Vervoering

Vervoering van Shantie Singh.

Vervoering is een boek over verschillende generaties van een familie. Het begint bij de Indiase Ramdew Raj (de eerste generatie) die door middel van goede praatjes naar Suriname immigreert. Hier komt hij aan met Kumari Nandi, waarmee hij een verbond heeft gesloten om te gaan trouwen. Na een paar jaar hard werken kunnen ze eindelijk samen een leven opbouwen. Ramdew woont in Nickerie en ontmoet daar Shakuntala Mohan, dit is de vrouw waarmee hij zijn eerste kind, Yash (de tweede generatie) krijgt. Yash groeit op zoals zijn vader, en wil groot aanzien. Nadat hij tijdens de tweede wereldoorlog in het leger heeft gevochten komt hij terecht bij de VHP, dit is een partij die opkomt voor Hindoestanen in Suriname. Een van Yash zijn kinderen (de derde generatie) heet Mukesh Mohan. Hij is een slimme jongen en studeert om leraar te worden in Paramaribo. Hier leert hij een meisje kennen genaamd Seema. Ze raken verliefd en maken trouwplannen. Nadat Mukesh moeder is overleden gaat hij naar Nederland om opnieuw te beginnen. Hij bouwt in amelo uiteindelijk een nieuw leven op met Seema en ze krijgen samen kinderen, Sandra en Stefan (de vierde generatie).

Vervoering gaat over de ontwikkeling van verschillende generatie familieleden in verschillende continenten. Doordat er zoveel verschillende karakters in voorkomen is het soms lastig om het boek te volgen. Daarentegen geeft het wel mooi weer hoe sommige tradities blijven bestaan door de jaren heen en andere juist veranderen met de tijd mee. Op deze manier kun je dus ook heel duidelijk zien wat het verschil in cultuur is en hoe moeilijk het soms is om je in een nieuwe cultuur te begeven. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>