral in hoe hij tegen Ellen doet na de ontdekking en hoe hun relatie verandert.

Bedrog vind je op meerdere manieren terug in het verhaal. Zo bedriegt Armin Monika door tijdens haar zwangerschap met Ellen naar bed te gaan, zonder dat Monika dit wist. Ook is bijna alles wat hij tegen Anke heeft verteld niet waar en bedriegt hij Ellen met onder andere Anke Neerinkckx. Ook liegt hij over dat hij niet meer zal gaan vissen en doet dit uiteindelijk toch.
Ook Ellen bedriegt Monika doordat ze met Armin naar bed is geweest. Ellen liegt ook tegen Armin over het weten van de echte vader van Bo. Ze zegt dat ze er niks van af weet, wat ze eigenlijk wel weet.
Monika en Cor hebben samen ook Armin bedrogen, door hem altijd te laten denken dat hij de echte vader van Bo was, terwijl Cor zijn vader was.

Mening
Ik had hele hoge verwachtingen van het boek omdat ik er veel over heb gehoord van verschillende mensen. Ook sprak de samenvatting mij heel erg aan waardoor ik het uit eindelijk ben gaan lezen.

Ik vond het boek veel om één ding draaien, namelijk het vinden van de echte vader van Bo. Omdat het grootste gedeelte van het boek hier om draaide vond ik dat er niet heel veel actie in zat en werd het naar mijn mening saai om te lezen. Het boek was simpel geschreven en daardoor voor mij, iemand met dyslexie, makkelijk te lezen.

Al met al vond ik het boek uniek met een goeie verhaallijn. Ik heb nog nooit een boek gelezen met deze verhaallijn wat het heel interessant maakt.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Het achterhuis

Samenvatting
Anne Frank, een Duits joods meisje, is met haar ouders en zus naar Amsterdam gevlucht. In 1942, op haar dertiende verjaardag, krijgt ze een dagboek cadeau. Op deze dag schrijft ze voor het eerst in het boek. Ze beschrijft haar belevenissen in de vorm van brieven die ze aan een denkbeeldige vriendin, Kitty, schrijft. In de eerste weken na haar verjaardag gaat ze nog naar het joods Lyceum in Amsterdam, maar al snel moet ze, samen met haar familie, onderduiken. Ze betrekken het achterhuis van het kantoorpand, waarin haar vader, Otto Frank, heeft gewerkt. Door middel van een boekenkast worden ze van de buitenwereld afgesloten. Na een week komt de familie Daans (hun werkelijke naam is Van Pels) bij hen inwonen. Vier maanden later volgt Pfeffer, een tandarts, die in werkelijkheid Albert Dussel heet. Anne moet haar kamer met hem delen, maar ze vindt hem helemaal niet aardig.
Een aantal mensen van het kantoor voorzien de onderduikers van eten en boeken. De echte namen van deze helpers zijn Anne niet bekend: meneer Kleiman is voor haar meneer Koophuis, meneer Kugler wordt Kraler genoemd. Dan zijn er nog de dames Miep Gies, die Miep van Santen wordt genoemd, en Bep Voskuijl, voor de onderduikers Elli Vossen.

Anne vertelt hoe moeilijk het is om de hele dag nuttig bezig te zijn zonder herrie te maken, want overdag werken mensen in het kantoorpand en magazijn, en die mogen hen niet horen. De wc mag niet doorgetrokken worden, er mogen geen kranen lopen, enz. Ze leert veel, is altijd bezig met lezen van boeken en maken van huiswerk. Pim (vader Frank) helpt haar met de dingen die ze niet begrijpt, maar het meeste doet ze zelf. Later gaat ze ook wat werk voor kantoor doen: brieven tikken en administratieve bezigheden.

Via de radio, die ze ‘s avonds beluisteren, horen ze berichten over het verloop van de oorlog.
Naar het dagelijks leven schrijft Anne veel over wat ze voelt en denkt. Ze schrijft onder anderen dat ze vaak bang is als ze ‘s nachts op straat hoort schieten en wanneer er bombardementen zijn. Ze schrijft ook over de familie van Daan. Pa en ma van Daan maken veel ruzie, bijna altijd. Anne ergert zich er vaak aan en ze schrijft dan ook dat het heel moeilijk is om niet te laten merken dat ze mevrouw van Daan niet aardig vindt, maar ze mag het niet laten merken, want dat zou de sfeer niet bevorderen. “Het is zo moeilijk om de hele dag met mensen om je heen te leven die je niet begrijpen en die voortdurend ruzie maken over de stomste dingen”, schrijft ze onder anderen. De spanning is dus vaak te snijden met zoveel mensen in zo’n kleine ruimte en Anne heeft vaak ruzie met haar moeder en mevrouw Daans. De enigen met wie Anne kan praten zijn haar vader en Peter Daans. Anne en Peter worden zelfs verliefd, maar ze krijgen niet echt de kans om er echt wat van te maken.
Anne denkt veel na over het leven en over zichzelf. Ze vindt dat moeder haar niet begrijpt en dat Margot net als haar moeder is: te rustig, te braaf. Vader wil moeder verdedigen en wil niet naar haar luisteren. Anne voelt zich vaak alleen. Doordat ze zoveel over zichzelf nadenkt, krijgt ze een behoorlijke dosis zelfkennis. Ze kan zichzelf goed beschrijven en dat ook nog behoorlijk objectief. Ze kan als het ware buiten zichzelf gaan staan en naar zichzelf kijken als of het een ander is waar ze naar kijkt.

Op 4 augustus 1944 vallen de Duitsers het pand binnen. Het achterhuis wordt ontdekt en alle bewoners worden gearresteerd. Zij worden via Westerbork naar Auschwitz vervoerd en wanneer de Russen dat kamp naderen, worden Anne en Margot naar Bergen-Belsen overgebracht. Twee maanden voor de bevrijding van dat kamp, sterven ze beiden aan tyfus. Van alle onderduikers overleeft alleen Otto Frank de concentratiekampen. Kleiman en Kugler, die ook opgepakt zijn en in Nederlandse kampen zijn ondergebracht, keren ook na de oorlog terug naar Amsterdam.

Personages
* Anne Frank. Anne Frank is in het begin van het verhaal 13 jaar oud, geboren in Duitsland en later gevlucht naar Nederland. Ze heeft een oudere zus, Margot, waar ze niet zo goed mee op kan schieten. Omdat zij en haar familie joods zijn moeten ze onderduiken, dat doen ze in het achterhuis. Door de andere medeonderduikers wordt ze als een vervelend kind beschouwd en kan dan ook niet goed met de andere overweg, alleen met haar vader heeft ze een sterke band. Anne is zeer ambitieus en heeft dan ook grote plannen voor de toekomst, zo wil ze na het onderduiken gaan werken als journaliste of schrijfster. Helaas houdt voor Anne net na 1 augustus het leven op, ze sterft aan de tyfus het concentratiekamp Bergen-Belsen.

* Otto Frank. Otto Frank is de vader van Anne, hij is zorgzaam en erg ondernemend. Na zijn vlucht uit Duitsland start hij in Amsterdam bedrijf op maar die moet hij helaas opgeven omdat hij als jood niet veilig is in Amsterdam. Tijdens het onderduiken helpt hij Anne en haar zus Margot veel met studeren zodat ze na de oorlog gewoon weer naar school kunnen zonder te ver achter te lopen. Anne noemt hem vaker Pim genoemd.

* Peter Daans. Peter Daans is de zoon van meneer en mevrouw Daans, die eigenlijk de naam Van Pels dragen. Peter is iets ouder dan Anne maar als ze behoefte hebben om met iemand te praten groeien ze langzaam naar elkaar toe. Anne en Peter hebben veel steun aan elkaar en ze helpen elkaar ook met studeren.
* Pfeffer. Pfeffer, de bijnaam van Albert van Dussel, is een veeleisende man. Hij en Anne delen een kamer en daar zijn ze beide niet zo blij mee, volgens Pfeffer doet Anne altijd alles verkeerd. Ondanks dat ze elkaar niet mogen proberen ze er het beste van te maken.

* Moeder Frank. Over de moeder van Anne is niet veel bekend. Anne kan niet goed met haar opschieten en heeft het idee, dat haar moeder Margot voortrekt. Ze heeft niet de sterke moeder-dochter gevoelens die ze wil hebben en ze houdt minder van haar moeder dan van haar vader.

* Margot Frank. Margot is de oudere zus van Anne. Anne wordt vaak vergeleken met haar zus, vooral wanneer ze iets fout doet. Margot is altijd de verstandigste in de ogen van haar ouders.

* Mevrouw Daans. Mevrouw Daans is de moeder van Peter. Anne kan absoluut niet met haar overweg. Ze vindt mevrouw ontzettend dom en aanstellerig.

* Meneer Daans is de vader van Peter. Over hem is weinig bekend, alleen dat hij rookt als een ketter. Ook met deze man kan Anne niet goed overweg.

* Elli Vossen (Bep Voskuijl), Miep van Santen (Miep Gies), Kraler (Kugler) en Koophuis (Kleiman) zijn de mensen die de onderduikers van eten voorzien. Ze nemen ook lectuur mee en vertellen over de gebeurtenissen in de buitenwereld. In de loop van het verhaal hebben deze helpers steeds minder mogelijkheden om de mensen in het achterhuis van voedsel te voorzien. Bij de inval worden de beide heren door de Duitsers meegenomen. Zij zijn allen vlakke karakters.

stijl van schrijven
Het boek is geschreven in de ik-vorm. Het is het dagboek van Anne Frank dus Anne is meestal aan het woord. Een paar keer vertelt ze wat haar zus aan haar heeft geschreven, maar ook dit is ook in de ik-vorm geschreven.

Het boek is makkelijk leesbaar, omdat het door een kind geschreven is. Het zijn gewoon opstellen met gedachten en anekdotes erin. Er staan geen moeilijke woorden of lange zinnen in het boek. Het boek is geschreven in een dagboekvorm aan haar denkbeeldige vriendin Kitty.

Waar en wanneer
Het verhaal speelt zich af tijdens WO 2. Op 12 juni 1942 kreeg Anne het dagboek voor haar verjaardag en op 1 augustus 1944 werd het achterhuis ontdekt en de onderduikers gearresteerd. Anne heeft haar dagboek niet mee kunnen nemen toen ze mee genomen werden door de Duitsers. Het verhaal eindigt dus abrupt. Het hele verhaal speelt zich af in Amsterdam. In het begin van het dagboek nog de thuis van Anna en haar school, maar vanaf de tijd dat ze moeten nderduiken alleen in het Achterhuis en andere delen het pand.

Het grootste deel van het dagboek is geschreven in het Achterhuis. Anna wilde zelf misschien zelf ook ooit haar dagboek uitbrengen onder de titel Het Achterhuis.

Thematiek
Het thema is natuurlijk oorlog. Het hele verhaal speelt zich af tijdens WO II, Anne Frank, haar familie, familie Daans en Pfeffer zijn ondergedoken in het achterhuis. Het thema is ook een beetje hoop en liefde. Anne Frank bleef hopen op een goede afloop, ze zouden weer vrij kunnen rondlopen en hun studie voort kunnen zetten. Anne en Peter werden verliefd, ze hadden veel steun aan elkaar en geven elkaar veel moed. Zonder hun liefde had Anne veel minder moed kunnen houden op een goede afloop. Ook de liefde van de helpers naar de onderduikers toe moest heel groot zijn anders hadden ze nooit aan genoeg voedsel kunnen komen om te overleven of hadden de helpers ze misschien niet eens geholpen omdat dat heel erg riskant was in die tijd. Je kon namelijk, als je gepakt werd dat je in het verzet zat of als je onderduikers had/hielp, opgepakt worden of net als de joden gedeporteerd worden.

Mening
Ik vind het een heel erg interessant boek omdat ik zelf heel erg geïnteresseerd ben in de Tweede Wereldoorlog en alles wat in dit boek staat ook echt gebeurd is. Ook is het boek geschreven vanuit het oogpunt van iemand van mijn leeftijd, wat het nog interessanter maakt.

Ook wilde ik het boek graag lezen omdat het een heel erg beroemd boek is en bijna iedereen het boek wel gelezen heeft. Ook ben ik in groep acht in het Anne Frank huis geweest en heb ik het boek ook al gelezen. Ik wilde het boek graag nog een keer lezen omdat ik het boek in groep acht niet goed heb gelezen, dit al 6 jaar terug is en ik meer dan de helft weer vergeten ben.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Het verrotte leven van Floortje Bloem

Dit is een recensie die ik vorig jaar heb gemaakt.

Samenvatting
In het begin van het boek gaan de moeder van Floortje en Beppie op de fiets van Leiden naar haar Den Haag. Ze vraagt aan haar zus of ze bij haar in mogen trekken. Tante Gerda vind dit goed maar dan zou moeder volgens haar wel haar nog niet geboren kind af moeten staan. Ze geeft Beppie al niet genoeg aandacht en heeft amper tijd voor dat kind zegt tante Gerda. Floortje word dus vlak na de geboorte afgestaan en komt in een pleeghuis terecht. Als ze 3 is komt ze terecht in een pleeggezin. Ze kan het goed vinden met haar pleegouders en pleegbroertje maar houd het meest van haar pleegvader. Als haar pleegvader omkomt bij een auto ongeluk kan haar pleegmoeder niet meer voor de kinderen zorgen. Samen met haar broertje komt ze terecht in een pleeghuis.

Ze komt terecht bij een nieuw gezin, maar na dat ze daar seksueel misbruikt werd door haar pleegbroer ging ze ook hier niet meer heen. Omdat Floortje steeds maar zei dat ze haar echte moeder wou zien en haar moeder bezig was met het opsporen van Floortje omdat ze er heel veel spijt van had dat ze haar had opgegeven voor adoptie, mocht ze een weekend naar haar echte moeder. Omdat het “proef” weekend zo goed was gegaan mocht Floortje vaker naar huis in het weekend.

Floortje moest naar de huishoudschool. Hier leerde ze Karin kennen die vaak spijbelde en dan tijdens schooltijd naar haar vriend Gerben ging. Floortje mocht ook een keer mee en ze hadden het heel gezellig. De moeder van Karin begon iets door te krijgen en volgde Floortje, Karin en Gerben en zag ze met z’n 3e Gerbens appartement ingingen. Ze belde de politie en Gerben werd opgepakt wegens pedofilie.

Floortje miste Gerben heel erg en vond dat Adri, de vriend van haar moeder, een beetje op Gerben leek. Ze ging op zijn schoot zitten en knuffelde hem. Toen haar moeder naar beneden kwam en dat zag werd ze heel erg boos en zei dat Floortje niet meer welkom was in het huis.

Floortje kwam weer in een internaat terecht en moest al snel weer naar een ander internaat omdat ze te oud was geworden. Op de heenweg ontsnapte ze en verstopte ze zich op een auto kerkhof.

In de tussentijd woont Floortje bij tante Gerda. Ook hier loopt ze weg om Beppie te zoeken, die weer is gaan tippelen in Rotterdam. Ze komt in Rotterdam een klein Surinaams hoertje tegen. Ze zegt dat Floortje haar moet volgen als ze met een man weg loopt, Floortje doet dit en moet terug denken aan Gerard, dit is de jongen die haar ooit seksueel misbruikt heeft. Ze moet kotsen en rent weg. Ze rent in de armen van een jongen die haar troost. Hij ontmaagd Floortje en later wordt ze verliefd op hem. Uiteindelijk blijkt dat Omin, zo heette die jongen, werd gebruikt om meisjes te versieren en binnen te halen bij het hoerenbedrijf van zijn vader. Floortje wou hier niet langer blijven en protesteerde. Ze word door Omin heel erg in elkaar geslagen. Uit eindelijk doet ze wat ze moest doen onder een voorwaarden, ze wilden er geld voor. Ze kreeg van elke klant geld en dit spaarde ze op. Op een gegeven moment ontsnapte ze.

Ze vind Beppie en ze gaat samen met haar in een kraakpand wonen. Ze leert hier Martien kennen. Xe besluiten samen een huis van een man waar Floortje ooit bij in de auto heeft gezeten te overvallen. Floortje moest die man bellen en zeggen dat ze zelfmoord wilde plegen, waarop de man naar haar toe zou komen. Als de man van huis weg zou gaan zouden Martien en zijn vriend het huis leeg roven. Maar Martien komt nooit meer terug en verdwijnt met de buit.

Als Floortje en Beppie elkaar later weer tegen komen in het kraakpand vraagt Beppie Floortje om geld voor drugs, maar Floortje wil dit niet geven. Ze krijgen hele erge ruzie en Beppie gooit het witte konijn van Floortje uit het raam, in de vieze tuin vol met glasscherven, opgerookte sigaretten en onkruid. Wanneer Beppie wegrent rent Floortje naar beneden, de tuin in. Opzoek naar haar konijn. Maar ze kan hem nergens meer vinden.

Titelverklaring

Personages
*Floortje Bloem: in het boek maak je haar leven mee van baby tot en met haar 15e levensjaar. Floortje heeft geen vast huis, ze gaat een hele tijd van een tehuis naar pleeggezin en op een gegeven moment komt ze in het weekeind thuis maar later door probleem ook niet meer. Op een gegeven moment komt ze in een “hoeren” tent te werken. En uiteindelijk in een kraakpand met haar zus Beppie.
Floortje is een eenzaam meisje die erg gesteld is op de liefde. Floortje gaat altijd al met oudere mensen om, hierdoor denkt ze op vroege leeftijd al veel aan seks. Ze heeft nergens echt een plek waar ze zich zelf kan zijn, ook al dacht zij die plek gevonden te hebben bij Gerben. Ook dit was niet zo een plek omdat Gerben haar misbruikte en drugs af. Floortje zegt aan het einde van het boek dat ze altijd dingen deed die een ander wilde dat ze deed. Ze kan hun daar niet de schuld van geven omdat ze het uiteindelijk toch zelf heeft gedaan. Ze had ook nee kunnen zeggen.
Een mager maar ook knap meisje. In het begin had ze lang blond haar. Aan het eind heeft ze korte oranje haren. Dit heeft ze gedaan omdat het moest van haar pooier, zo zou ze niet herkent worden.

*Beppie: in het boek maak je haar leven mee van af haar 5e tot en met haar 19e levensjaar. Beppie is de zus van Floortje en wordt later in het boek heroïneprostituee.
In het begin van het boek lijkt ze een net meisje dat bij haar moeder woont maar ze doet allemaal dingen die haar moeder niet weet. Hierdoor krijg je in t begin een slechte indruk van haar. Ook heeft ze een vriend waarvan ze geld krijgt als ze me hem naar bed gaat.
In het begin is ze heel lief voor Floortje, maar wanneer ze verslaafd raakt aan drugs heeft ze soms agressieve buien. Dan is ze vooral heel gemeen tegen Floortje, zo hebben ze ook wel eens gevochten om geld voor drugs. Beppie houd vooral van experimenteren, hierin trekt ze Floortje met zich mee. Een voorbeeld hiervan is het uitproberen van drugs.
Beppie is een mager meisje met haren tot op schouderlengte.

*Tante Gerda: Dit is de tante van Floortje en Beppie. Tante Gerda heeft in het begin van het verhaal, toen de moeder van Floortje en Beppie bij haar in trok heel veel gezorgd voor Beppie, omdat haar eigen moeder amper naar haar omkeek. Ook moest Floortjes moeder haar afstaan van tante Gerda omdat ze al amper omkeek naar haar eerste kind. Tante Gerda wilde een beter leven voor Floortje.
Als Floortje weg loopt uit verschillende tehuizen en in de prostitutie is beland zorgt Tante Gerda nog steeds voor haar. Floortje is twee keer terug naar Tante Gerda gekomen, sliep hier toen een tijdje, en is toen met veel geld, bankpassen en creditcards weer vertrokken.
Ze probeert Floortje en Beppie toch nog te helpen om hun problemen op te lossen.

*mevrouw Bloem: Woont eerst in Leiden als ze met haar dochter Beppie bij tante Gerda intrekt als ze nog zwanger is van Floortje. Later in het verhaal woont ze samen met haar vriend Adri.
De moeder van Floortje Bloem is een heel egoïstisch persoon die al veel problemen achter de rug heeft. Ze wil altijd dat iedereen zich aan haar aanpast. Ze doet niet echt veel moeite om Floortje en Beppie te zoeken/zien. Ze heeft ze allebei de deur gewezen en gezegd dat ze niet meer terug hoeven te komen. Met haar ingevallen mond en kringen onder haar ogen ziet ze er veel ouder uit dan dat ze in werkelijkheid is.

*Gerben: Gerben heeft een eigen flat. Hij doet heel aardig maar geeft ze drugs en doet vieze dingen met Karin en Gerben. Hij geeft ze wel cadeautjes en leest verhaaltjes voor etc. Hij wordt later opgepakt.
Floortje voelde zich heel veilig bij hem.

*Adri: Dit is de vriend van mevrouw Bloem. Hij komt in het boek voor als een aardige man. Floortje ziet veel van Gerben in hem. Omdat de moeder van Floortje een kunstgebit moet, neemt Adri er ook een, terwijl hij prachtige tanden heeft. Hij ziet er uit als een hele knappe man met een breed gezicht.

*Martien; iemand die in het begin heel aardig doet tegen Floortje en Beppie maar later met hun verdiende geld ervandoor gaat. Ook vertrekt hij met de buit die hij bij een man steelt terwijl Floortje hem bezig houdt.

*Sjon: aardige jongen die Floortje en Beppie probeert te helpen, maar later in de knoop komt met zich zelf.

*Onim: Hij zorgt er voor dat er weer meisjes in zijn vaders “seksclub” komen, om daar als “hoer” te spelen.

*Lexie; de vriend van Beppie, die het voor geld met Beppie deed.

Stijl van schrijven
Het boek is op een hele aparte wijze geschreven. Je leest het verhaal steeds vanuit het oogpunt van een ander persoon. Eerst verteld Floortje zelf over de reis. Dan als ze bij tante Gerda zijn aangekomen vertelt Beppie verder en zo word het verhaal verteld door allemaal verschillende mensen met allemaal een andere kijk/mening op de gebeurtenissen en het verhaal.

Het boek is geschreven in een chronologische volgorde met veel flashbacks.

Waar en wanneer
Het verhaal speelt zich af in Leiden, waar tante Gerda woont, in tehuizen, internaten, pleeggezinnen, bij haar moeder, ”seksclubs” en in het kraakpand. Dus op erg veel plekken, het is niet een plek. Dan zit ze een tijdje in een tehuis dan gaat ze weer naar tante Gerda in Leiden.

Het verhaal is in chronologische volgorde verteld vanaf dat Floortje ongeveer 2 jaar was tot haar 16e jaar. Het verhaal heeft zich in de jaren 70’ afgespeeld, dit staat vermeld in het boek. Toch denk ik dat de situatie waar Floortje zich steeds in begeeft nu nog steeds voorkomt. Dit omdat ik weet dat er nog steeds mensen drugs gebruiken en omdat er nog steeds prostituees bestaan. Ook zijn er nog opvanghuizen en inrichtingen in Nederland.

Thematiek
De thema’s die in het boek veel voorkomen zijn Drugs en Prostitutie.
Zo komt Floortje al op hele vroege leeftijd aan drugs en gebruikt deze ook. Bijvoorbeeld bij Gerben en in de prostitutie. Ook Beppie raakt verslaafd aan drugs in de tijd dat ze in de prostitutie zit.

Zowel Beppie als Floortje keren meerdere keren, na ontsnappen, weer terug in de prostitutie.

Mening
Ik zou dit boek aan iedereen aanraden omdat het ook de waarheid laat zien omdat het echt is gebeurd. Ik vond het een heel erg spannend maar ook een aangrijpend verhaal. Het is zo een boek dat als je eenmaal begint met lezen je heel moeilijk het boek weg kan leggen om bijvoorbeeld te gaan slapen. Ik zei steeds tegen mezelf, “oké, alleen nog deze bladzijde aflezen.” Het is een boek voor wat oudere kinderen omdat er in het verhaal onderwerpen als drugs, seks en instellingen besproken worden. Toch is het boek zo geschreven dat jongere kinderen het eventueel ook zouden kunnen lezen.

Geplaatst in Geen categorie | 3 Reacties

Boekenlijst

De boeken die ik dit schooljaar graag wil lezen zijn:

X Het verrotte leven van Floortje Bloem – Yvonne Keuls – Niveau 1
X Het achterhuis – Anne Frank – Niveau 2
X De Passievrucht – Karel Glastra van Loon – Niveau 2
Die Zomer – Wanda Reisel – Niveau 3
De Reünie – Simone van der Vlugt – Niveau 3
Het schnitzelparadijs – Khalid Boudou – Niveau 3
Sonny boy – Annejet van der Zijl – Niveau 3
Turks Fruit – Jan Wolkers – Niveau 3

Geplaatst in Geen categorie | 2 Reacties

leesautobiografie

Eigenlijk houd ik niet zo van lezen en lees daarom hoofdzakelijk alleen als het moet. Vroeger las ik vooral boeken van Carry Slee en vind dit nog steeds wel leuke boeken om te lezen. ook vind ik de boeken van Maria Vreeswijk leuk om te lezen. Een favoriet boek heb ik niet echt.

Ondanks dat ik lezen niet echt geweldig vind kan ik niet stoppen met lezen als ik eenmaal ben begonnen. Ik ben dan zo nieuwsgierig naar hoe het verhaal afloopt dat ik het liefst het boek in één keer uit wil lezen.

Wie/wat vroeger vooral veel invloed op mijn leesgedrag heeft gehad is mijn oma. Altijd als ik bij mijn oma was gingen we naar de bibliotheek toe om een boek te lenen. Daar las ik altijd de boekenreeks van ‘Juf Wijs’. Dit heeft er zeker voor gezorgd dat ik lezen iets leuker ben gaan vinden.

De boeken die ik leuk vind zijn de boeken waarin de hoofdpersoon, meestal iemand van mijn leeftijd, een probleem heeft of iets heeft meegemaakt. Ik vind het dan leuk om te lezen hoe dat probleem of die gebeurtenis zich ontwikkeld naarmate het boek vordert. De boeken die ik liever niet lees zijn boeken met veel moeilijke woorden en hele lange zinnen. Door mijn dyslexie heb ik hier veel moeite mee en dat maakt dat ik het dan niet zo leuk vind om deze boeken te lezen.

Verder lees ik boeken uit niveau 3.

Geplaatst in Geen categorie | 1 reactie