Van den vos Reynaerde – Recensie

Van den vos Reynaerde (Willem die Madocke maecte) – Recensie
Door Niels Vriezekolk

“Lieve help! Mijn beste Reinaert, heb je zo’n hekel aan honing? Reinaert, help me iets te pakken te krijgen!” Hier moest de sluwe Reinaert om lachen.

Algemene informatie
Titel: Van den vos Reynaerde
Auteur: Willem die Madocke maecte
Jaar van uitgave: 1260
Genre: Episch dierdicht, satire
Aantal bladzijden: 127

Korte samenvatting
Van den vos Reynaerde is een episch dierdicht / satire uit 1260 geschreven door Willem die Madocke maecte. Het gaat over Reinaert de Vos, een bedrieger en dief. Nadat Reinaert een misdaad heeft gepleegd moet hij opgehaald worden uit zijn burcht. Dit blijkt niet makkelijk te zijn, Reinaert weet hoe hij dieren kan bedriegen. Zal het de dieren lukken om Reinaert te vervolgen?

Recensie
Van den vos Reynaerde is een heel oud boek (1260), en dat merk je ook. Het is op een hele rare manier geschreven, wat natuurlijk ook logisch is als het uit het jaar 1260 komt. Alle dieren in dit boek hebben menselijke eigenschappen, zo wilde Willem die Madocke maecte kritiek leveren op de maatschappij. Dat is een leuke eigenschap van het boek. Soms irriteerde ik me wel aan hoe de dieren Reinaert nog geloofde. Dat is natuurlijk de hele bedoeling van het boek, maar het einde vond ik wel heel ver gezocht. Er was ook een relatie tussen Reinaert en Isengrijn die ik niet echt snapte. Maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen.

Ik geef “Van den vos Reynaerde” een 6.5/10

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>