Jij zegt het

Jij zegt het van Connie Palmen.

Deze meeslepende en poëtische roman gaat over het tragische leven van Sylvia Plath, een bekende dichter, en haar huwelijk met de Engelse dichter Ted Hughes, haar moordenaar. De ik persoon in het boek is Ted Hughes. het boek begint met een al interessante ontmoeting tussen ‘ik’ en Sylvia, waarbij Sylvia Ted in zijn wang bijt, vanaf dit moment voelen de twee zich afstotelijk aan elkaar aangetrokken. De relatie tussen ‘ik’ en Sylvia is destructief en creatief, het is een weegschaal die elk moment om kan slaan, maar het risico houdt beide bezig om de relatie toch door te zetten. Sylvia heeft zelfmoordneigingen en wil haar eigen dood omarmen maar Ted probeert haar tegen te houden, en door zijn grote liefde voor haar doet hij ook bijna alles voor haar. Nadat Sylvia zelfmoord pleegt weet Ted niet hoe hij het moet verwerken en dicht hij voor lange tijd niet meer. Ook wordt hij er van verdacht schuldig te zijn voor haar dood,  tot hij vlak voor zijn dood Birthday Letters publiceerde, dit is een dichtbundel van de gedichten die hij over zijn eerste vrouw Sylvia schreef, waarin alles verklaard wordt en hij, na ruim 30 jaar, eindelijk zijn kant van het verhaal mag vertellen.

Het boek gaat over een moeilijke relatie en zelfmoord, twee thema’s waar ik mijzelf niet snel bij associeer, desondanks vond ik de stijl waarmee het geschreven was wel degelijk iets wat ook bij het onderwerp paste. Helaas was de beeldspraak en poëtische uitingen voor mij iets te moeilijk om volledig te kunnen begrijpen, waardoor het soms heel lastig was om te volgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>