Nederlandse Literatuur: Vind boeken om te lezen

Om boeken te vinden voor je lijst zijn er vele internetsites. Belangrijk zijn in elk geval:

 • Lezen voor de lijst van Theo Witte. De standaardlijst voor HP. Hier kan je ook op thema en via tags zoeken.
 • Leesmij.nu Een hele boekenkast vol met bij elk boek filmpjes, tekst, recensies etc

Ga voor secundaire literatuur naar deze pagina

Posted under literatuur

This post was written by jeroenc on september 13, 2012

Reageren?

Argumentatie

 • Op de site http://www.drogredenen.nl/ bespreekt Ron Ritzen drogredenen die hij in de media is tegen gekomen. Ritzen studeerde filosofie, pedagogiek en rechten.
 • een heel bruikbare site is http://www.debatindeklas.nl/. Hierop veel informatie en hulp voor debatteren en natuurlijk ook veel over argumenteren en drogredenen.

Posted under argumentatie

This post was written by jeroenc on april 1, 2010

Tags:
Reageren?

Onderwerpen vinden

Hoe vind ik onderwerpen voor mijn scriptie, profielwerkstuk, meesterproef, discussie of debat?

Hier vind je een lijst onderwerpen voor scriptie of profielwerkstuk. Kijk hier regelmatig naar, want hij wordt steeds aangevuld. Geef ook suggesties voor aanvullingen.

Kranten en tijdschriften:

 • papieren versies, ook in bibliotheek te vinden
 • online de Aquabrowser van de bibliotheek. Hiermee zoek je in heel veel kranten, tijdschriften, die je online kan raadplegen  en je vindt boeken bij de bibliotheek. Kan allen vanuit computer op school!

TVuitzendingen:
NOVA, Paul en Witteman, In Europa, De Wereld draait door, Man bijt Hond en andere informatieve programma’s. De meeste zijn ook online te vinden

Taalkundige onderwerpen

 • kijk eens op Taalstudio De talenquizzen Hier staat heel veel talenquizzen. Veel vragen gaan over interessante taalkundige vraagstukken

Discussie en debat.

Posted under onderwerpen vinden / documenteren

Correctheid: Spelling, Grammatica, Formuleren

De correctheid van geschreven teksten laat vaak erg te wensen over. Misschien ook bij jou.
Als je dit wil of moet verbeteren zijn er verschillende hulpmiddelen waarmee je je eigen vaardigheid op dit gebied kan verbeteren. Ik noem een aantal interessante:

 • Via de computers op school kan je gebruik maken van Muiswerk. In MUiswerk staan verschillende modules gericht op lezen, spellen, formuleren, woordenscchat en grammatica. Het aardige aan Muiswerk is dat je, als je een instaptoets maakt, altijd op een bij jou aansluitend niveau kan oefenen.
 • Beterspellen.nl Als je hier heengaat kan je iedere dag een minispellingtest doen. Je maakt vier opgaven en ziet gelijk wat goed en fout is. Doen!

Posted under taalkunde / spelling / grammatica / stijl

This post was written by jeroenc on maart 12, 2010

Tags: , , ,
3 reacties

Bijzondere dingen met poëzie

Janien Benaets van de Sausage Machine, de grande dame van het literatuuronderwijs in Vlaanderen geeft ons weer wat mooie ideeën over poëzie. Als je eens op een andere manier wil kijken naar poëzie, maak eens gebruik van een paar onderstaande suggesties.

 • op janien.wordpress.com/2008/01/26/, en een gedicht over Coca Cola van Nikita Vergauwen (4e jaar): janien.wordpress.com/2009/01/29/.
 • Bij Moniek Verhaaren liggen er gedichten op straatmosredna.blogspot.com/2008/09/gedichten-op-straat-in-google-maps.html.
 • Of je zou 160′s kunnen proberen: zie veel voorbeelden en lessuggesties op de site van Sofie Cerutti: precies160.nl. Ook heel leuk om te doen, weet ik uit mijn vroegere klaspraktijk.
 • Straks vergeet ik nog de beroemde elektronische Gedichtenmachine van Cobie van de Ven waar je kunt kiezen uit gedichtvormen als het elfje, de haiku, de limerick, het naamdicht en meer. Met rijmhulp waar nodig.
 • Ik weet niet over welke ‘hulpmiddelen’ je beschikt, maar je kunt ook uitgaan van bestaande gedichten en die laten ‘illustreren’ of in audio of video ’bewerken’: poetry hacking op ph09.be. Wel niet zo gemakkelijk, denk ik.

Posted under literatuur

This post was written by jeroenc on oktober 8, 2009

Tags:
Reageren?

Write Now. Ben je een nog onontdekt talent?

Jubileumeditie Write Now! van start

Op 1 oktober is de tiende editie van Write Now! van start gegaan. Schrijf je graag en ben je tussen de 15 en 24 jaar? Stuur dan vóór 15 februari 2010 jouw korte verhaal, gedichten, column, script, toneel- of raptekst naar info@writenow.nu en word hét schrijftalent van 2010!
In het voorjaar van 2010 vinden er in heel Nederland en Vlaanderen prijsuitreikingen plaats, o.a. in Amsterdam, Almere, Antwerpen (B), Gent (B), Gouda, Groningen, Haarlem, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Leuven (B), Middelburg, Nijmegen, Roosendaal, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.
De winnaars van de voorronden nemen het op 20 juni 2010 tegen elkaar op in de finale in Rotterdam. Kijk op www.writenow.nu voor nadere info.

Posted under literatuur, schrijfvaardigheid / werkstuk / scriptie

This post was written by jeroenc on oktober 5, 2009

Tags: ,
1 reactie

Bibliotheek Almere: de databanken beschikbaar

Vanuit school kunnen we nu gebruik maken van de databanken op de bibliotheek. Dit is een hele vooruitgang en bruikbaar bij het schrijven van scripties, werkstukken en het voorbereiden van brandende kwesties.
Begin altijd hier. Als je hier zoekt krijg je alle informatie uit kranten, tijdschriften, Literom

De aquabrowser, hier zit alles in.


Actuele Documentatiebank
LiteRom – recensies Nederlandse literatuur
Literom Jeugdliteratuur
Literom Wereldliteratuur
Fictierom – secundaire literatuurinformatie
Uittrekselbank
Jeugduittrekselbank

Posted under onderwerpen vinden / documenteren

Misdaadverhalen

Ook in Nederland worden er veel misdaadverhalen geschreven. Er zijn veel verschillende subgenres: thriller, detective, faction, etc,

Websites met informaties over misdaadromans:

 • Overzicht van alle Nederlandstalige Misdaadauteurs van Nederland en België. On line encyclopedie – Nederlandstalig (géén vertalingen, geen recensies) Crime.nl

 • Sinds 1980 verblijdt Vrij Nederland (VN) ons iedere zomer met een Detective en/& Thrillergids. Deze bestaat onder meer uit een uitgebreide lijst met in het Nederlands verkrijgbare titels. Op 27 mei 2009 verscheen de 30ste gids; voor de recensies leze men de gedrukte versie
 • Heel veel secundaire literatuur over misdaadverhalen vind je op deze pagina
 • Vrouwenthrillers.nl is een website boordevol informatie over vrouwenthrillers: literaire thrillers en psychologische thrillers die vooral vrouwen aanspreken, maar die zeker ook door mannen gelezen worden.
 • Een goed suggestie is ook (met dank aan Jolijn Reverda): Ga na de site www.literatuurplein.nl vul in bij zoeken op “trefwoord” en dan “misdaadromans”en “thrillers”  in beide gevallen krijg je een lijstje.

Bronnen op papier

 • Een heel interessant en bruikbaar artikel van Charles den Tex, zelf misdaadverslaggever in de NRC  is familievete-literaire-roman-misdaadroman
 • Jos van Cann en Henri-Floris Jespers: ‘Thriller versus roman’, Garant 2008
 • Jan C. Roosendaal, Bert Vuijsje, Chris Rippen: ‘Honderd jaar Nederlandstalige misdaadliteratuur’, Biblion 2000
 • Een mogelijk interessante bron is Thriller versus Roman

Posted under literatuur

This post was written by jeroenc on september 16, 2009

Tags: , , ,
Reageren?

Korte verhalen

Op de site van  Papieren Man las ik over een nieuwe site waar de nieuwste korte verhalen worden bijgehouden. Heel handig als je op de hoogte wil blijven van nieuwe korte verhalen.

” De Nederlandse schrijver Ton Rozeman heeft een site in het leven geroepen die de aandacht voor het kortverhaal wil aanwakkeren. ShortStory.nu houdt nauwlettend in de gaten welke kortverhalenbundels er verschijnen, brengt recensies en laat ook de schrijvers en vertalers van dit “mooie, maar kwetsbare genre” aan het woord. Rozeman hoopt dat het kortverhaal zo een groter publiek kan bereiken. Ook is er een blog met (internationaal) nieuws over kortverhalen en bijvoorbeeld de literaire prijzen die eraan gewijd zijn, plus podcasts en een agenda met prijsuitreikingen en festivals. “Voor zover er een filosofie achter mijn site zit, is het dat als alle 1 miljoen amateur-schrijvers van korte verhalen zelf korte verhalen gaan lezen, het korte verhaal een mooie toekomst tegemoet kan zien”, zo vertelt Rozeman aan De papieren man. Rozeman schreef zelf twee verhalenbundels en een novelle, waaronder de goed onthaalde bundel Misschien maar beter ook (2004), die de longlist haalde van de Libris en de AKO Literatuurprijs. (DL)”

Posted under literatuur

This post was written by jeroenc on mei 13, 2009

Tags:
Reageren?

Door leerlingen gemaakte WIKI de Verlichting

In 2007 heeft een 5 VWO klas van Helen Parkhurst samen met een  5VWO klas van de Meergronden een onderzoekje gedaan naar de Verlichting. Op de Meergronden deed het vak filosofie mee, bij ons de vakken Nederlands en Engels.

We gingen werken in een wiki. De wiki was zowel de leeromgeving ( er staan bronnen op, de handleiding etc) als het eindproduct ( de leerlingen moesten een wiki maken waarop zij lieten zien wat de Verlichting was, vanuit filosofisch en literair perspectief.
Zie het eindresultaat op De WIKI De verlichting /( de leeromgeving en de opdracht) en Resultaat Filosofieklas en de Resultaat Literatuurklas

Posted under literatuur

This post was written by jeroenc on april 15, 2009

Tags: , , ,
Reageren?