De weg naar het Noorden

Ghali is een 22-jarige werkloze Marokkaan die leeft van het geld dat zijn vrouw, Fatima, verdient. Zij is de dochter van Omar, en hij is weer een oom van Ghali. Na de dood van Ghali’s moeder woont hij bij hen in huis. Ghali heeft geen uitzicht op een baan. In een theehuis komt Ghali zijn oude jeugdvriend Sadi tegen. Hij vertelt hem dat hij werkloos is en graag voor een betere toekomst naar Europa zou willen. Sadi brengt hem in contact met Yassine, hij zou Ghali kunnen helpen. Yassine wil hem voor veel geld helpen aan een ‘betere toekomst’ in Europa.

Om aan geld te komen verkoopt Ghali de sieraden van zijn overleden moeder. Hij krijgt een vals paspoort waarin hij Mohamed ben Salem heet. En vertrekt zonder dat zijn vrouw het weet richting het noorden. Omar en zijn andere dochter Leila weten dit wel. Al snel blijkt dat Yassine een mensensmokkelaar is en daarnaast ook een drugssmokkelaar is. Ghali moet een busje vol geladen met drugs vervoeren richting Frankrijk. Hij verstopt in de wagen van een Duits stel wat drugs. Aan de grens kent Yassine zijn mensen en hij zorgt ervoor dat het jonge Duits stel door de douane wordt gecontroleerd zodat Ghali rustig door kan rijden.

In Frankrijk vervoert Yassine zelf de drugs naar de kopers. Ondertussen brengt Sadi Ghali naar de flat van een ver familielid Hakim, hij helpt hem aan onderdak en kan hem helpen aan een baantje als afwasser in het restaurant waar Hakim als kok werkt. Wanneer Yassine lastig begint te worden brengt Hakim Ghali naar Amsterdam. Hij krijgt daar onderdak van Karim, die erg veel op Ghali lijkt.

 In de proloog wordt Karim al vermoord door een stel racisten en wordt Ghali in elkaar geslagen. Waarna de rest van het verhaal als flashback verteld wordt. Totdat Ghali wakker wordt in een ziekenhuis en word aangesproken met de naam Hamidane, dit blijkt de achternaam van Karim te zijn. Ze hadden porongelijk elkaars jassen aangetrokken. Ghali heeft nu de identiteit van Karim en is nu niet langer illegaal.
Mijn Mening:
Het boek is wel goed maar ik had er meer van verwacht. Ik had meer spanning verwacht in het boek. Het gene wat wel veelvoudig in het boek voorkwam was de Marokkaanse cultuur. Het boek was wel goed opgebouwd en een degelijk spanningsboog maar had er toch net wat meer van verwacht qua spanning. Ik zal het boek alsnog aanraden, vooral omdat het een dun boek is met een goed en spannend verhaal.

Het gouden ei

Als Rex Hofman en zijn vriendin Saskia op weg zijn naar een zuidelijke vakantiebestemming, wordt Saskia ontvoerd. In haar jeugd heeft ze eens gedroomd dat ze opgesloten was in een gouden ei waarin ze door de ruimte vloog. Alleen een botsing met nog zo’n ei zou hieraan een einde kunnen maken. Rex knoopt enige tijd later een relatie aan met Lieneke die hij ten huwelijk vraagt.

De misdadiger is Raymond Lemorne, een scheikundeleraar. Na het redden van een kind vraagt hij zich af of hij ook in staat is een misdrijf te plegen. Hij doodt twee Duitse lifters en ontvoert Saskia, waarna hij haar levend in een kist begraaft.

Acht jaar later begint Rex in Frankrijk een reclamecampagne om inlichtingen over Saskia te krijgen. Na enige tijd meldt zich een man (Lemorne) die Rex zal vertellen wat er met Saskia is gebeurd door hem hetzelfde te laten ondergaan. Omdat Rex per se wil weten wat er met Saskia is gebeurd, gaat hij op het aanbod in. Hij wordt door de man bedwelmd en wordt in een kist wakker. Nooit wordt meer iets van hem en Saskia vernomen.

Mijn mening:

het boek was zeer spannend. Het is een realistisch boek en dit zorgt er voor dat ik mij beter kon inleven met de hoofdpersoon Rex. Het verhaal was naar mijn mening wel vrij kort. Het boek zette mij wel aan het denken, zal ik ook hetzelfde doen en mijn leven geven voor de waarheid of zou ik de rest van mijn leven met vragen rond lopen. Dus in dat opzicht is het boek erg goed en dat zijn juist de boeken waar ik persoonlijk van hou. Ik zal dit boek wel aanraden, want het is wel een boek die je aan het denken zet.

Alleen maar nette mensen

David Samuels is een 21-jarige joodse jongen die vaak word aangezien als een Marokkaan door z’n zwarte haar
David heeft drie jaar geleden zijn gymnasiumopleiding voltooid in Amsterdam. Daar heeft hij ook Naomi leren kennen, een aardig meisje met wie hij al jaren verkering heeft.
Zijn vrienden, Bas en Daan, volgen netjes een studie, David daarentegen houd zich andere doelen voor ogen.

David is op zoek naar zichzelf, hoort hij bij de “wittemannen” of bij de allochtonen?
In de jaren na de middelbare school ontstaat er een nieuwsgierigheid naar de zwarte vrouw en haar cultuur, David betreed, met z’n keppeltje en al, de Bijlmer. Daar maakt hij kennis met jonge alleenstaande zwarte moeders.
Rowanda is haar naam, twee gouden tanden en twee gouden borsten.
David wil een echte negerin en geen bounty (dat is een negerin van buiten maar een blanke van binnen) en Rowanda lijkt wel in aanmerking te komen
Aangemoedigd door de neef van Rowanda, Ryan, gaat David op zoek naar nog een zwarte vriendin. Hier komt Rowanda achter en maakt een einde aan de relatie. Ze wil immers geen “liegman” en David blijkt nu ook gelogen te hebben.
Na meerdere pogingen met verschillende zwarte vrouwen heeft David nog niet gevonden wat hij wilt. Hij reist naar Memphis Tennessee in de hoop daar grote negerinnen te vinden die ook intelligent zijn. Tot zijn spijt zijn de zwarte vrouwen daar net zoals witte intellectuele vrouwen in Nederland.

Hij reist terug naar Nederland om zich weer bij Naomi te voegen, helaas heeft Naomi een relatie met Daan. Dat is een dreun in zijn gezicht. Uiteindelijk raakt hij aan de praat met Naima ze is Marokkaans maar wel ontwikkeld, hij geeft het een kans.

Mijn mening:

Het boek is een zeer boeiend boek. Er is geen deel in het verhaal dat saai is. Het boek is wel provoceren doordat de donkere vrouw afgebeeld wordt als een stereotiep( lui & dom) wordt afgebeeld. Het boek verteld de zoektocht van David om zichzelf te vinden maar je leest merendeels over zijn seksleven. De manier van schrijven die Robert Vuijsje gebruikt is eenvoudig waardoor ik het boek snel uit heb kunnen lezen. Al met al vind ik het een heel boeiend boek en zeker een aanrader, vooral voor pubers vanwege de eenvoudige schrijfstijl en dat het vooral om seks gaat.

Hajar & Daan

Het boek gaat over Daan en Hajar. Daan is leraar geschiedenis op de school waar Hajar in 5 vwo zit. Hajar is moslim van Marokkaanse afkomst. Hajar en Daan zijn tot over hun oren op elkaar verliefd, maar absoluut niemand mag hier iets vanaf weten. De relatie wordt dan ook steeds geheimzinniger. Toch is het voor veel mensen duidelijk dat de twee iets met elkaar hebben. In het begin ging alles nog goed: Hajar en Daan spreken regelmatig na schooltijd af. Maar op een gegeven moment zien ze elkaar steeds minder. Dit is onder andere te wijten aan het feit dat Hajar een studiegroep op heeft gezet voor Marokkaanse vrouwen die meer over Nederland en de Nederlandse taal willen weten. Hiervoor is zoveel animo dat Hajar geen tijd meer heeft voor Daan. Daan vindt dit vreselijk, hij kan niet zonder Hajar.
Na een tijdje neemt Hajar een besluit: ze beëindigd de relatie. Daan is hier helemaal kapot van en meld zich ziek. Hij blijft dagenlang thuis en voelt zich ellendig. Dan pakt hij zijn leven weer een beetje op, hij gaat weer lesgeven en krijgt zowaar een nieuwe relatie. Toch kan hij Hajar maar niet uit zijn hoofd krijgen. Het wordt hem ook niet gemakkelijk gemaakt, want Hajar zit nog steeds bij hem in de klas, inmiddels in 6 vwo.
Na de grote vakantie komt het toch weer goed tussen de twee, maar Hajar blijkt in de zomer getrouwd te zijn in Marokko. Toch wil ze met Daan verder en gaat naar Marokko om de scheiding te regelen. Ze blijft langer weg dan gepland, en Daan maakt zich grote zorgen. Na twee weken komt ze uiteindelijk thuis. Het blijkt dat ze gevangen is gehouden door de familie van haar man.

Tussen Daan en Hajar in Nederland gaat het prima, maar op een dag komt Hajar niet meer terug. Na een poosje maakt Daan zich ernstige zorgen en besluit haar te gaan zoeken in Marokko, tevergeefs, Hajar is onvindbaar. Als hij weer terug is in Nederland neemt hij ontslag en besluit om te verhuizen naar Marokko.

Het verhaal eindigt met twee brieven van Hajar in Daan’s voormalige brievenbus. Maar wat er precies met Hajar is gebeurd weet niemand.

Mijn mening:

Het boek begint leuk, namelijk met de eerste keer dat Daan en Hajar liefde bedrijven, maar na dit begin werd ik bedolven onder achtergrond informatie over Daan. Ik vond het wel raar ik alleen maar info over Daan’s verleden kreeg en er bij amper iets over Hajar werd verteld. Later in het boek kwam er meer achtergrond informatie over Hajar en dat was interessant omdat je duidelijk het contrast in hun levensstijl kon zien. Het boek was zeer boeiend en het is zeker een aanrader.

Boekenlijst

Citaat

De garnalenpelster- Nilgün Yerli (niveau 2)

Van den vos Reynaerde- Anoniem (niveau 3)

Sonny boy- Annejet van der Zijl ( niveau 3)

Latino King- Dumon Tak, Bibi & Castel (niveau 1)

Hajar & Daan- Robert Anker (niveau 3)

Alleen maar nette mensen- Robert Vuijsje (niveau 3)

De weg naar het Noorden- Naima el Bezaz (niveau 2)

Het gouden ei- Tim Krabbé (niveau 3)