Orgelman

Orgelman is geschreven door Mark Schaevers.

Felix Nussbaum is een Duitser en joodse schilder. Toen Hitler aan de macht kwam was Felix in Rome. Hij merkt dat zijn kunst in Duitsland als entartet gezien word en besluit niet meer terug te gaan naar Duitsland. Hij reist met zijn vrouw door Frankrijk en BelgiĆ«, waar hij uiteindelijk in Brussel gaat wonen en werken. Onderweg schrijft Felix heel veel brieven naar vrienden en collega’s, waarin hij over veel van zijn avonturen en belevenissen vertelt. Nussbaum en zijn vrouw weten zich 4 jaar lang schuil te houden in Brussel, waarbij Felix blijft schilderen. Na 4 jaar worden ze verraden en opgepakt. Nussbaum en zijn vrouw worden met de laatste trein naar Auschwitz vervoert. Een maand later word BelgiĆ« bevrijd, maar Nussbaum is dan al gestorven.

In het boek zit je dicht op de huid van de hoofdpersoon (Felix). Tijdens het verhaal worden er ook telkens stukjes uitleg gegeven over waar deze informatie vandaan komt en er staat vaak ook extra informatie bij. Ook zit het boek vol met kunstwerken van Felix Nussbaum, deze kunstwerken geven een heel mooi en helder beeld bij de teksten en het verhaal, de kunstwerken beelden heel duidelijk de emoties van de kunstenaar uit. Dit zorgt ervoor dat je als lezer je heel sterk kan inleven in het verhaal en het ook goed kan volgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>