Malva

Malva van Hagar Peeters.

Malva is het verhaal van de dochter van een dichter, of beter gezegd de ‘punt-komma’ van deze dichter. Malva was geboren met een waterhoofd en stierf op acht jarige leeftijd. In de brieven van de dichter werd Malva beschreven als een ‘punt-komma’ hierom worden alle witregels in het boek ook vervangen door een punt-komma. het verhaal gaat dus over een meisje, een meisje dat niet meer hier is, maar van boven neerkijkt op de geschiedenis van haar vader en uiteindelijk haar vader meeneemt naar het dodenrijk. Naast deze fictieve vertoningen komt er ook een moreel vraagstuk naar voren in het boek. Is het juist dat mensen met een belangrijke carrière hun kinderen verwaarlozen, voor die carrière? Sokrates zelf gaat met de dichter het gesprek aan. Er zit ook een autobiografisch deel in het boek, waarbij Malva aan Hagar Peeters gaat vertellen over zijn vader, die als journalist bij de begrafenis van de dichter, en vader van Malva, was. Hierdoor wordt het vraagstuk ook persoonlijk.

Hagar Peeters weet heel goed hoe hij jou als lezer mee moet nemen in het verhaal en ook hoe hij de juiste emoties bij iemand naar boven kan halen, zonder de mogelijkheid om zelf na te denken, over het vraagstuk van het boek, van de lezer af te nemen. De persoonlijkheid die hij in het boek stopt door ook met de hoofdpersoon over zijn eigen vader te praten geeft Malva een extra dimensie die het boek nog spannender maakt. Het taalgebruik is ook zeer makkelijk vergeleken met andere boeken wat in mijn optiek ook bijdraagt aan de belevenis van het boek.

Het Hout

Het Hout van Jeroen Brouwers.

Het Hout staat in het boek symbool voor meerdere dingen, onder andere de straf (het slaghout), maar ook het houten kruis waar het Jezusbeeld aan hangt. De roman gaat over het leven van jongens in een katholieke kostschool en de perverse bezigheden van de volwassenen met de jongens. het verhaal is geschreven door een man die het zelf ook heeft meegemaakt en werd uitgebracht in een tijd waar deze zaak steeds vaker aan het licht kwam. Jeroen wilde ook graag dat het boek meer aandacht zou trekken naar dit probleem. In het boek lees je over de gruwelen van de dienaren van de katholieke kerk, zoals het betasten van de jongens die zij zouden beschermen en onderwijzen, maar ook het straffen als de jongens iets zogenaamd foutief deden.

Het strooien met katholieke termen lijkt wel een favoriete bezigheid van Jeroen Brouwers, voor ieder die dit boek leest, als je dan ook niet katholiek bent opgevoed of een zeer uitgebreide woordenschat bevat is er in de eerste regel al geen touw aan vast te knopen. Wel is het thema wat benoemt wordt iets wat zeer recent weer aan het licht is gekomen, en iets wat opnieuw in de doofpot wordt gedaan. Dit maakt het goed om er toch op deze manier met een persoonlijke ‘touch’ van Jeroen Brouwers zelf meer over te leren.

Fansi’s stilte

Fansi’s stilte van Tessa Leuwsha

Nickery in Suriname is de geboorte plaats van Fansi, de oma van Tessa Leuwsha. Fansi is de dochter van een blanke vrouw en een onbekende zwarte man, en was geboren op 1905. In deze tijd was Suriname nog steeds een kolonie van Nederland en hier maakte Fansi en al haar negen kinderen gebruik van om de armoede in Suriname te kunnen ontsnappen. Tessa Leuwsha is in Nederland geboren en weet eigenlijk niks over haar oma. Tessa gaat haar vriend achterna naar Suriname en heeft daar gesprekken met haar ooms en tante’s. die er voor zorgen dat ze een steeds beter beeld krijgt van haar oma en hoe hun familie en leven er vroeger uitzien.

Het boek is heel structureel opgebouwd. Elk kind van Fansi krijgt een hoofdstuk toegewezen waarin door middel van een interview alle informatie wordt gepresenteerd. Na zo’n interview komt er nog een hoofdstuk waarin er wordt bekeken wat de informatie nou daadwerkelijk betekend. Door deze handige structuur is het boek heel makkelijk te volgen en blijft alles ook goed bij. Het wordt na een aantal gesprekken wel saai, doordat er niet veel verandering en spanning in zit, tot Tessa vastloopt met haar onderzoek naar haar oma, Fansi.

Jij zegt het

Jij zegt het van Connie Palmen.

Deze meeslepende en poëtische roman gaat over het tragische leven van Sylvia Plath, een bekende dichter, en haar huwelijk met de Engelse dichter Ted Hughes, haar moordenaar. De ik persoon in het boek is Ted Hughes. het boek begint met een al interessante ontmoeting tussen ‘ik’ en Sylvia, waarbij Sylvia Ted in zijn wang bijt, vanaf dit moment voelen de twee zich afstotelijk aan elkaar aangetrokken. De relatie tussen ‘ik’ en Sylvia is destructief en creatief, het is een weegschaal die elk moment om kan slaan, maar het risico houdt beide bezig om de relatie toch door te zetten. Sylvia heeft zelfmoordneigingen en wil haar eigen dood omarmen maar Ted probeert haar tegen te houden, en door zijn grote liefde voor haar doet hij ook bijna alles voor haar. Nadat Sylvia zelfmoord pleegt weet Ted niet hoe hij het moet verwerken en dicht hij voor lange tijd niet meer. Ook wordt hij er van verdacht schuldig te zijn voor haar dood,  tot hij vlak voor zijn dood Birthday Letters publiceerde, dit is een dichtbundel van de gedichten die hij over zijn eerste vrouw Sylvia schreef, waarin alles verklaard wordt en hij, na ruim 30 jaar, eindelijk zijn kant van het verhaal mag vertellen.

Het boek gaat over een moeilijke relatie en zelfmoord, twee thema’s waar ik mijzelf niet snel bij associeer, desondanks vond ik de stijl waarmee het geschreven was wel degelijk iets wat ook bij het onderwerp paste. Helaas was de beeldspraak en poëtische uitingen voor mij iets te moeilijk om volledig te kunnen begrijpen, waardoor het soms heel lastig was om te volgen.

Vervoering

Vervoering van Shantie Singh.

Vervoering is een boek over verschillende generaties van een familie. Het begint bij de Indiase Ramdew Raj (de eerste generatie) die door middel van goede praatjes naar Suriname immigreert. Hier komt hij aan met Kumari Nandi, waarmee hij een verbond heeft gesloten om te gaan trouwen. Na een paar jaar hard werken kunnen ze eindelijk samen een leven opbouwen. Ramdew woont in Nickerie en ontmoet daar Shakuntala Mohan, dit is de vrouw waarmee hij zijn eerste kind, Yash (de tweede generatie) krijgt. Yash groeit op zoals zijn vader, en wil groot aanzien. Nadat hij tijdens de tweede wereldoorlog in het leger heeft gevochten komt hij terecht bij de VHP, dit is een partij die opkomt voor Hindoestanen in Suriname. Een van Yash zijn kinderen (de derde generatie) heet Mukesh Mohan. Hij is een slimme jongen en studeert om leraar te worden in Paramaribo. Hier leert hij een meisje kennen genaamd Seema. Ze raken verliefd en maken trouwplannen. Nadat Mukesh moeder is overleden gaat hij naar Nederland om opnieuw te beginnen. Hij bouwt in amelo uiteindelijk een nieuw leven op met Seema en ze krijgen samen kinderen, Sandra en Stefan (de vierde generatie).

Vervoering gaat over de ontwikkeling van verschillende generatie familieleden in verschillende continenten. Doordat er zoveel verschillende karakters in voorkomen is het soms lastig om het boek te volgen. Daarentegen geeft het wel mooi weer hoe sommige tradities blijven bestaan door de jaren heen en andere juist veranderen met de tijd mee. Op deze manier kun je dus ook heel duidelijk zien wat het verschil in cultuur is en hoe moeilijk het soms is om je in een nieuwe cultuur te begeven. 

Oorlog en terpentijn

Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans.

In het eerste en derde deel van het boek is de ik-persoon Stefan Hertmans. Hij heeft vlak na het overlijden van zijn grootvader ( Urbain Martien) dagboekaantekeningen gekregen van zijn grootvader, hierover wilde hij altijd al een roman schrijven. Als Urbains vader is gestorven en zijn moeder hertrouwt met hun buurman gaat Urbain naar de militaire  school om soldaat te worden. Aan het begin van de eerste wereldoorlog word Urbain opgeroepen om te vechten. Tijdens deze oorlog worden veel Vlaamse soldaten gedood. Urbain raakt verliefd op een verpleegster die hem verzorgt in Liverpool, nadat hij gewond was geraakt, hier gebeurt uiteindelijk niks mee en hij wordt weer terug gestuurd naar het front. Urbain raakt nog een keer verwond, maar overleefd uiteindelijk wel de oorlog. Hier wordt Stefan weer de verteller. Urbain is verliefd op het meisje Maria Emelia Ghys. Voordat ze kunnen trouwen sterft Maria. Urbain wil eigenlijk niet meer leven, maar trouwt uiteindelijk de zus van Maria. Er is niet veel liefde in het huwelijk, maar ze krijgen wel een dochter die hij naar zijn gestorven geliefde noemt. In zijn verdere leven is Urbain een schilder, die door kleurenblindheid van stijl veranderd. Het leven van Urbain Martien is een leven tussen “oorlog en terpentijn” geweest.

Oorlog en Terpentijn is een mooie roman en prachtig eerbetoon van Stefan aan zijn grootvader, die een zwaar leven heeft geleid. Doordat hij in deel een en drie zelf aan het woord is en in deel twee juist zijn opa zelf het woord laat voeren is dit boek iets wat je niet vaak tegenkomt. Het deel waarin de opa zelf het woord voert is dan wel gebaseerd op feiten maar het is prachtig opgevuld door de verbeelding van Stefan Hertmans, hierdoor komt dit deel echt tot leven. Dit komt natuurlijk ook omdat er zulke grote en gruwelijke gebeurtenissen en belevenissen uit de eerste wereldoorlog in voorkomen.

Orgelman

Orgelman is geschreven door Mark Schaevers.

Felix Nussbaum is een Duitser en joodse schilder. Toen Hitler aan de macht kwam was Felix in Rome. Hij merkt dat zijn kunst in Duitsland als entartet gezien word en besluit niet meer terug te gaan naar Duitsland. Hij reist met zijn vrouw door Frankrijk en België, waar hij uiteindelijk in Brussel gaat wonen en werken. Onderweg schrijft Felix heel veel brieven naar vrienden en collega’s, waarin hij over veel van zijn avonturen en belevenissen vertelt. Nussbaum en zijn vrouw weten zich 4 jaar lang schuil te houden in Brussel, waarbij Felix blijft schilderen. Na 4 jaar worden ze verraden en opgepakt. Nussbaum en zijn vrouw worden met de laatste trein naar Auschwitz vervoert. Een maand later word België bevrijd, maar Nussbaum is dan al gestorven.

In het boek zit je dicht op de huid van de hoofdpersoon (Felix). Tijdens het verhaal worden er ook telkens stukjes uitleg gegeven over waar deze informatie vandaan komt en er staat vaak ook extra informatie bij. Ook zit het boek vol met kunstwerken van Felix Nussbaum, deze kunstwerken geven een heel mooi en helder beeld bij de teksten en het verhaal, de kunstwerken beelden heel duidelijk de emoties van de kunstenaar uit. Dit zorgt ervoor dat je als lezer je heel sterk kan inleven in het verhaal en het ook goed kan volgen.

Ik kom terug

Ik kom terug is een roman geschreven door Adriaan van Dis.

In het boek kijk je door de ogen van de, ongeveer 65 jarige, Adriaan van dis, die aan het begin van het boek nog in Parijs woont. Adriaan heeft een slechte band met zijn moeder, die in een bejaardentehuis woont. Op haar 90ste verjaardag belt ze Adriaan en vraagt ze hem of hij haar kan helpen om nog een paar laatste dingen te doen, voordat ze zelfmoord zou plegen. Adriaan verhuist om deze reden terug naar Nederland. Terwijl hij zijn moeder helpt haar laatste wensen te vervullen merkt hij dat ze vol met geheimen en herinneringen zit, die ze voor het eerst in zijn leven met hem wil delen. Adriaan is hier heel erg nieuwsgierig naar en probeert dan ook zoveel mogelijk te weten te komen, dit doet hij onder andere door uren lang met zijn moeder aan de telefoon te zitten. Alles wat Adriaan te weten komt schrijft hij op en bewaart hij.

In het boek draait het allemaal om de zoon-moeder relatie, deze relatie is in ik kom terug erg moeilijk en moeizaam. Je merkt dat van Dis het ene moment heel zacht over zijn moeder schrijft, terwijl hij de bladzijde daarna weer vol uithaalt. Op deze manier laat van Dis prachtig zien dat hij worstelt met de liefde voor zijn moeder.