Het Hout

Het Hout van Jeroen Brouwers.

Het Hout staat in het boek symbool voor meerdere dingen, onder andere de straf (het slaghout), maar ook het houten kruis waar het Jezusbeeld aan hangt. De roman gaat over het leven van jongens in een katholieke kostschool en de perverse bezigheden van de volwassenen met de jongens. het verhaal is geschreven door een man die het zelf ook heeft meegemaakt en werd uitgebracht in een tijd waar deze zaak steeds vaker aan het licht kwam. Jeroen wilde ook graag dat het boek meer aandacht zou trekken naar dit probleem. In het boek lees je over de gruwelen van de dienaren van de katholieke kerk, zoals het betasten van de jongens die zij zouden beschermen en onderwijzen, maar ook het straffen als de jongens iets zogenaamd foutief deden.

Het strooien met katholieke termen lijkt wel een favoriete bezigheid van Jeroen Brouwers, voor ieder die dit boek leest, als je dan ook niet katholiek bent opgevoed of een zeer uitgebreide woordenschat bevat is er in de eerste regel al geen touw aan vast te knopen. Wel is het thema wat benoemt wordt iets wat zeer recent weer aan het licht is gekomen, en iets wat opnieuw in de doofpot wordt gedaan. Dit maakt het goed om er toch op deze manier met een persoonlijke ‘touch’ van Jeroen Brouwers zelf meer over te leren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>