Karel ende Elegast – Onbekend

S A M E N V A T T I N G

Koning Karel ligt ’s avonds in bed in zijn Kasteel wanneer hij via een engel een boodschap van God krijgt: “Ga uit stelen of je verliest je leven.” Karel gaat hier niet op in omdat hij denkt dat hij misschien wel misleid wordt. Maar wanneer de engel driemaal aan hem is verschenen met dezelfde boodschap, besluit hij er toch naar te handelen. Hij trekt erop uit en wanneer hij in het donkere woud loopt denkt hij aan Elegast, een vazal die hij uit zijn land heeft verbannen. Op dat moment komt hij een compleet in het zwart geklede ridder tegen die zich niet kenbaar wil maken. Ze raken in een gevecht dat Karel wint en waarna de ridder zich bekend maakt als Elegast. Elegast is door omstandigheden gedwongen om dief te worden en Karel ziet hier zijn kans. Hij stelt zich voor als Adelbrecht, ook dief van beroep. Hij stelt voor om koning Karel – zichzelf – te gaan bestelen. Elegast ziet dit niet zitten omdat hij, ondanks zijn verbanning, nog steeds trouw is aan zijn koning. In plaats daarvan stelt hij voor om Eggeric, de kwaadaardige zwager van Karel, te bestelen. Ze gaan op weg naar het kasteel van Eggeric en onderweg vindt Adelbrecht (Karel dus) een ploegschaar. Hij stelt voor om deze mee te nemen om te gebruiken tijdens het inbreken, maar daarop begint Elegast te lachen; om in te kunnen breken heb je niks aan een ploegschaar.

Eenmaal aangekomen bij het kasteel van Eggeric gaat Elegast als eerst naar binnen. Binnen wordt hij gewaarschuwd door een haan, die zegt hem dat koning Karel in de buurt is. Hij kan deze haan verstaan door magische kruiden. Elegast keert hierna weer naar buiten en wil niet langer inbreken bij Eggeric. Adelbrecht haalt hem over om de operatie toch door te zetten. Elegast brengt alle bewoners van het kasteel in een diepe slaap met behulp van een toverspreuk. Alle sloten worden geopend en de buit wordt naar buiten gebracht. Karel vindt het zo wel mooi geweest en wil weer naar huis gaan, maar Elegast wil nog een heel kostbaar zadel stelen en gaat dus weer naar binnen. Dit zadel bevindt zich in de slaapkamer van Eggeric en door de geluiden die Elegast per ongeluk maakt wordt Eggeric wakker. Hij maakt zijn vrouw wakker maar die verzekert hem ervan dat er niets aan de hand is. Ze vraagt haar man wat hij van plan is en hij vertelt eerlijk dat hij zijn zwager, koning Karel, wil doden. Zij wordt hier woedend om, Karel is ten slotte haar broer. Eggeric smoort deze woede in de kiem door zijn vrouw een klap in haar gezicht te verkopen.

Ondertussen ligt Elegast onder het bed en hoort dit gesprek. Hij vangt het bloed van de bloedneus van de vrouw in zijn handschoen en keert terug naar buiten. Hij vertelt Adelbrecht over het plan van Eggeric en laat het bloed op zijn handschoen zien. Hij wil direct actie ondernemen en Eggeric om het leven brengen. Karel beseft waarom God hem de opdracht heeft gegeven om te gaan stelen. Hij stelt voor dat Elegast naar koning Karel gaat om hem te waarschuwen, maar dit wil Elegast niet omdat hij verbannen is. Adelbrecht biedt vervolgens aan om zelf de koning te gaan waarschuwen en Karel vertrekt dus weer naar zijn eigen kasteel.

De volgende dag wordt er hof gehouden en koning Karel geeft de verraders een warm ontvangst. Vervolgens beschuldigt hij ze van het samenzweren tegen hem, wat zij natuurlijk ontkennen. Koning Karel laat Elegast aan zijn hof verschijnen die met het bloed aan zijn handschoen kan tonen dat Eggeric schuldig is. Uiteindelijk wordt besloten dat Eggeric gedood zal worden door Elegast. Hij wordt weer in ere hersteld en trouwt met de weduwe van Eggeric, Karels zus.

 T H E M A T I E K

Het belangrijkste thema is het boek is trouw/ontrouw. Elegast blijft Karel trouw ondanks dat hij hem ten onrechte heeft verbannen, Elegast wordt hiervoor goed beloond. Hierbij blijft de leenman trouw aan zijn leenheer. Eggeric van Egghermonde bleef de koning (zijn leenheer) niet trouw en wordt hiervoor gestraft. De trouw aan god komt ook vaak in het boek naar voren. Denk maar aan het begin waarin Karel uiteindelijk doet wat God hem opdraagt al vindt hij het een schande voor zichzelf. Hij wilde niet stelen, maar hij doet het toch, omdat het van God moet.

T I T E L V E R K L A R I N G

De titel spreekt voor zich; het gaat in het boekje over koning Karel en ridder Elegast. Koning Karel trekt op rovers tocht met Elegast, hij komt dan tot de ontdekking dat zijn zwager op de hofdag hem wil doden en zo kan hij dat voorkomen.

B E O O R D E L I N G

Ik geef dit boek de beoordeling: ★★★★☆. Tot m’n eigen verbazing, vond ik het eigenlijk best een leuk boekje. Het was natuurlijk een beetje moeilijk, omdat het in het oud Nederlands is geschreven, maar daarnaast was het eigenlijk echt best wel leuk om te lezen. Op een gegeven moment was ook nog eens spannend. Het was wel heel erg naar God gericht, wat ik jammer vond. Maar in die tijd was dat heel normaal en moest het als een soort ‘opvoedende’ rol spelen. Maar rekening houdend met het feit dat dit verhaal met overwegend religieuze intenties is geschreven en niet het doel heeft om mensen te amuseren vind ik het zeker zo slecht nog niet.

Het Gouden Ei – Tim Krabbé

S A M E N V A T T I N G

Rex Hofman en Saskia Ehlvest, een stelletje, zijn onderweg naar een vakantiehuisje in de heuvels boven de Middellandse Zee bij Hyères. Omdat de kilometerteller al een tijdje kapot is, moet de kilometerstand met de hand bijgehouden worden, zodat Saskia en Rex weten wanneer ze moeten tanken, dit om te voorkomen dat ze ergens langs de weg zonder benzine komen te staan. Ook deze reis is dit weer het geval, en na de kilometerstand een tijdje bijgehouden te hebben vindt Saskia het tijd om weer te gaan tanken. Ze wil het tenslotte niet nog een keer meemaken om alleen zonder benzine langs de kant te staan, terwijl Rex lopend naar een ver benzinestation moet.

Als ze bij een TOTAL-benzinestation zijn, gaan ze tanken en daarna vindt Saskia het tijd om te ontspannen. Daarom gaat ze wat drankjes halen en besluit om haar angst daarna te overwinnen: zij gaat de rest van de rit rijden zodat Rex wat kan rusten. Nadat ze haar rijbewijs heeft gehaald heeft ze nooit meer gereden, dus ze vindt het eng om te gaan rijden.

Als ze drankjes gaat halen in het benzinestation komt ze niet meer terug. Rex gaat haar zoeken maar nergens in het benzinestation is ze te vinden. Daarom besluit hij om naar binnen te gaan en aan het personeel te vragen of ze haar gezien hebben.

Ze hebben haar wel gezien en ze is zelfs met drankjes uit het benzinestation gelopen, maar daarna hebben ze haar niet meer gezien. Rondom het benzinestation is Saskia ook niet te vinden en als Rex met de chef gepraat heeft en weer terug naar de auto gaat ziet hij iets opmerkelijks: de fietsen zijn van het dak van de auto weg.

Acht jaar later is Rex met Lieneke op vakantie, een vrouw die één jaar jonger is dan Saskia. Ze vinden elkaar wel leuk en praten veel over gevoelens en ook daar komt Saskia weer naar boven. Ze is nog steeds kwijt en niemand weet wat er met haar aan de hand is en waar Saskia op dat moment is.

Na een tijdje meldt iemand zich bij Rex thuis: een Frans sprekende man die beweert dat hij Raymond Lemorne heet. Hij vertelt aan Rex dat hij meer weet over de verdwijning van Saskia en hij vraagt of Rex mee wil gaan, zodat hij aan Rex uit kan leggen wat er is gebeurd. Dan krijgt Rex te horen dat Saskia dood is en dat hij de rest alleen te weten krijgt als hij hetzelfde ondergaat. Omdat Rex graag wil weten wat er is gebeurd, besluit hij om mee te gaan.

Bij het TOTAL-benzinestation blijkt dat Saskia daar in de auto is gegaan. Meer krijgt Rex niet te weten, want hij krijgt een slaapmiddel en wordt een tijd later ergens alleen wakker. Het blijkt dat hij ergens alleen onder de grond op een matras ligt. En dan beseft hij het zich: Saskia is levend begraven.

Lieneke hoort verder helemaal niks meer van Rex en voor iedereen zijn Rex en Saskia voor altijd verdwenen.

Uiteindelijk blijkt dat Lemorne de ontvoerder en moordenaar is. Hij probeerde al een tijdje vrouwen te kidnappen en heeft op allerlei manieren geprobeerd om vrouwen mee te krijgen. Op een dag kwam hij bij het TOTAL-tankstation en daar zag hij Saskia: een vrouw die hem aan zijn dochter deed denken. Nadat ze wat gepraat hadden over geld wisselen, zag Saskia zijn sleutelhanger van zijn autosleutels en ze vond deze zo mooi dat ze er ook eentje wilde hebben.

Lemorne beweerde dat hij handelde in zulke sleutelhangers en vroeg of ze mee naar zijn auto wilde om er eentje van hem over te nemen. Toen ze bij zijn auto was kreeg ze een klap waardoor ze op de achterbank viel en gelijk meegenomen kon worden.

 T H E M A T I E K

Een belangrijk thema in het boek is vermissing. Saskia wordt vermist en Rex die probeert hij terug te vinden. Een ander thema is ‘de dood van een geliefde’. Rex komt er op een gegeven moment achter dat Saskia is vermoord en op het moment dat hij erachter komt, is hij zelf ook stervende.

T I T E L V E R K L A R I N G

De titel ‘Gouden Ei’ slaat op een droom van Saskia. Toen ze klein was droomde ze dat ze opgesloten zat in een gouden ei, dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd moeten zitten en ze kon niet doodgaan.

Dit slaat op de eenzaamheid die ze toen in haar droom voelde en ook het ‘opgesloten’ zitten in bepaalde gedachtes of gevoelens. In dit boek voelt Rex zich ook wel eens zo: als Saskia niet meer bij hem is voelt hij zich alleen en weet hij niet meer wat hij moet doen. Het liefste wil hij weten wat er met Saskia aan de hand is. In het verhaal wordt dan ook een aantal keer terug verwezen naar de droom over het gouden ei van Saskia.

B E O O R D E L I N G

Ik geef dit boek de beoordeling: ★★★★☆. Het is een súper makkelijk en kort boekje om te lezen. Je bent er binnen no-time doorheen en het verhaal is ook nog een spannend. Wat wil je nog meer? Het heeft alleen niet heel veel diepgang, maar dat was ook niet te verwachten bij zo’n klein boekje. Het is het lezen waard, want het is gewoon een leuk boekje om te lezen, waar weinig inspanning voor nodig is. Je hebt ‘m zo uit.

De Tweeling – Tessa de Loo

S A M E N V A T T I N G

Het boek gaat over de reünie van de nu 74-jarige tweeling Anna en Lotte. De twee ontmoeten elkaar in een Belgische spa na lang gescheiden te zijn van elkaar. Het is een moeilijke hereniging, op jonge leeftijd werden de zusjes gescheiden omdat hun ouders kort na elkaar kwamen te overlijden. Anna ging bij een tante in Duitsland wonen en Lotte ging naar een oom in Nederland. Door de oorlog en door de ruzies binnen de familie, zagen de zusjes elkaar slechts twee keren voor de reünie in de spa.
Door de grote verschillen in hun levens rondom de oorlog stelt Lotte zich kil op tegen haar zus. Anna probeert heel erg om een band te krijgen met Lotte. Het grootste deel van het boek bestaat uit het ophalen van herinneringen en gebeurtenissen. De zusjes vertellen elkaar wat zij allemaal hebben meegemaakt sinds hun scheiding.

Anna groeit op op een boerderij en heeft een moeizame jeugd. Ze moet fysiek zwaar werk uitvoeren en ondanks haar intelligentie krijgt zij niet de gelegenheid om te studeren. Na een zware aftakeling van haar oom komt Anna in een klooster terecht, de kerk helpt haar in de moeilijke tijd maar het praat wel de Nazi ideeën goed. Eenmaal uit het klooster, ontvlucht Anna de boerderij en gaat ze naar Keulen waar ze als dienstmeisje gaat werken.

Lotte heeft een makkelijke jeugd ten opzichte van haar zus. Ze groeit op met een liefdevolle moeder en een vrij egoïstische vader die een liefde heeft voor klassieke muziek. Op die manier leert Lotte ook de klassieke muziek kennen en ontwikkeld zij haar zangtalent. Ze woont hier met 3 andere zusjes voor wie zij goed zorgt.

Lotte komt Anna rond het begin van de oorlog opzoeken. Door dit bezoek kwam zij voor het eerst met het nazisme in contact, dit koppelde zij weer aan haar zus. Lotte creëerde een haat tegen Duitsland en zo ook een beetje tegen haar zus.

Anna krijgt een relatie met SS’er Martin Grosalie. Ze zien elkaar niet vaak en spreken elkaar voornamelijk via brieven maar ze trouwen wel. Voor Anna is het gevaarlijk om in Keulen te blijven werken omdat de Engelse geallieerden er al aan het bombarderen waren. Zij verhuist met haar werk gevende familie mee naar oost Duitsland. Haar man wilde dat ze haar baan op zou zeggen om naar Wenen te komen tot hij zou arriveren. Hij stierf aan het front en Anna kreeg dit te horen toen zij net in Wenen aankwam.

Lotte krijgt een relatie met een Joodse man die bij haar onderduikt, uiteindelijk trouwt ze met hem. Er zijn veel joden die bij Lotte haar familie onderduiken. Haar moeder wordt ziek waardoor Lotte alle zorg van de familie op zich draagt.

Aan het einde van de oorlog werkt Anna in een ziekenhuis. Hier ziet zij alle gewonde Duitse soldaten. Lotte moet op haar beurt de hongerwinter meemaken, zij was de sterkste en moest op voedseltochten gaan.
Net wanneer Lotte Anna’s daden en Nazi-Duitsland kan onderscheiden en Anna erkent als haar zus, overleed Anna.

T H E M A T I E K

Het thema van het boek is “hereniging”. De hereniging tussen twee zussen die een tweeling vormen. De tweeling is toe aan verzoening, die door diverse factoren onmogelijk wordt gemaakt. Anna wil wel een hereniging met haar zus, maar Lotte geeft pas toe als het al te laat is, als Anna al is overleden. 
Een ander thema wat in het boek voorkomt, dat ook wel bij “hereniging” hoort, is “relaties”. Het laat zien hoe de relatie tussen de twee zussen is en hoe het verloopt.

T I T E L V E R K L A R I N G

De titel ‘De tweeling’ slaat op de twee hoofdpersonages van het boek, Anna en Lotte, de tweelingzussen die na een lange tijd weer herenigd worden.

B E O O R D E L I N G

Ik geef dit boek de beoordeling: ★★★☆☆. Het onderwerp van het boek boeit me heel erg. Ik ben altijd erg geïnteresseerd in boeken die over de tweede wereldoorlog gaan of daar enigszins een verband mee hebben. Het boek heeft een overzichtelijk thema en je leest het heel snel uit. Het boek bevat alleen niet veel diepgang. Het nuanceert de problemen die voorkomen niet, dus o.a. de problemen met de zussen onderling, maar je leeft wel heel erg mee met beide zussen. Het einde was ook een soort plottwist (de dood van Anna). Als lezer ben je dan ineens verrast en dan is het toch wel jammer dat Lotte Anna niet eerder had erkent als tweeling en pas na haar overlijden. Al met al een prima boek om te lezen.

Vals Licht – Joost Zwagerman

S A M E N V A T T I N G  

Simon Prins is sinds zijn vijftiende geobsedeerd door de prostitutie. Hij was dertien toen hij voor het eerst naar de Achterdam ging met Johnnie Albeda, in zijn woonplaats Alkmaar. Hij brengt sindsdien regelmatig een bezoek aan de Achterdam en spaart ook stiekem geld om een prostituee te kunnen bezoeken.
Op een avond ziet hij Steef, de oudere broer van Johnnie, uit een van de hoerenkamers komen. Steef ziet hem ook en wordt later door Steef en zijn vrienden in elkaar geslagen. Hij wordt uitgescholden voor hoerenloper. Hij schaamde zich daarvoor.

Toen Simon ouder werd, wilde hij weg uit Alkmaar. Hij ging Nederlands studeren in Amsterdam, maar hij bracht zijn het grootste gedeelte van zijn studietijd door bij de hoeren. Daar maakt hij ook voor het eerst contact met Lizzie Rosenfeld. Hij had haar al eens eerder gezien. Hij vond toen ook dat zij een heel bleek gezicht had. Later zag hij haar dus de hoerentent een klant naar buiten laten. Hij ging toen naar haar toe en vroeg wat haar prijs is en gaat bij haar naar binnen, maar binnen gebeurt er niks speciaals. Simon vraagt Lizzie of hij haar naar huis mag brengen en daar stemt ze mee in. Simon ziet Lizzie wel zitten, want vindt dat zij bijzonder is. Lizzie vertelt haar naam en dat ze in Nijmegen studeert. Zij neemt hem ook mee naar haar studentenkamer, wat een soort onderwaterkamer blijkt te zijn. Haar gordijnen zijn altijd gesloten en door bepaalde pastelkleurige lampen, lijkt haar kamer een soort “onderwater effect” te hebben. In haar kamer kletsen ze wat en besluiten elkaar weer eens te zien. Simon bezoekt haar steeds vaker en op een gegeven moment wordt hij ook verliefd op haar. Simon wilt veel over haar weten, maar Lizzie laat niet veel van zichzelf los. Zowel over haar jeugd als haar hoerenleven vertelt ze niet veel. Hij komt wel achter rare gewoontes van haar. Dat ze onder andere leeft op vitaminepilletjes, snoep en babyvoeding. Simon begrijpt ook niet helemaal waar al het geld dat ze verdient naartoe gaat. Ook merkt Simon op dat iemand in een groene Opel haar altijd achtervolgd, waarop Lizzie antwoord dat het een lastige klant is. Dit blijkt later Eddy te zijn, Lizzie’s schuldeiser.

Simon vindt op een gegeven moment foto’s van Lizzie met haar andere jongens en vraagt haar of ze eerdere vriendjes heeft gehad. Lizzie vertelt dat ze twee vriendjes heeft gehad, Jasper en Wesley. Met Jasper is ze zelfs getrouwd geweest komt Simon later ook achter. Hij wilde haar daarom zoeken bij haar werk om uitleg te vragen, maar ze blijkt ziek te zijn. Haar collega Tanya vertelt Simon dat Lizzie helemaal niet in Nijmegen studeert. Simon is boos en wilt een verklaring. Ze krijgen ruzie over de leugens die Lizzie aan Simon had verteld. Onder andere ook dat ze bij een escortbureau genaamd Yab Yum werkt in plaats van alleen in de hoerentent. Lizzie vertelt ook over haar jeugd en dat haar ouders wilden dat ze de beste zou zijn in alles. Als ze dat niet deed, dan werd ze geslagen. Lizzie is toen op haar zeventiende weggelopen uit huis. Ze ontmoette toen Jasper en ging met hem samenwonen en later ook trouwen, maar ze was nooit verliefd op hem. Ze hadden niet veel geld, dus stelde Jasper voordat ze bij Yab Yum moest gaan werken. Ze deed dat en verdiende goed. Maar toen Jasper steeds een groter aandeel wilde, ging Lizzie van het scheiden. Later ontmoette ze Wesley die een keer geld van haar wilde lenen. Maar nadat ze dat had gedaan, hoorde ze niks meer van hem.

Lizzie besluit te stoppen met haar escortwerk en alleen nog achter het raam te gaan werken.
Maar later besluit ze volledig te stoppen met haar werk ook achter het raam. Toch vertrouwt Simon haar niet helemaal en besluit haar te achtervolgen. Als ze een gebouw uitkomt besluit Simon, uit nieuwsgierigheid, naar binnen te gaan in datzelfde gebouw dat Lizzie uitging. Hij komt erachter dat Lizzie bij het CAD (Centrum voor Alcohol en Drugs) sessies volgt, omdat ze aan de drugs verslaafd is geweest. Ze gaat daar iedere week heen om te controleren dat ze geen heroïne meer gebruikt.

Simon en Lizzie gaan op een gegeven moment samenwonen, omdat Lizzie niet meer werkt en haar huur daarom niet meer kan betalen. Lizzie trekt bij Simon in. Simon gaat regelmatig met Lizzie mee naar haar therapiesessies en op een van die sessies vertelt haar therapeut aan Simon dat hij zijn leven weer moet gaan oppakken. En dat doet hij. Hij kan Lizzie nu minder in de gaten houden. Lizzie krijgt ondertussen weer contact met haar ex Jasper, maar dat loopt niet goed af. Ze krijgen ruzie, waar uiteindelijk de politie bij moet worden gehaald.

Simon zoekt later Wesley op, die Lizzie nog 9000 gulden verschuldigd is. Wesley betaalt het geld terug en kan daarmee haar schuldeisers terugbetalen, waar Simon niks vanaf weet. Maar dat loopt mis en ze besluit onder te duiken zonder iets van zichzelf te laten weten. Simon maakt zich zorgen en mist haar, dus ze gaat naar haar opzoek. Simon is radeloos en zoekt uiteindelijk Lizzie’s psychiater op. Hij vertelt haar dat Lizzie aan ‘pseudo logica fantasia’ lijdt, een ziekelijke liegzucht lijdt. Ze is nooit verslaafd geweest aan drugs. Simon is boos dat zij tegen hem heeft gelogen.

Ze leiden beiden weer hun eigen leventje. Simon gaat weer thuis bij zijn ouders wonen. Hij wordt op een dag door Lizzie gebeld dat alles goed is, dat ze bij haar tante in Nijmegen woont en dat ze weer prostituee is totdat ze haar schuld heeft afbetaald. Simon krijgt een nieuw vriendinnetje, Josje. Maar Simon mist Lizzie en besluit haar na een paar maanden op te bellen. Ze spreken af in Nijmegen op het station. Ze heeft haar leven weer op orde, zegt ze. Ze werkt niet meer, ze heeft een vriend en studeert weer (Nederlands, net als Simon). De relatie tussen haar en Simon is hierna officieel over. Ze zal nooit kunnen vergeten hoe ze hem heeft ontmoet en ze wil haar verleden juist vergeten.

T H E M A T I E K 

Prostitutie is het thema van het verhaal. De hoofdpersoon Simon Prins is al vanaf zijn vijftiende geobsedeerd van de prostitutie. Als hij gaat studeren in Amsterdam, bezoekt hij voor het eerst een prostituee. Op een gegeven moment leert hij Lizzie kennen: regelmatig gaat hij bij haar op bezoek en betaalt hij voor seks. Al snel blijken de twee wederzijdse interesses in elkaar te hebben en krijgen ze een relatie. Het leven van Lizzie bestaat voornamelijk uit de prostitutie. Omdat ze enorme schulden af moet betalen, ziet ze de prostitutie als enige uitweg. Ze kan op deze manier snel veel geld verdienen, waardoor ze haar schulden eerder af kan betalen. Dit betekent dat de relatie tussen Lizzie en Simon enorm onder druk komt te staan.

Daarnaast is een ander thema in het boek ook ‘relatie’. Er is een onmogelijke liefde ontstaan tussen Lizzie en Simon, waarbij het contrast tussen de harde buitenwereld en het ‘romantische’ samenzijn van hun wordt geschetst. De relatie tussen Lizzie en Simon wordt vanaf het begin al beheerst door het noodlot. Simon is bang dat zij hem bedriegt en dat zij hem zal verlaten. In zekere zin bedriegt ze hem inderdaad, maar haar leugens zijn eigenlijk bedoeld om hem en ook zichzelf te beschermen.

T I T E L V E R K L A R I N G

De eerste verklaring is als volgt: Simon Prins leert Lizzie kennen als ze als prostituee aan het werk is. Haar kamer wordt verlicht met rode belichting, iets wat normaal is voor de kamers waarin prostituees werken. Simon leert Lizzie dus niet in het echte licht kennen. Hij ziet haar alleen maar onder het rode licht. Zodra ze buiten de kamer afspreken, blijkt Lizzie een ander meisje te zijn en leert hij haar op een andere manier kennen. Ze houdt veel voor hem achter, waardoor Simon met veel vragen blijft zitten. Je zou dus kunnen zeggen dat Simon Prins Lizzie tijdens zijn prostituee bezoeken in ‘vals licht’ heeft leren kennen.

De tweede verklaring is als volgt: Op de kaft van het boek staan vissen. Deze vissen hebben in de eerste instantie niks met het verhaal te maken. In een aquarium is het mogelijk om vissen te zien. Wil je deze vissen echter pakken, dan gaat dat moeilijk omdat je door de breking van het licht niet daadwerkelijk kan zien waar de vissen zich bevinden. Hiernaast zal je ernaast grijpen. Je kan dit vergelijken met de situatie tussen Simon Prins en Lizzie: Simon leert Lizzie in het gebroken licht, het valse licht, kennen. Hij probeert haar te pakken, maar grijpt uiteindelijk mis. De relatie tussen Simon en Lizzie loopt dan ook uiteindelijk mis.

B E O O R D E L I N G

Ik geef dit boek de beoordeling: ★★★★☆. Het onderwerp interesseerde me heel erg en het fictieve karakter van Lizzie fascineerde mij ook heel erg. Ze leidde eigenlijk een dubbel leven en als lezer kwam je beetje bij beetje achter haar “geheimen”. Het was makkelijk om door het boek heen te komen. Het verhaal bevatte flashbacks, waardoor het voor de lezer soms verwarrend was. Maar over het algemeen een aanrader!