Marte Jacobs

titel: Kinderjaren
auteur: Jona Oberski

korte samenvatting:
kinderjaren gaat over een jong Jochie dat de oorlog meemaakt, hij is joods en komt aan het begin van het boek samen met zijn moeder per ongeluk terecht in kamp Westerbork waar ze een paar dagen later weer uit mogen. hij merkt dat haat voor joden steeds meer toe neemt en moet een jodenster dragen, later moet zijn hele gezin bij een inval in het huis naar een concentratiekamp waar zijn moeder en hij worden gescheiden van zijn vader. zijn vader wordt ziek en hij mag z’n kind en vrouw weer zien. de dokter komt naar hem toe en zegt dat hij z’n moeder moet aangeven dat z’n vader gaat overlijden, hij verdwaalt en vergeet dit te zeggen. z’n vader overlijd en moeder en hij leven verder in het kamp. na de bevrijding gaat hij met een vrouw mee die hij heeft ontmoet in het kamp, zijn moeder wordt enstig ziek en de vrouw verteld hem dat ze niet meer naar het ziekenhuis kunnen omdat de weg is afgesloten, dit een leugen want zijn moeder is overleden. als hij hier achter komt wordt hij woest. later wordt hij geadopteerd door een gezin in amsterdam.

mening:
zoals al eerder gezegd vind ik verhalen die zich afspelen in de tweede wereld oorlog heel interessant,  ik vond het een goed verhaal en stond verbaast van de manier waarop je het boek meemaakt, het is compleet geschreven vanuit de ogen van een jong kind, dit is aan het begin wat vreemd maar went snel. het boek leest heel makkelijk door en je bent er in een ochtend doorheen, wat ik jammer vind is dat het boek een half open einde heeft. ik had graag willen weten wat er later nog van hem terecht was gekomen en of hij later nog moeite zou hebben met de dood van zijn ouders. het is absoluut een aanrader voor mensen die boeken over de oorlog leuk vinden, het heeft een hele mooie, makkelijke schrijfwijze en leest goed door.

Hersenschimmen

Titel: Hersenschimmen
auteur: J. Bernlef

korte samenvatting
hersenschimmen gaat over het verhaal van Maarten Klein, hij woont in Amerika met zijn vrouw vanwege zijn werk voor IMCO, hij begint spontaan dingen te vergeten en hardop tegen zichzelf te praten. In eerste instantie denkt hij dat het aan vermoeidheid ligt maar al snel komt hij er achter dat dit toch echt niet de oorzaak is. hij denkt constant terug aan gebeurtenissen uit het verleden en beseft niet meer wat er in het heden gebeurd, hij verscheurt spontaan een krant omdat hij terug dacht aan een mislukt knutselwerkje op de basisschool. zijn vrouw gaat naar de dokter die haar adviseert hem foto’s uit het verleden te laten zien, Maarten kan deze verhalen exact beschrijven maar weet vervolgens niet meer dat hij op bezoek is geweest bij zijn kinderen een paar jaar terug. hij voelt zich machteloos tegenover zijn problemen en merkt dat hij ook het engels opeens niet meer beheerst, hij haalt mensen door elkaar met mensen uit het verleden en kan niet meer beseffen waar hij is in het heden. uiteindelijk wordt hij naar een inrichting gestuurd en is hij het complete besef van alles kwijt, inclusief zichzelf.

menging:
ik vond het boek behoorlijk ingewikkeld om te lezen, ik ben niet heel sterk in ingewikkelde door elkaar lopende verhalen. Bernlef schrijft duidelijk, maar door het geheugenverlies en de gedachtes die steeds weg dwalen van de hoofdpersoon is het best ingewikkeld. het boek is wat langdradig en ik vond het niet echt intressant om te lezen, misschien ligt dit gewoon aan mijn leesniveau maar het boek was totaal  niet spannend. je weet eigenlijk al hoe het boek gaat eindigen zodra je weet dat hij dement is.

de aanslag

titel: de Aanslag
auteur: Harry Mullisch

korte samenvatting
voor het huis van de familie Steenwijk word een rustige avond opeens onderbroken door een aantal knallen, de NSB’er Fake Ploeg is doodgeschoten en de buren verplaatsen het lijk naar het huis van de familie Steenwijk. de broer van Anton wilt het lijk nog verstoppen maar is te laat. de Duitsers komen al en pakken Anton en zijn ouders op, zijn broer weet nog te ontsnappen. Anton wordt van van zijn ouders gescheiden en wordt opgesloten. zodra hij vrij komt gaat hij naar zijn oom  en tante in Amsterdam. Na de oorlog hoort hij dat zijn ouders zijn vermoord op de dag dat hij werd opgepakt. hij keert terug naar zijn oude straat waar op de plek van zijn oude huis nu een monument staat voor oorlogsslachtoffers, hij wordt boos omdat zijn oom en tante hier hem volgens hem nooit over verteld hebben. Anton komt in zijn studie periode spontaan Fake Ploeg Junior tegen, hij vraagt hem naar binnen begint te praten over zijn schoolperiode want ze zaten bij elkaar in de klas.
later in het verhaal zodra Anton volwassen is en een gezin heeft komt hij bij toeval de moordenaar van Fake Ploeg tegen, ook daar raakt hij mee aan de praat . nu ligt nog altijd de vraag voor hem open waarom  het lijk bij hun voor de deur werd neergelegd door de buren, tegen het einde van het boek komt hij zijn buurvrouw tegen, weduwe omdat haar man zelfmoord had gepleegd uit angst voor wraak van Anton. hij had het lijk daar neergelegd omdat hij bang was dat hij zijn hagedissen kwijt zou raken.

mening:
ik had nog niet eerder boeken over de tweede wereldoorlog gelezen en hoorde dat dit een heel mooi gevoelig boek was, het tweede oorlog gedeelte viel mij alleen wat tegen. het verhaal gaat wel constant over een gebeurtenis in de tweede wereld oorlog maar het grootste gedeelte speelt zich na de oorlog af. ik had van te voren ook al recensies van andere leerlingen gelezen en het leek mij een mooi boek. ik weet niet of het boek op een werkelijk verhaal is gebaseerd maar het komt wel heel realistisch over, ik vind dit altijd heel prettig omdat ik dan meer m’n eigen gevoel ik het verhaal kan laten gaan. het is heel prettig en behoorlijk makkelijk geschreven. De hoofdpersoon zelf is wat saai maar het boek leest goed door omdat het tot het einde spannend blijft waarom het lijk bij hun voor de deur terecht kwam. het slot vind ik alleen niet heel sterk, ik had een wat spannender slot verwacht. ik zou het boek wel aanraden, maar het is niet zo dat het een van de beste boeken is die ik ooit heb gelezen.

de Renner

titel: de Renner
auteur:  Tim Krabbe

korte samenvatting: 
het boek is een auto biografie van Tim Krabbe zelf, hij gaat een wielerwedstrijd rijden over de Franse bergen, hij beklimt tijdens deze rit in totaal vier bergen. Krabbe staat aan de start van de amateur wedstrijd,  aan  het begin van de race vindt er een demarrage plaats, Krabbe weet dat dit niet verstandig is maar sprint uiteindelijk toch achter de kopgroep aan. tijdens de klim komt hij dichtbij maar zodra er gedaald moet worden verliest hij weer ten opzichte van de koplopers. na de afdaling komt Krabbe bij de koplopers terecht. Krabbe demarreert nogmaals maar merkt dat dit geen zin heeft. uiteindelijk komt alles aan op de laatste berg. Krabbe plaatst hier nogmaals een demarrage en komt wel weg, alleen nu krijgt hij een lekke band. hij zakt compleet in maar weet terug te komen door in het wiel te klampen van een voorbijkomende renner. het enige wat hij nu nog moet doen is sprinten, deze sprint verliest hij en wordt tweede, in de tussentijd van dit alles blikt hij steeds terug op zijn eigen sport carrière.

mening:
 ik vond het een heel erg leuk boek en zou het dan ook een 7 geven. ik ben het eigenlijk met dit boek begonnen omdat ik wat dingen van Tim Krabbe had opgezocht en er achter kwam dat hij behoorlijk sportief was, toen ik het er hier met wat mensen over had kreeg ik dit boek te horen en dat ik dit ook mocht lezen voor mijn boeken lijst, een auto biografie is wel heel anders om te lezen dan een gewoon boek maar het is wel heel intressant. ik vind Tim Krabbe een hele goede schrijver, zeker nadat ik Het Gouden Ei heb gelezen en zou dit boek dan ook zeker aanraden aan andere mensen, een bepaalde vorm van interesse voor sport komt bij dit boek overigens wel van pas.

 

 

Het schnitzelparadijs

titel: het schnitzelparadijs
auteur: Khalid Boudou

korte samenvatting:
Nordip is een allochtone nederlander. hij heeft al twee jaar lang helemaal niks gedaan, een beetje thuis gezeten en geslapen. als hij besluit om iets te gaan maken van zijn leven gaat hij solliciteren bij het restaurant de Blauwe Gier. hij word aangenomen als pannenlapper maar krijgt helemaal niks betaald. de ‘sopkok’ zoals hij al snel genoemd wordt zit in zijn eigen schoonmaak hoekje. het is hier verschrikkelijk vies en dat beschrijft hij dan ook uitgebreid. Nordip krijgt vertrouwen van zijn collega’s en steeds vaker komt er een collega bij hem zitten om te praten over zijn of haar problemen. hierdoor krijgt hij lucht van dingen die in het restaurant spelen. er schijnt een spel te zijn waardoor je hogerop kan komen in het restaurant, niemand wilt het alleen vertellen wat dat spel is. een van de collega’s mag Nordip niet zo, Amimoen heet hij. de Blauwe Gier lijkt bijna failliet te gaan als de baas belastingfraude blijkt te hebben gepleegd. veel mensen verlaten nu het restaurant waardoor er plekken vrij komen. Nordip geeft aan dat hij het spel wel een wilt spelen en op een hogere plek wilt komen, als Amimoen dit hoort zegt hij dat hij dat hij de Blauwe Gier in brand steekt als Nordip wint. wat is het spel? gaat hij het spel winnen? en hoe reageert Amimoen?

mening:
ik vond het boek een beetje tegenvallen. Ik zelf heb de film ook gezien waarom ik heel hard heb gelachen, bij het boek had ik dit totaal niet. de grappen waren soms wat diep gezocht en er word heel lomp op elkaar gereageerd door de personages. wel zat er een vorm van spanning in omdat je graag wilt weten wat het spel is. het is overigens een beetje een tegenvaller dat dit een potje dammen is, dit zal waarschijnlijk als grap bedoelt zijn maar daar zie ik de humor niet helemaal van. ook is het best spannend om er achter te komen hoe Amimoen reageerd. het personage van de hoofdpersoon is overigens wel heel grappig, de manier waarop hij handelt bevalt mij wel. hij denkt iets en voert het uit. dit zorgt voor leuke situaties in het boek. hij blijkt aan het einde van het boek ook veel slimmer te zijn dan je in het begin van het boek denkt. er zijn ook een aantal onverwachtse wendingen zoals het opstappen van zijn neef en de belastingfraude die het boek interessant houden om te lezen.

conclusie:
ik geef dit boek een 7. het verhaal is leuk bedacht maar als je uitgaat van de film is het boek totaal niet grappig. sommige dingen komen net even wat minder duidelijk buiten door het boek.  de personages zijn goed bedacht en zorgen ook wel voor humor. in vergelijk tot de film iets dieper en zwaarder. wel duidelijk een niet te oud boek, dit was iets wat mij bij terugdenken aan het boek bedacht. het is ‘jong’ geschreven waardoor het voor iemand van mijn leesniveau wel heel makkelijk door te lezen is. wat dat betreft wel heel erg geslaagd, een verhaal wat je door blijft lezen.

Het Gouden Ei

titel: Het Gouden Ei
auteur: Tim Krabbé

korte samenvatting:
Rex en Saskia gaan samen op vakantie. ze zijn met de auto onderweg en stoppen bij een benzinestation om even te tanken. Saskia gaat ondertussen even wat drinken halen. als Rex klaar is vind hij het wat lang duren, na een tijdje gaat hij kijken waar Saskia blijft, ze is verdwenen en niemand weet waar ze is. jaren later gaat Rex met zijn nieuwe vriendin op vakantie, hij is nog steeds niet over Saskia heen maar weet dat hij verder moet leven en heeft zijn leven weer behoorlijk op de rit. door de reis wilt hij toch weer op zoek gaan naar Saskia, dit doet hij dan ook. hij gaat er al van uit dat Saskia niet meer leeft maar wilt in ieder geval weten wat er gebeurd is. hij komt een man tegen, deze zegt dat hij Saskia ontvoerd heeft. de ontvoerder zegt dat hij hem precies verteld wat er met Saskia gebeurd is als hij hetzelfde lot als haar wilt ondergaan, gaat hij hiermee akkoord?

mening:
ik vond het een heel interessant boek, wel was het een boek dat aan het begin heel lastig was. het is niet in chronologische volgorde verteld en er zijn verschillende verhaallijnen, dit maakt het zeker voor mij als niet ervaren lezer best moeilijk. in de loop van het verhaal valt alles steeds meer bij elkaar waardoor het pas aan het einde echt duidelijk word. het personage van de ontvoerder is ook ingewikkeld, hij vermoord iemand omdat hij vroeger iemands leven heeft gered. het begin van het boek was wat mij betreft best saai, maar aan het einde was het toch wel het lezen waard

conclusie:
dit boek krijg van mij een 7, het verhaal is sterk en realistisch geschreven. wel zijn de gedachtegangen soms wat ver gezocht. als je een beginnend lezer bent is het begin van het boek best ingewikkeld. de woordkeuze en zinsopbouw daarentegen  waren makkelijk te begrijpen. het boek is leuk maar ingewikkeld, sterk verhaal met rare emoties en een rare wending aan het einde.

Sonny Boy

titel: Sonny Boy
auteur: Annejet van der Zijl

korte samenvatting:
Sonny boy gaat over een Surinaamse jongen die naar Nederland emigreert, zodra Waldemar naar een pension gaat komt hij de vrouw van zijn leven tegen waarmee hij trouwt. Rika zo als de vrouw heet is een gescheiden vrouw met vier kinderen. ze is met veel problemen gescheiden en heeft eindelijk haar leven weer onder controle, maar zodra de wereld lucht krijgt van haar relatie met Waldemar gaat alles overhoop. haar ex man eist de voogdij op aangezien zij met een neger gaat. na verloop van tijd krijgen Rika en Waldemar een kind die de bijnaam Sonny Boy krijgt. Rika heeft een pension dat enorm goed loopt, maar dan breekt de oorlog uit. ze helpt Joodse onderduikers, in de hoop dat dat zij nooit gepakt word en deze mensen kan helpen. zal zij verraden worden?

mening:
dit is een van de beste boeken die ik ooit gelezen heb. het verhaal is waar gebeurd en ik merk aan mezelf dat ik het boek dan leuker en spannender vind om te lezen. de opbouw van het boek is heel logisch en je word makkelijk meegenomen in het verhaal. je weet niet echt wat er gaat gebeuren dus je wilt constant verder lezen. de laatste paar hoofdstukken over de bezetting geven het boek een bepaalde zware lading zonder dat het vervelend word. ik vond het een heel interessant boek om te lezen, mede doordat het waar gebeurd is, maar ook doordat het verhaal op zichzelf al heel goed is. je blijft maar lezen omdat je graag wilt weten hoe het afloopt met de hoofdpersonen.

conclusie:
ik geef dit boek een 9. Het verhaal is heel sterk en waar gebeurt.  een absolute aanrader, zelfs voor iemand die niet van lezen houd zoals ik is dit een leuk boek dat je blijft lezen. ik hoor nog wel eens dat dit een ‘vrouwen drama’ is maar maar ik vind dat totaal niet waar. het begin is misschien wat romantisch maar dat zorgt juist voor het mooie verloop van het verhaal.

Het Achterhuis

Titel: Het achterhuis
auteur: Anne Frank

korte samenvatting
Anne frank is een Joods meisje die naar Nederland vlucht in de tijd dat Hitler aan de macht is in Duitsland. Het boek bestaat uit de verhalen die Anne heeft verteld in haar dagboek. Anne duikt samen met haar familie onder in ‘het achterhuis’. Dit is de achterzijde van een kantoorpand dat word afgesloten door een deur met boekenkast. In het kantoorpand word gewerkt dus Anne en haar familie moeten muisstil zijn aangezien bijna niemand wist dat zij in het achterhuis zaten. Na een week komen er steeds meer mensen in het achterhuis wonen waardoor ze haar kamer moet delen met Pfeffer. Ze mag hem totaal niet. Ze worden in het pand door een aantal mensen van eten voorzien waarvan ze de echte namen niet eens kennen. Anne beschrijft in het boek haar grootste angsten en bezigheden in het achterhuis, zo is er constant ruzie in de familie van Daan. ze ergert zich hier aan maar mag er niks van laten merken omdat er dan problemen zullen ontstaan in het achterhuis. zal haar lot net als dat van vele andere joodse mensen zijn?

mijn mening:
ik vond het boek heel lastig om door te komen. Anne Frank is natuurlijk geen schrijfster maar gewoon een kind. de verhalen die zij verteld aan het begin van het boek zijn zelfs vervelend om te lezen en geven een laten een slechte indruk bij mij achter. ze verheerlijkt zichzelf enorm door constant te praten over jongens die haar leuk vinden en achter haar aanlopen. toch ben ik het blijven lezen omdat ik het ten eerste een boek vind dat bij de Nederlandse geschiedenis hoort en ten tweede het toch wel indrukwekkend is om te lezen wat zij allemaal heeft meegemaakt in het achterhuis. het verhaal op zichzelf is dus niet goed. maar dat kan je ook niet verwachten van een dagboek. de kracht van het verhaal zit het in de achterliggende gedachte van wat het meisje heeft moeten meemaken. dit maakt het boek voor mij toch heel interessant

conclusie:
ik geef dit boek een cijfer 6,5. niet zozeer omdat het boek heel goed is maar omdat ik het verhaal bijzonder vind met de achterliggende gedachte. ik raad dit boek dan ook zeer aan aan andere om te gaan lezen omdat het een mooie toevoeging is aan een stukje basiskennis in de Nederlandse geschiedenis.