Vervoering

Vervoering van Shantie Singh.

Vervoering is een boek over verschillende generaties van een familie. Het begint bij de Indiase Ramdew Raj (de eerste generatie) die door middel van goede praatjes naar Suriname immigreert. Hier komt hij aan met Kumari Nandi, waarmee hij een verbond heeft gesloten om te gaan trouwen. Na een paar jaar hard werken kunnen ze eindelijk samen een leven opbouwen. Ramdew woont in Nickerie en ontmoet daar Shakuntala Mohan, dit is de vrouw waarmee hij zijn eerste kind, Yash (de tweede generatie) krijgt. Yash groeit op zoals zijn vader, en wil groot aanzien. Nadat hij tijdens de tweede wereldoorlog in het leger heeft gevochten komt hij terecht bij de VHP, dit is een partij die opkomt voor Hindoestanen in Suriname. Een van Yash zijn kinderen (de derde generatie) heet Mukesh Mohan. Hij is een slimme jongen en studeert om leraar te worden in Paramaribo. Hier leert hij een meisje kennen genaamd Seema. Ze raken verliefd en maken trouwplannen. Nadat Mukesh moeder is overleden gaat hij naar Nederland om opnieuw te beginnen. Hij bouwt in amelo uiteindelijk een nieuw leven op met Seema en ze krijgen samen kinderen, Sandra en Stefan (de vierde generatie).

Vervoering gaat over de ontwikkeling van verschillende generatie familieleden in verschillende continenten. Doordat er zoveel verschillende karakters in voorkomen is het soms lastig om het boek te volgen. Daarentegen geeft het wel mooi weer hoe sommige tradities blijven bestaan door de jaren heen en andere juist veranderen met de tijd mee. Op deze manier kun je dus ook heel duidelijk zien wat het verschil in cultuur is en hoe moeilijk het soms is om je in een nieuwe cultuur te begeven. 

Oorlog en terpentijn

Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans.

In het eerste en derde deel van het boek is de ik-persoon Stefan Hertmans. Hij heeft vlak na het overlijden van zijn grootvader ( Urbain Martien) dagboekaantekeningen gekregen van zijn grootvader, hierover wilde hij altijd al een roman schrijven. Als Urbains vader is gestorven en zijn moeder hertrouwt met hun buurman gaat Urbain naar de militaire  school om soldaat te worden. Aan het begin van de eerste wereldoorlog word Urbain opgeroepen om te vechten. Tijdens deze oorlog worden veel Vlaamse soldaten gedood. Urbain raakt verliefd op een verpleegster die hem verzorgt in Liverpool, nadat hij gewond was geraakt, hier gebeurt uiteindelijk niks mee en hij wordt weer terug gestuurd naar het front. Urbain raakt nog een keer verwond, maar overleefd uiteindelijk wel de oorlog. Hier wordt Stefan weer de verteller. Urbain is verliefd op het meisje Maria Emelia Ghys. Voordat ze kunnen trouwen sterft Maria. Urbain wil eigenlijk niet meer leven, maar trouwt uiteindelijk de zus van Maria. Er is niet veel liefde in het huwelijk, maar ze krijgen wel een dochter die hij naar zijn gestorven geliefde noemt. In zijn verdere leven is Urbain een schilder, die door kleurenblindheid van stijl veranderd. Het leven van Urbain Martien is een leven tussen “oorlog en terpentijn” geweest.

Oorlog en Terpentijn is een mooie roman en prachtig eerbetoon van Stefan aan zijn grootvader, die een zwaar leven heeft geleid. Doordat hij in deel een en drie zelf aan het woord is en in deel twee juist zijn opa zelf het woord laat voeren is dit boek iets wat je niet vaak tegenkomt. Het deel waarin de opa zelf het woord voert is dan wel gebaseerd op feiten maar het is prachtig opgevuld door de verbeelding van Stefan Hertmans, hierdoor komt dit deel echt tot leven. Dit komt natuurlijk ook omdat er zulke grote en gruwelijke gebeurtenissen en belevenissen uit de eerste wereldoorlog in voorkomen.

Orgelman

Orgelman is geschreven door Mark Schaevers.

Felix Nussbaum is een Duitser en joodse schilder. Toen Hitler aan de macht kwam was Felix in Rome. Hij merkt dat zijn kunst in Duitsland als entartet gezien word en besluit niet meer terug te gaan naar Duitsland. Hij reist met zijn vrouw door Frankrijk en België, waar hij uiteindelijk in Brussel gaat wonen en werken. Onderweg schrijft Felix heel veel brieven naar vrienden en collega’s, waarin hij over veel van zijn avonturen en belevenissen vertelt. Nussbaum en zijn vrouw weten zich 4 jaar lang schuil te houden in Brussel, waarbij Felix blijft schilderen. Na 4 jaar worden ze verraden en opgepakt. Nussbaum en zijn vrouw worden met de laatste trein naar Auschwitz vervoert. Een maand later word België bevrijd, maar Nussbaum is dan al gestorven.

In het boek zit je dicht op de huid van de hoofdpersoon (Felix). Tijdens het verhaal worden er ook telkens stukjes uitleg gegeven over waar deze informatie vandaan komt en er staat vaak ook extra informatie bij. Ook zit het boek vol met kunstwerken van Felix Nussbaum, deze kunstwerken geven een heel mooi en helder beeld bij de teksten en het verhaal, de kunstwerken beelden heel duidelijk de emoties van de kunstenaar uit. Dit zorgt ervoor dat je als lezer je heel sterk kan inleven in het verhaal en het ook goed kan volgen.

Ik kom terug

Ik kom terug is een roman geschreven door Adriaan van Dis.

In het boek kijk je door de ogen van de, ongeveer 65 jarige, Adriaan van dis, die aan het begin van het boek nog in Parijs woont. Adriaan heeft een slechte band met zijn moeder, die in een bejaardentehuis woont. Op haar 90ste verjaardag belt ze Adriaan en vraagt ze hem of hij haar kan helpen om nog een paar laatste dingen te doen, voordat ze zelfmoord zou plegen. Adriaan verhuist om deze reden terug naar Nederland. Terwijl hij zijn moeder helpt haar laatste wensen te vervullen merkt hij dat ze vol met geheimen en herinneringen zit, die ze voor het eerst in zijn leven met hem wil delen. Adriaan is hier heel erg nieuwsgierig naar en probeert dan ook zoveel mogelijk te weten te komen, dit doet hij onder andere door uren lang met zijn moeder aan de telefoon te zitten. Alles wat Adriaan te weten komt schrijft hij op en bewaart hij.

In het boek draait het allemaal om de zoon-moeder relatie, deze relatie is in ik kom terug erg moeilijk en moeizaam. Je merkt dat van Dis het ene moment heel zacht over zijn moeder schrijft, terwijl hij de bladzijde daarna weer vol uithaalt. Op deze manier laat van Dis prachtig zien dat hij worstelt met de liefde voor zijn moeder.