Terug naar de kust – Recensie

Terug naar de kust (Saskia Noort) – Recensie
Door Niels Vriezekolk

“Je bent een adder. Een slet die haar kind heeft vermoord. Je bent je kinderen niet waard. Je bent het leven niet waard. Al jaren volg ik je. Iemand moet je straffen, hoer. Ik hou je in de gaten.”

Algemene informatie
Titel: Terug naar de kust
Auteur: Saskia Noort
Jaar van uitgave: 2003
Genre: Thriller
Aantal bladzijden: 244

Korte samenvatting
Maria woont samen met haar twee kinderen (Wolf en Merel) en haar vriend Geert in Amsterdam. De relatie tussen Maria en Geert loopt niet soepel, en ze besluit hem uit huis te zetten. Als Maria erachter komt dat ze zwanger blijkt te zijn van Geert besluit ze een abortus te plegen. Na Maria’s abortus wordt ze gestalkt door iemand die overduidelijk tegen haar abortus is. Als de dreigementen te erg worden en de politie niks voor haar kan doen besluit ze om voor een korte tijd bij haar zus te gaan wonen, die in hun ouderlijk huis aan zee woont. De dreigementen blijven doorgaan en Maria weet niet wat ze moet doen en wie ze moet vertrouwen. Maria wil erachter komen wie hier achter zit, en wil aan iedereen bewijzen dat ze niet, net zoals haar moeder, gek is.

Recensie
Terug naar de kust is een spannend boek die je in één adem uitleest. Het vertelt een verhaal die goed bij te houden is en niet te ingewikkeld wordt. Je leeft mee met de hoofdpersoon Maria, en je wilt er zelf ook graag achter komen wie de stalker is. Er zijn meerdere personen in dit boek die je zou kunnen verdenken als stalker, en het is niet makkelijk te raden. Daardoor is het einde erg onverwacht. Wat ik ook heel goed vond aan het boek is dat het verleden van Maria een grote impact heeft op het verhaal. Er zijn meerdere hoofdstukken in dit boek die gaan over het leven van Maria toen ze nog een kind was. De stoornis die Maria’s moeder had heeft namelijk een grote impact op het verhaal. Maria’s gedachten worden heel goed beschreven in dit boek, daardoor weet je ook precies hoe Maria zich voelt. Ondanks al deze pluspunten heb ik ook nog een minpunt. Namelijk dat het boek heel soms een beetje treuzelt. Ik snap dat een boek niet alleen maar over de algemene plot hoeft te gaan. Maar in dit boek had ik toch bij een paar hoofdstukken het gevoel dat ze een beetje overbodig waren.

Ik geef “Terug naar de kust” een 8/10

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>