Oorlog en terpentijn

Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans.

In het eerste en derde deel van het boek is de ik-persoon Stefan Hertmans. Hij heeft vlak na het overlijden van zijn grootvader ( Urbain Martien) dagboekaantekeningen gekregen van zijn grootvader, hierover wilde hij altijd al een roman schrijven. Als Urbains vader is gestorven en zijn moeder hertrouwt met hun buurman gaat Urbain naar de militaire  school om soldaat te worden. Aan het begin van de eerste wereldoorlog word Urbain opgeroepen om te vechten. Tijdens deze oorlog worden veel Vlaamse soldaten gedood. Urbain raakt verliefd op een verpleegster die hem verzorgt in Liverpool, nadat hij gewond was geraakt, hier gebeurt uiteindelijk niks mee en hij wordt weer terug gestuurd naar het front. Urbain raakt nog een keer verwond, maar overleefd uiteindelijk wel de oorlog. Hier wordt Stefan weer de verteller. Urbain is verliefd op het meisje Maria Emelia Ghys. Voordat ze kunnen trouwen sterft Maria. Urbain wil eigenlijk niet meer leven, maar trouwt uiteindelijk de zus van Maria. Er is niet veel liefde in het huwelijk, maar ze krijgen wel een dochter die hij naar zijn gestorven geliefde noemt. In zijn verdere leven is Urbain een schilder, die door kleurenblindheid van stijl veranderd. Het leven van Urbain Martien is een leven tussen “oorlog en terpentijn” geweest.

Oorlog en Terpentijn is een mooie roman en prachtig eerbetoon van Stefan aan zijn grootvader, die een zwaar leven heeft geleid. Doordat hij in deel een en drie zelf aan het woord is en in deel twee juist zijn opa zelf het woord laat voeren is dit boek iets wat je niet vaak tegenkomt. Het deel waarin de opa zelf het woord voert is dan wel gebaseerd op feiten maar het is prachtig opgevuld door de verbeelding van Stefan Hertmans, hierdoor komt dit deel echt tot leven. Dit komt natuurlijk ook omdat er zulke grote en gruwelijke gebeurtenissen en belevenissen uit de eerste wereldoorlog in voorkomen.

1 reactie op “Oorlog en terpentijn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>