Fansi’s stilte

Fansi’s stilte van Tessa Leuwsha

Nickery in Suriname is de geboorte plaats van Fansi, de oma van Tessa Leuwsha. Fansi is de dochter van een blanke vrouw en een onbekende zwarte man, en was geboren op 1905. In deze tijd was Suriname nog steeds een kolonie van Nederland en hier maakte Fansi en al haar negen kinderen gebruik van om de armoede in Suriname te kunnen ontsnappen. Tessa Leuwsha is in Nederland geboren en weet eigenlijk niks over haar oma. Tessa gaat haar vriend achterna naar Suriname en heeft daar gesprekken met haar ooms en tante’s. die er voor zorgen dat ze een steeds beter beeld krijgt van haar oma en hoe hun familie en leven er vroeger uitzien.

Het boek is heel structureel opgebouwd. Elk kind van Fansi krijgt een hoofdstuk toegewezen waarin door middel van een interview alle informatie wordt gepresenteerd. Na zo’n interview komt er nog een hoofdstuk waarin er wordt bekeken wat de informatie nou daadwerkelijk betekend. Door deze handige structuur is het boek heel makkelijk te volgen en blijft alles ook goed bij. Het wordt na een aantal gesprekken wel saai, doordat er niet veel verandering en spanning in zit, tot Tessa vastloopt met haar onderzoek naar haar oma, Fansi.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>