Het journaal van Bontekoe – Recensie

Het journaal van Bontekoe (Bontekoe, W.Y) – Recensie
Door Niels Vriezekolk

Algemene informatie
Titel: Het journaal van Bontekoe
Auteur: Willem Ysbrantsz Bontekoe
Jaar van uitgave: 1646
Genre: Non-fictie, reisverslag
Aantal bladzijden: 164

Korte samenvatting
Het journaal van Bontekoe is een reisverslag geschreven door Willem Ysbrantsz Bontekoe, een schipper voor de Verenigd Oost-Indische Compagnie. Het is een echt gebeurd verhaal die de gebeurtenissen van een bijzondere reis van Bontekoe beschrijven. Onderweg naar Oost-Indië vliegt het schip van Bontekoe in de brand, waardoor Bontekoe samen met zijn mede schippers op een klein bootje op zoek gaan naar land. Na een lange tijd vinden ze land en komen ze op een vreemd eiland terecht, waar ze in contact komen met vreemde mensen.

Recensie
De verhalen van Bontekoe hebben mij al een lange tijd geïnteresseerd. Op een jonge leeftijd zag ik de film ‘De scheepsjongens van Bontekoe’, wat ik (toen) een erg leuke film vond. Daarom leek het me een leuk idee om me iets meer te verdiepen in de verhalen van Bontekoe door dit boek te lezen. Mijn verwachtingen lagen dus vrij hoog voor dit boek. Na het lezen van het boek had ik gemixte gevoelens: het verhaal was, zoals ik me kon herinneren, erg leuk en spannend. Ook het feit dat het waargebeurd is hielp de leeservaring. Maar ik vond het toch moeilijk om door het boek heen te komen. Dit verbaasde mij een klein beetje, normaal vind ik ‘dagboeken’ best wel leuk om te lezen (als het over iets interessants gaat). Maar bij dit verhaal vond ik het een beetje raar lezen, ik had denk ik liever gehad dat het verhaal werd herschreven op een normale manier. Dit is wel een persoonlijke mening, ik zou namelijk wel kunnen snappen dat je dit juist fijn vindt lezen. Maar zelf vond ik het toch wat minder.

Het journaal van Bontekoe is leuk, spannend en gaf me een nostalgisch gevoel (naar de film). Maar het is toch op een manier geschreven die niet echt werkte voor mij, wat ik nogmaals raar vind omdat ik normaal geen probleem heb met ‘dagboeken’.

Ik geef “Het journaal van Bontekoe” een 7/10

Isabelle – Recensie

Isabelle (Tessa de Loo) – Recensie
Door Niels Vriezekolk

“Waarom ben je zo gebeten op schoonheid?”

Algemene informatie
Titel: Isabelle
Auteur: Tessa de Loo (pseudoniem van Tineke Duyvené de Wit)
Jaar van uitgave: 1989
Genre: Psychologische thriller
Aantal bladzijden: 122

Korte samenvatting
Isabelle Amable, een beroemde filmactrice, verdwijnt op een dag spoorloos. Dit gebeurt tijdens filmopnames in Auvergne (Frankrijk). Na een aantal mislukte zoekpogingen naar Isabelle, geven de meeste mensen de hoop op. Ondanks dit blijft Bernard Buffon, een dorpsonderwijzer die Isabelle gekend heeft, doorzoeken.

Recensie
Isabelle is een geweldige psychologische thriller die je in één adem uitleest. Het verhaal, de personages, de relaties, het tempo en het einde zijn allemaal heel goed uitgewerkt en bedacht. Tessa de Loo (pseudoniem voor Tineke Duyvené de Wit) heeft een goede schrijfstijl die je goed laat nadenken tijdens het lezen. Deze schrijfstijl is vrij sloom, maar bij dit verhaal kon ik dat goed waarderen omdat de relatie tussen Isabelle en de ontvoerder heel belangrijk is en zo goed weergeven wordt. Tessa de Loo weet ook hoe je personages goed moet uitwerken. Personages zijn naar mijn mening één van de belangrijkste onderdelen van een verhaal, want als je niks weet over de personages en/of als de personages saai en slecht uitgewerkt zijn, is het boek naar mijn mening automatisch slecht. Maar dat is in Isabelle zeker niet het geval, ik gaf om de personages en was steeds benieuwd wat er met ze ging gebeuren. De toon van het boek is duister en dat wordt goed weergegeven. Tijdens de hoofdstukken van Isabelle en de ontvoerder had ik steeds het gevoel dat ik in die ruimte was en voelde ik die duistere sfeer. Ondanks al deze pluspunten heb ik wel een klein minpuntje: het “onderzoek” gedeelte van het boek was goed, maar had beter gekund. Het achtergrond verhaal van Bernard (de personage die naar Isabelle zoekt) was goed en ik snapte waarom hij naar Isabelle zocht, maar toch vond ik dat de hoofdstukken met Bernard iets uitgebreider mochten zijn.

Ondanks dit blijft Isabelle een geweldig boek, en ik raad hem aan iedereen aan die houdt van een psychologische thriller.

Ik geef “Isabelle” een 9/10

Cel – Recensie

Cel (Charles ten Dex) - Recensie
Door Niels Vriezekolk

Algemene informatie
Titel: Cel
Auteur: Charles ten Dex
Jaar van uitgave: 2008
Genre: Misdaad
Aantal bladzijden: 378

Korte samenvatting
Michael Bellicher is een getuige van een auto ongeluk. Als de politie Michael ondervraagt, komen ze erachter dat Michael gezocht is. Hij wordt naar het politiebureau gebracht. Michael heeft geen idee wat er aan de hand is. De politie beweert dat de auto die op Michael’s naam staat, een fietser heeft doodgereden. Michael heeft een alibi, maar die kan helaas niet worden gecheckt. Na deze gebeurtenissen wordt het nog erger, Michael wordt van meer dingen verdacht die hij niet heeft gedaan. Michael denkt dat zijn identiteit is gestolen…

Recensie
Ik had hoge verwachtingen van Cel. Het is namelijk een bestseller, het heeft een film en een mini-serie. Ook had het boek vrij goede recensies. En ondanks dat alles vond ik dit boek helemaal niks.

Dit boek is gevuld met cliché’s. Er is een typisch misdaad verhaal waarin in de hoofdpersoon niks weet. Dit kan in principe wel interessant zijn, maar de manier waarop dit boek dat doet is te verwarrend, te lang, te saai en met teveel cliché’s. Ik heb het gevoel dat ik dit boek al tien keer eerder gelezen heb. Ook is het boek heel ongeloofwaardig. Dat hoeft niet per se een minpunt te zijn, maar ik ergerde me er in dit boek heel erg aan. Natuurlijk heeft dit misdaad boek het typische liefde’s element. Dit element was niet per se heel slecht uitgevoerd, maar ik vond het wel overbodig. De climax van Cel vond ik heel teleurstellend. Je verwacht een spectaculair einde, waarin je antwoorden krijgt op vragen die je in dit boek had. Dat krijg je ook, maar die antwoorden zijn zo saai. De climax is teleurstellend en had veel spectaculairder gemogen.

Cel is te lang, te saai, te ongeloofwaardig, te teleurstellend en had veel beter kunnen zijn als er bepaalde dingen veranderd waren in dit boek.

Ik geef “Cel” een 4/10

Zeik – Recensie

Zeik (Herman Brusselmans) – Recensie
Door Niels Vriezekolk

Algemene informatie
Titel: Zeik
Auteur: Herman Brusselmans
Jaar van uitgave: 2014
Genre: Humor, Thriller
Aantal bladzijden: 192

Korte samenvatting
De inspecteurs/rechercheurs Zeik, El Bazaz, Broekgat en Compas vervelen zich in Gent, er worden bijna geen moorden gepleegd. Totdat plots een jonge vrouw dood wordt aangetroffen. Ze was naakt gevonden met twee cijfers op haar rug geschreven: een doorgekraste 9 en een 12. Zeik, El Bazaz, Broekgat en Compas moeten de moordenaar zien te ontmaskeren aan de hand van deze aanwijzingen.

Recensie
Toen ik wat meer informatie over Herman Brusselmans zocht kwam ik erachter dat dit zijn 64e boek is, hij schrijft twee boeken per jaar. Dit verklaard een beetje waarom ik het boek een beetje “meh” vond.

Zeik is een grove komedie met een misdaad verhaal. Het boek wordt gepresenteerd als “Literaire Thriller”, maar zo zou ik het niet noemen. Er komt bijna geen spanning in dit boek voor, er zitten vooral grove grappen in. Het misdaad verhaal was saai en niet spannend, er zat weinig vaart in. De grove humor in dit boek was opzich wel grappig, maar soms was het een beetje te veel van het goede. De personages is dit boek waren ook niet heel bijzonder.

Lees dit boek vooral niet als je een interessant/spannend misdaadverhaal verwacht, dat heeft het totaal niet. Het is een grove misdaad komedie die soms iets te grappig wilt zijn.

Ik geef “Zeik” een 6/10

Van den vos Reynaerde – Recensie

Van den vos Reynaerde (Willem die Madocke maecte) – Recensie
Door Niels Vriezekolk

“Lieve help! Mijn beste Reinaert, heb je zo’n hekel aan honing? Reinaert, help me iets te pakken te krijgen!” Hier moest de sluwe Reinaert om lachen.

Algemene informatie
Titel: Van den vos Reynaerde
Auteur: Willem die Madocke maecte
Jaar van uitgave: 1260
Genre: Episch dierdicht, satire
Aantal bladzijden: 127

Korte samenvatting
Van den vos Reynaerde is een episch dierdicht / satire uit 1260 geschreven door Willem die Madocke maecte. Het gaat over Reinaert de Vos, een bedrieger en dief. Nadat Reinaert een misdaad heeft gepleegd moet hij opgehaald worden uit zijn burcht. Dit blijkt niet makkelijk te zijn, Reinaert weet hoe hij dieren kan bedriegen. Zal het de dieren lukken om Reinaert te vervolgen?

Recensie
Van den vos Reynaerde is een heel oud boek (1260), en dat merk je ook. Het is op een hele rare manier geschreven, wat natuurlijk ook logisch is als het uit het jaar 1260 komt. Alle dieren in dit boek hebben menselijke eigenschappen, zo wilde Willem die Madocke maecte kritiek leveren op de maatschappij. Dat is een leuke eigenschap van het boek. Soms irriteerde ik me wel aan hoe de dieren Reinaert nog geloofde. Dat is natuurlijk de hele bedoeling van het boek, maar het einde vond ik wel heel ver gezocht. Er was ook een relatie tussen Reinaert en Isengrijn die ik niet echt snapte. Maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen.

Ik geef “Van den vos Reynaerde” een 6.5/10

Terug naar de kust – Recensie

Terug naar de kust (Saskia Noort) – Recensie
Door Niels Vriezekolk

“Je bent een adder. Een slet die haar kind heeft vermoord. Je bent je kinderen niet waard. Je bent het leven niet waard. Al jaren volg ik je. Iemand moet je straffen, hoer. Ik hou je in de gaten.”

Algemene informatie
Titel: Terug naar de kust
Auteur: Saskia Noort
Jaar van uitgave: 2003
Genre: Thriller
Aantal bladzijden: 244

Korte samenvatting
Maria woont samen met haar twee kinderen (Wolf en Merel) en haar vriend Geert in Amsterdam. De relatie tussen Maria en Geert loopt niet soepel, en ze besluit hem uit huis te zetten. Als Maria erachter komt dat ze zwanger blijkt te zijn van Geert besluit ze een abortus te plegen. Na Maria’s abortus wordt ze gestalkt door iemand die overduidelijk tegen haar abortus is. Als de dreigementen te erg worden en de politie niks voor haar kan doen besluit ze om voor een korte tijd bij haar zus te gaan wonen, die in hun ouderlijk huis aan zee woont. De dreigementen blijven doorgaan en Maria weet niet wat ze moet doen en wie ze moet vertrouwen. Maria wil erachter komen wie hier achter zit, en wil aan iedereen bewijzen dat ze niet, net zoals haar moeder, gek is.

Recensie
Terug naar de kust is een spannend boek die je in één adem uitleest. Het vertelt een verhaal die goed bij te houden is en niet te ingewikkeld wordt. Je leeft mee met de hoofdpersoon Maria, en je wilt er zelf ook graag achter komen wie de stalker is. Er zijn meerdere personen in dit boek die je zou kunnen verdenken als stalker, en het is niet makkelijk te raden. Daardoor is het einde erg onverwacht. Wat ik ook heel goed vond aan het boek is dat het verleden van Maria een grote impact heeft op het verhaal. Er zijn meerdere hoofdstukken in dit boek die gaan over het leven van Maria toen ze nog een kind was. De stoornis die Maria’s moeder had heeft namelijk een grote impact op het verhaal. Maria’s gedachten worden heel goed beschreven in dit boek, daardoor weet je ook precies hoe Maria zich voelt. Ondanks al deze pluspunten heb ik ook nog een minpunt. Namelijk dat het boek heel soms een beetje treuzelt. Ik snap dat een boek niet alleen maar over de algemene plot hoeft te gaan. Maar in dit boek had ik toch bij een paar hoofdstukken het gevoel dat ze een beetje overbodig waren.

Ik geef “Terug naar de kust” een 8/10

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.